Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Vem vinner slaget om Semcon?

Vecka 39 (2022)

Hej!

Slaget om Semcon denna vecka. Investmentbolaget Ratos la i måndags ett högre bud (2840 MSEK) än Etteplans tidigare bud (2700 MSEK). Semcons styrelse meddelar att de rekommenderar Ratos bud. Ratos äger sedan tidigare majoriteten av Knightec. 

Etteplan meddelar dagen efter att de inte avser att höja sitt bud och drar därmed tillbaka sitt tidigare bud. 

Budstriden slutar dock inte där. Londonbaserade investeringsfirman Samson Rock Capital har under de senaste veckorna köpt på sig fler aktier. I onsdags flaggade bolaget att de nu äger 10,4 procent av Semcon.

Samson äger därmed en ”corner” vilket innebär att de omöjliggör för en större ägare att tvångsinlösa alla aktier. Budstriden är därmed inte över. To be continued… 


Omegapoint har gjort en fantastisk resa! På bara fem år har de vuxit från 200 till 800 medarbetare. Bolaget utbildar också närmare 100 specialister i den interna akademin som går under namnet Omegapoint Academy.

Nyckeln? Fokus på kompetensutvecklingen. Vd:n och koncernchefen Johan Malmliden berättar i veckans intervju om hur de har lyckats nå framgång samt hur de ser på marknaden framöver.


Allt gott, 
/Mattias Loxi

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Förvärv

Semcon har fått ett nytt högre bud av investeringsbolaget Ratos. Budet värderar bolaget till cirka 2,8 miljarder SEK. Ratos äger sedan tidigare 70 procent av Knightec. Styrelsen i Semcon rekommenderar budet. Länk.

Etteplan, som tidigare lämnat ett offentligt uppköpserbjudande, meddelar att de inte avser att höja sitt bud på Semcon.Länk.

Samson Rock Capital flaggar att de nu äger mer än 10 procent i budaktuella Semcon. De har därmed tagit en så kallad ”corner” och omöjliggör för en större ägare att tvångsinlösa alla aktier. Länk.

Qlosr Group förvärvar det Uddevalla- och Skövdebaserade bolaget Attaxera IT Aktiebolag samt Kontorsutrustning i Kristinehamn. Målbolagen i förvärven marknadsför sig idag under namnet Ricoh IT Partner. Totalt har de båda bolagen omkring 20 medarbetare. Köpeskillingen uppgår till 64,8 MSEK och kommer erläggas dels kontant, dels i form av nyemitterade aktier i Qlosr Group till teckningskursen 17 SEK. Länk.

Rapporter

SolidX växte med 135 procent under kvartalet 220501 till 220731. Rörelsemarginalen, som påverkas av semestermånader, blev negativt om -4,4 (-3,1) procent. Bolaget har fortsatt att rekrytera starkt. De passerade 100 medarbetare under april och har som mål att omsätta 200 MSEK under 2023. Länk.

SolidX har sedan förra höstens börsnotering dubblat omsättningen och antalet medarbetare. Bolaget har även etablerat sig i Norge och Danmark. Koncern-vd:n Filip Alexanderson sammanfattar utvecklingen. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Nexer Tech Talent har under 2022 rekryterat 320 techtalanger som startar sina talangprogram under hösten. Länk.

Devies har passerat 100 medarbetare. Bolaget grundades i Göteborg 2016 och under 2021 hade de en omsättning på 50,2 MSEK. Länk.

Dynamant utökar tjänsteportföljen med Cyber Security. Länk.

Berotec lanserar det nya konceptet Berotec accelerate där bolaget erbjuder drivna konsulter med kortare erfarenhet. Länk.

Sweco och svensk-norska BJØRK Innovation etablerar tillsammans  InnoSpira. Genom utvecklingsprogarmmet ska de hjälpa kommuner att ställa om till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Länk.

AFRY avyttrar sitt ryska dotterbolag till den lokala ledningen. Verksamheten i Ryssland står för mindre än 1 procent av AFRYs totala omsättning. Det ryska dotterbolaget har för närvarande cirka 125 medarbetare i Ryssland. Länk.

Medarbetare

Data Ductus rekryterar Joacim Lindström som hållbarhetschef med övergripande kvalitetsansvar. Han kommer närmast från Optronic, där han var ekonomi- och kvalitetschef. Länk.

byBrick Development plockar in Peter Ahnegård som ny vd. Under de senaste två åren har han arbetat med att bygga upp verksamheten inom Space, det digitala kulturhuset med världens största gamingcenter vid Sergels torg i Stockholm. Länk.

IT-Total välkomnar Mia Ekdahl som ny Service Delivery Manager. Hon kommer närmast från CGI, där hon haft olika roller under de senaste 25 åren. Länk.

HiQ utser Helena Herolf till Chief People Officer. Hon var tidigare VP & Head of Human Resources på Business Sweden, med ansvar för den globala HR- och People-agendan. Hon har också arbetat på AccentureLänk.

Radar Group rekryterar Niclas Hansson som senior rådgivare. Niclas har forskarbakgrund med lång erfarenhet från tech-industrin och kommer närmast från en strategisk ledningsgruppsroll på TietoEvry. Länk.

PE presenterar Charlotte Paulin som ny ekonomichef, med start i december. Närmast kommer hon från Sweco där hon har varit divisionscontroller. Länk.

