Så gick det för konsultbolagen under 2018

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej!

Tillväxten var fortsatt hög under 2018 men Q4 visar en något trögare marknad och lägre rörelsemarginaler. It-konsultbolagen går starkare än teknikkonsultbolagen. Missa inte vår nya infogram som sammanfattar Q4 och 2018 för de börsnoterade konsultföretagen.

Hur får vi konsulten att sälja? Gregory Singh från Cygate, som är expert på att driva konsultorganisationer, videointervjuas av Jens Edgren. 

Denna vecka är vi extra stolta över att Prevas, med 600 medarbetare, väljer Cinode!

Allt gott, 
/Mattias Loxi

PS. Missa inte våra events 22:a mars Den Goda konsultchefen i Stockholm samt webinar om Den Produktiva konsultchefen 26:e mars.

Marknad

Två av tre börsnoterade konsultbolag visade sjunkande rörelsemarginaler under Q4 jämfört med förra året. Tillväxten är hög bland många bolag men nio av 25 företag har lägre tillväxt än 4 procent. Under 2018 växte 60 procent av bolagen med mer än 10 procent. Tillväxten på medarbetarsidan är betydligt lägre. Länk.

Rapporter

DevPort växte med 47,7 procent under Q4 och med 42,3 procent under helåret. Rörelsemarginalen landade på 8,2 (11,4) procent för kvartalet och till 9,0 (8,3) procent för hela året. Målsättningen för bolaget är att omsätta en miljard inom tre till fem år, med fortsatt god lönsamhet. Länk.

Norconsult växte med 14 procent under Q4 och med 15,5 procent under 2018. Rörelsemarginalen blev 6,6 procent under Q4 och 7,5 (8,0) procent under helåret. Länk.

Förvärv/Etableringar

Addnode Group förvärvar IntraPhone som utvecklar lösningar för den svenska välfärdsmarknaden och har en nettoomsättning på cirka 35 MSEK. Länk.

Sigma IT Tech, som specialiserar sig inom it-marknaden för support och drift, expanderar nu sin verksamhet till Stockholm. Sebastian Uramek har rekryterats som verksamhetschef. Han var senast Consultant Manager på Academic Work. Länk.

Medarbetare

Advince har förstärkt teamet med Tim Sönderskov som är Senior Partner på bolaget sedan årsskiftet. Han har lång erfarenhet av rollen som it-chef och var senast vd på Devinix. Länk.

Consids medarbetare Patrik Zenno, affärsområdesansvarig för Consid Interactive, blir handplockad till partnerskapsrådet Sitecore EMEA Partner Advisory Council. Länk.

Avalon Innovation har utsett Johanna Eriksson till Head of People & Culture. Hon var tidigare Recruitment Manager & Team Lead inom bolaget. Länk.

Partnerskap

Prevas skriver partneravtal med IFS inom Field Service Management. Länk.

Tieto har ingått ett partnerskap med Wellstreet Group gällande innovation inom e-handel. Länk

Certifieringar/Utmärkelser

Swecos vd och koncernchef Åsa Bergman är utsedd till svenskt näringslivs mäktigaste kvinna. Länk.

NOX vd och grundare Pernilla Ramslöv är utsedd till näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör. Länk.

Dynabytes Rasmus Kjellman samt Thomas Skott från Regent är nominerade i kategorin Årets inspirerande ledarskap inför galan Sveriges Bästa Arbetsplatser på Cirkus i Stockholm den 27 mars, då Great Place to Work Trust Stars utser finalister i flera kategorier. Även Lisa Dennis från Transcendent Group är nominerad till Årets HR-personlighet. Länk.

Exsitec utnämns för fjärde året i rad till årets partner av fakturaautomatiseraren Medius. Länk.

ProgressLEAD har blivit PMI Registered Education Provider. Länk.

DQC står som vinnare av Arctic Cloud Developer Challenge 2019. Länk.

Etteplan har fått status Advanced Technology enterprise i Kina. Länk.

TCS har korats till den bästa arbetsgivaren inom svenska it-tjänstesektorn av Top Employers Institute. Länk.

Avtal/Uppdrag

Sweco ska genom samarbetet Greater Copenhagen undersöka hur tågtrafiken kan se ut i Öresundsregionen i framtiden. Länk.

Academy, ett dotterbolag till Academic Work, ska i samarbete med Handelsbanken, Tieto och Apper utbilda nya systemutvecklare för att säkra kompetensbehovet. Länk.

Sigma Technology Solutions har skapat ett nytt webbaserat system för service samt support till Micropower Group. Länk.

Acando och itch ska med hjälp av tjänstedesign involvera invånare samt medarbetare när Region Skåne byter journalsystem inom vården. Länk.

Avensia har med hjälp av SCOPE-teknik skapat en ny e-handel för Scandinavian Photo i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Länk.

Tietos inkassosystem moderniserar Intrums kredithanteringstjänster i Europa. Länk.

Övrigt

Sigma Technology står bakom Female Network Forum – Göteborgsregionens första gemensamma plattformen för olika nätverk och initiativ för kvinnor inom teknikindustrin i Göteborgsregionen. Länk.

“Jag har märkt hur lätt det är att skapa förändring”. CGI Sverige om bolagets mångfaldsarbete.Länk.

”Kompetensbehov i teknikbranschen framgångsrik väg in på arbetsmarknaden för utlandsfödda ingenjörer”. ÅF om sin satsning på nyanlända och utrikesfödda genom ”New Immigrated Engineers”. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2019-10/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

2018 – Fortsatt stark tillväxt men något tuffare marknad

De börsnoterade konsultbolagen kan se tillbaka på ett starkt 2018, framför allt på it-sidan. Teknikkonsultbolagen hade det något tuffare. Under Q4 vittnade de flesta bolagen om en fortsatt god efterfrågan men tillväxten och marginalerna sjönk dock något. Läs mer.

Hur får vi konsulten att sälja?

Konsulten är central när det gäller att skapa nya affärer. Men hur gör vi för att motivera konsulten att komma med nya idéer och vilken roll spelar konsultchefen? Gregory Singh, Executive Business Advisory på Cygate, intervjuas av Jens Edgren Sales Makeover. Läs mer.

Prevas förenklar kompetens- och cv-hantering med Cinode

Prevas, med 600 specialister inom digitalisering och produktutveckling i Sverige, Danmark, och Norge, väljer Cinode för hantering av kompetenser och cv:n. Läs mer.

Webinar – Bli expert på Cinode

Behöver du fräscha upp dina kunskaper i Cinode? Är du nyfiken på vad vår produkt kan göra för ditt företag? Vill du veta mer om funktionaliteten i Cinode? Nu har du chansen att vara med på våra genomgångar i Cinode och du har även möjlighet att ställa frågor direkt till våra produktspecialister. Läs mer och anmäl dig!

Den goda konsultchefen – nytt tillfälle 22:a mars!

Hur du ökar lönsamhet, beläggning och attraherar de bästa konsulterna. Du har säkert märkt av en allt hårdare konkurrens om kompetens och talanger, vilket skapar begränsningar för er tillväxt. Hög personalomsättning tär på marginalerna och att rekrytera samt behålla sin personal tar mer av många konsultbolags resurser. Detta sker samtidigt som efterfrågan från kunderna ökar. Läs mer och anmäl dig!

Guider om Konsultbranschen!

Ladda ner våra populära White papers som hjälper er att bli mer framgångsrika som konsultföretag.

  • Talent Management i konsultföretag.
  • Så skapar du vinnande konsultprofiler
  • Talent Management och försäljning i konsultföretag.
  • Hu du ökar försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Läs mer och ladda ner våra guider här

Läs tidigare konsultnyheter