Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så mycket betalar Semcon för Squeed

Vecka 2021-19

Hej!

Hur skapas en hållbar och jämställd arbetsplats? Cecilia Granath, vd på Tyréns Sverige, gästbloggar om hur de har uppnått över 40 procent kvinnor bland medarbetarna och cheferna. Och i ledningen är det 50/50.

Hur bör konsultleverantören agera i olika ”situationer” som kan uppstå i ett konsultuppdrag? Konsultpodden gästas av Helena Åsbrink från Galderma som ger sin syn på konsulter och konsultleverantörer ur ett kundperspektiv. I ”Trendspaningen” diskuterar vi personalomsättningen i branschen.

Missa inte årets granskning av den digitala mognaden i konsultbranschen! 17/6 kan du dessutom delta i ett webbinarium med Per Defalva och undertecknad. Passa på att jämföra er med andra företag i branschen och se hur ni kan bli bättre. Stort tack för att du deltar! 🙏


Många nya konsultuppdrag på Cinode Market denna vecka! Och ännu fler uppdrag hittar du genom att registrera dig gratis på Cinode Network. Passa även på att testa övriga produkter från Cinode i 14 dagar.


Registrera er här!

Rapporter

Swecos omsättning sjönk med 2,5 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 9,4 (10,8) procent. Bolagets organiska tillväxt var positiv med hänsyn till kalendereffekter. Fyra av åtta affärsområden hade marginaler på över 10 procent. Sverige, Finland, Belgien och Nederländerna gick starkast. Länk.

Wise Groups omsättning sjönk med 19,1 procent under Q1. Rörelsemarginalen blev -0,7 (1,8) procent men tyngs av bland annat ägarspridning i dotterbolaget Brilliant Future samt flyttkostnader.  Länk.

Empir Groups omsättning sjönk med 7,9 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen blev negativ med -9,6 (-8,9) procent. Bolaget har sett en återhämtning av konsultmarknaden under kvartalet med bättre beläggning. Länk.

Eurocon växte med 1,3 procent under Q1. Rörelsemarginalen ökade till 6,6 (4,5) procent. Bolaget ser ökad orderingång och något högre beläggning. Norra Sverige går starkare än södra delarna. Länk.

Structors omsättning landade på cirka 200 MSEK för det första kvartalet. Detta var likvärdigt med föregående år. Resultatet blev 26 MSEK efter vinstdelning till medarbetarna vilket motsvarar en rörelsmarginal på cirka 13 procent. Länk.


Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Semcon förvärvar Squeed, som under 2020 omsatte 105 MSEK med en marginal på 13 procent. Det förvärvade bolaget har 95 medarbetare och kontor i Göteborg, Stockholm samt Oslo. Köpeskillingen uppgår initialt till 61 MSEK med tilläggsköpeskilling på upp till 39 MSEK beroende på utvecklingen under 2021 till 2023. Squeed ingår i Semcons affärsområde Engineering & Digital Services. Länk.

HiQ etablerar sig i Tyskland när de förvärvar den tyska digitaliseringskonsulten Scandio med 100 medarbetare. Scandio, med huvudkontor i München, är ett konsultbolag inom digitalisering med fokus på it, agil mjukvaruutveckling och cloud-teknologi. De är Amazon Web Service-partner samt Atlassian Platinum Solution-partner. Länk.

Softhouse rekryterar fullservicebyrån Milou Communication, med 25 medarbetare i Karlskrona samt Kalmar. Bolaget kommer även fortsättningsvis att drivas under eget varumärke. Länk.

AFRY förvärvar TM Konsult, med en årlig omsättning på cirka 100 MSEK och 112 medarbetare. TM Konsult har kontor i åtta städer i Västerbotten och Västernorrland. Länk.

Omegapoint får en ny majoritetsägare i riskkapitalbolaget FSN Capital med 66 procent av aktierna. De övriga 33 procenten ägs av ledningen i bolaget. I samband med transaktionen säljer Priveq sin andel av bolaget. Länk.

Frontit öppnar ett nytt kontor i Uppsala. Målet är att vara drygt tio medarbetare på kontoret innan året är slut. Länk.

Xenit lanserar det nya affärsområdet Business Productivity. Rebecca Liljemark, Business Productivity Specialist, leder tillsammans med teammedlemmarna inom Business Intelligence & Analytics den nya satsningen. Länk.

Viati har startat ett dotterbolag i Norge med bas i Oslo. Vd för dotterbolaget är nyrekryterade Martin Sunde. Företaget har sedan tidigare verksamhet i Göteborg, Dalarna, Stockholm, Sundsvall och Örebro. Länk.


Medarbetare

Netlight inför ny ledningsstruktur som utmanar den traditionella vd-rollen. Bolagets partnergrupp utser på årlig basis vem ur gruppen som ska ta vd-rollen och om ett byte är lämpligt. Förslaget prövas och godkänns av styrelsen som formellt tillsätter rollen. Enligt den nya principen delar två personer på rollen. Vd-duon består nu av Katri Junna och Felix Sprick, partners på Netlight i Finland respektive Tyskland. Bolagets vd sedan 2003, Erik Ringertz, återgår till att vara en partner i partnergruppen. Länk.

Ework Group meddelar att nuvarande vd Zoran Covic efter nio år i bolaget, varav sju som verkställande direktör, önskar lämna sin befattning. Han stannar kvar i sin nuvarande roll till dess att en ny vd är utsedd. Länk.

Bengt Dahlgrens medarbetare Lars Strömdahl väljs till ordförande för den ideella föreningen Riskkollegiet, vars syfte är att öka kunskapen om risker, hur de uppfattas och hanteras. Länk.

B3 Consulting Group presenterar Sverre Bjerkeli som ny styrelseordförande. Han är idag vd för Protector Forsikring ASA. Länk.

Prevas rekryterar Maria Metsola som verksamhetsutvecklare inom underhåll och fältservice. Maria kommer närmast från Electrolux Professionals affärsområde Professionell Tvätt där hon varit servicechef. Länk.

Enfo tillsätter Thomas Andersson som EVP för det nya affärsområdet Digital Trust och han sitter även med i ledningsgruppen. Bolaget omorganiserar följande affärsområden – Applications & Data, som leds av Björn Arkenfall i Sverige, Care & Data Platforms som leds av Nina Annila i Finland samt Data & Analytics som leds av Sami Kähkönen i Finland. Erik Brügge, som lett affärsområdet Care and Data Platforms Sweden, lämnar företaget för nya utmaningar. Länk.


Partnerskap/Samarbeten

Columbus inleder samarbete med SEO- och SEM-specialisten Brath, som ska stötta Columbus e-handelskunder med expertis och kompetens i komplexa plattformsmigrationer och med löpande SEO-arbete. Länk.


Utmärkelser/Certifieringar

Seavus belönas med EMEA Elite Partner-status av Cherwell. Länk.

Sigma Technologys medarbetare, Rashin Kabodvand, CEO Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, kammade hem en 14:e placering på listan Framtidens kvinnliga ledare 2021. Hela listan kan du ta del av här. Länk.


Avtal/Uppdrag

Elvenite, en del av Combined Excellence, har tillsammans med allianspartnern Infor hjälpt Norgesmøllene AS, en del av den norska mjöl- och industrikoncernen Cernova, att flytta till molnet. Länk.

COWI har fått i uppdrag av Trafikverket att förbättra trafikläget på E22 Söderköping. Länk.


Övrigt

Hifabs utvecklade arbete inom affärsetik och antikorruption har lett till att en tidigare sanktion utfärdad av Världsbanken nu kan upphävas. Länk.

Efter fem års stiltje – nu vill Atea köpa bolag igen. Idg intervjuar bolagets vd Linus Wallin.Länk.

How ‘Super Boutiques’ Are Disrupting the Old Guard of Management Consulting. Länk.

Sju okända anledningar som driver branschens förvärvshysteri. Martin Edenström, ledare och expert inom digital marknadsföring, bloggar på resume.se. Länk.


Se lediga konsultuppdrag i Cinode Market!

Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com


Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

En hållbar arbetssituation skapar jämställdhet på riktigt

På Tyréns har vi högt ställda ambitioner när det gäller jämställdhet. För vi vet att mångfald motverkar enfald, och att en mångsidig och balanserad arbetsmiljö bidrar till vår ambition att skapa innovativa lösningar för framtidens hållbara samhällen. Läs mer

Hur ska konsultbolagen hantera ”situationer” tillsammans med kunden?

Konsultpodden gästas av Helena Åsbrink från Galderma, som köper in många konsulter. Helena berättar hur de tänker kring konsulter och konsultleverantörer. Och hur vill hon att konsultleverantören agerar när det uppstår problem under uppdraget?
Läs mer

Hitta ditt nästa konsultuppdrag på Cinode Market

Läs mer

Alla nyhetsbrev