Ekan Management utser Christoffer Mathiasson som ny vd. Han efterträder Dag Larsson som varit bolagets vd sedan starten under mitten av 1980-talet och på egen begäran valt att avgå. Christoffer har sedan 2013 ansvarat för affärsområdet Fastighet och Samhällsutveckling. Dag fortsätter inom bolaget som senior advisor och styrelsens ordförande. Malin Wennebro fortsätter i rollen som vVD. Länk.

Utmärkelser

Sigma Technology erhåller certifieringsnivån AWS Advanced Consulting Partner-status. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

PriceGain inleder ett samarbete med tyska ANXO MANAGEMENT CONSULTING för att kunna erbjuda konsulttjänster inom prissättning till företag på den tyska marknaden. Länk.

SolidX inleder ett samarbete med den digitala psykologmottagningen Mindler, som innebär att bolagets medarbetare får tillgång till psykologsamtal i syfte att främja den psykiska hälsan. Länk.

Nexer ingår partnerskap med Stibo Systems för Stibo Systems PDX-plattform. Länk.

Avtal/Uppdrag

Nikita har tecknat ett förnyat ramavtalet med SOS Alarm. Konsultområdena som kommer efterfrågas är inom ledning & styrning, förvaltning & verksamhet, systemutveckling, arkitekter, infrastruktur, maskininlärning & IoT samt informationssäkerhet. Länk.

Capgemini har i ADDA Inköpscentrals upphandling tilldelats ett fyraårigt ramavtal avseende it-konsulttjänster som omfattar Stockholm, Uppsala och Gotlands län. Länk.

Nexer ingår även de ett fyraårigt ramavtal med ADDA Inköpscentral. Uppdraget omfattar bland annat it-, informations- och cybersäkerhet, ledning och styrning samt systemutveckling. Länk.

Advania stöttar Göteborg Energi med it-infrastrukturtjänster, vilket innefattar servicedesk och support, digital arbetsplats, datacenter, integration, publika molntjänster samt applikationsdrift som stöd till deras interna applikationsförvaltning. Avtalstiden är på sex år, med en möjlig förlängning på tio år. Göteborg Energis nuvarande outsourcingavtal med Tietoevry löper ut i december. Länk.

Dizparc har tillsammans med Norra Skog utvecklat en digital handelsplats för skogsägarna, där föreningens medlemmar kan köpa och sälja sina emitterade insatser. Länk.

IT-Total ingår ett drift- och infrastrukturavtal med den ideella föreningen Svenska Institutet för Standarder. Länk.

Coromatic ska designa, bygga och genomföra installationer för ett datacenter i Shibuyas befintliga lokaler i Borås. Länk.

Sweco kammar hem tolv ramavtal för tjänster inom återbruk samt miljö- och klimatsamordning för Akademiska Hus, förvalta fastigheter vid landets universitet och högskolor. Ramavtalen gäller i fyra år och har en sammanlagd takvolym på 100 MSEK. Länk.

Norconsult har projekterat AV-teknik och akustik i projektet Campus Albano i Stockholm. Installationen har även nominerats till AV Awards 2022 i kategorin Education Project of the Year. Länk.

Hifab tilldelas två ramavtal med Örebro kommun. Avtalen gäller i två år med möjlig förlängning på ytterligare två år och omfattar bygg- samt projekteringsledning för husbyggnation.  Länk.

Norconsult har på uppdrag av Göteborgs stad tagit fram underlag för detaljplanen och utformat Björlandavallen, Hisingens nya friidrottsarena, med en läktarsektion helt byggd i trä. Länk.

Bjerking arbetar tillsammans med bland annat Castellum och STUNS med hållbarhetsprojekt i Främre Boländerna i närheten av Uppsala centralstation. Tanken är att Uppsalas näringsliv ska kunna etablera sig där och dra nytta av närheten till stadens centrum och kommunikation. Länk.

Infozone ingår ett nytt it-säkerhetsavtal med Göteborgs Stad. De kommande fyra åren kommer de att leverera fler än 50 000 licenser för EDR (Endpoint Detection and Response) från säkerhetsleverantören Bitdefender. Länk.

Övrigt

Snålare tider på väg – färre företag tror på ökade it-budgetar nästa år. Enligt Bains årliga globala undersökning Technology Report  väntas 77 procent av företagen antingen öka sina it-budgetar nästa år eller behålla den på nuvarande nivå.  Länk.

”Nu måste techbolagen börja ta betalt på ett annat sätt”. Länk.

Handelsbanken tror Ratos bildar affärsområde för konsultverksamhet om Semcon-bud går igenom. Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Kompetensutveckling – nyckeln till Omegapoints framgångar

Omegapoint har på bara fem år vuxit från 200 till 800 medarbetare. Bolaget utbildar också närmare 100 specialister i den interna akademin som går under namnet Omegapoint Academy. Där får medarbetarna tillgång till traineeprogram och årliga kompetenskonferenser. 

Genom de senaste två förvärven av Basalt och ITverket har de tagit sig ett steg närmare målet som den ledande aktören inom cybersäkerhet och cybersäker digitalisering i norra Europa. 

Läs mer.

Magi på 3 sekunder! Kika in Cinodes cv-import!

Nu kan du ta ett befintligt cv från medarbetare, underkonsult eller kandidat och paketerar om det i er cv-mall, på bara några sekunder. Samtidigt blir personen sökbar, matchningsbar och ingår direkt i kompetensinventeringen.

Läs mer

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev