Lärdomar från tidigare kriser – så agerar du som ledare i konsultbolag

På kort tid har covid-19 skapat utmaningar för många företag samt organisationer och så även för delar av konsultbranschen. Vad kan vi lära oss av erfarenheter från tidigare kriser? Cinode intervjuar Bengt Lundgren som varit vd i konsultbranschen under fastighetskraschen på 90-talet, IT-kraschen vid millennieskiftet, finanskraschen 2007 och nu i coronatider som vd för konsultbolaget Conscia.

Hur har corona påverkat dig och er på Conscia så här långt?

(mer…)

”En bra företagskultur skapar en miljö som människor vill vara i”

Johan Waller är entreprenör och medgrundare av Centigo, det chefsfria konsultbolaget. Han brinner för frågor som rör ledarskap och verkar för det nya sättet att driva företag. I en intervju med Cinode förklarar han värdet av det chefsfria sättet att arbeta i dagens snabbrörliga och osäkra värld. Han delar även med sig av tips på vad företag bör tänka på när de bygger sin företagskultur.

(mer…)

Bygg ditt personliga varumärke

Vem är jag, vad kan jag och vad brinner jag för? Det börjar med självkännedom och sedan hur:et! Ditt personliga varumärke och rykte blir allt viktigare. Samtidigt gäller det att hamna på rätt ställe som passar just dig.

Konsultpodden gästas av Kristina Bexelius från Innerbrand, som är expert inom personligt varumärke.

(mer…)

Kompetens – har ni koll på er viktigaste tillgång?

Kompetensinventering – den viktigaste källan för er kompetensstrategi.

I en konsultverksamhet, där kärnaffären baseras på att sälja tjänster som bygger på individers kompetens, är det förvånande att det ännu finns konsultbolag som inte arbetar mer strukturerat med kompetensinventering. Detta är viktigt i tider där marknaden är osäker och efterfrågan på olika tjänster riskerar att svänga snabbare än vanligt.

(mer…)

C.A.G Group investerar i competence tech genom Cinode

Cinode välkomnar stolt C.A.G Group. Det börsnoterade IT-konsultbolaget består av nio bolag med 330 specialister inom bland annat digital verksamhetsutveckling, cybersäkerhet, systemutveckling, test- och krav, integration, drift & förvaltning och utbildning. Nu ökar C.A.G sitt fokus på kompetenshantering med hjälp av Cinode.

(mer…)

Hantering av Corona i konsultföretag – saker att tänka på och förslag till åtgärder

Den största utmaningen i hanteringen av situationen är att skapa en tydlighet i agerandet och ett förtroende för verksamhetens samt samhällets förmåga. Framgångsfaktorer för en effektiv hantering och krisledning handlar om att ha en god förmåga att förstå läget och tolka information ur verksamhetens perspektiv.

Det gäller också att ha en förmåga att kunna organisera sig utifrån verksamhetens och omgivningens krav samt att leda genom att fatta väl underbyggda beslut och kommunicera ut dem. Hur gör ni det då i praktiken?

(mer…)

Från konsultchef till vd

Upplevelsen skiljer sig naturligtvis för olika individer och bolag. Min resa har varit naturlig och ganska bekymmersfri. Efter att ha arbetat som konsult i flera uppdrag ute hos våra kunder utsågs jag till konsultchef 2014.

(mer…)

”Låt kunden skina” – kundupplevelse inom konsultbranschen

Kundupplevelsen påverkar kundens vilja att bli en trogen ambassadör. För att få lojala klienter gäller det att investera i deras upplevelse. Hur ska konsulterna då agera ute på uppdrag för att kunderna ska bli så nöjda som möjligt? Sanna Sundell från Doings är expert på kundupplevelse. Hon delar med sig av sina bästa tips för att ni ska få så många nöjda och återkommande kunder som möjligt. Allt handlar om kundupplevelsen!

(mer…)

Var är den agila utvecklingen inom konsultbolagen?

Jag träffar ibland konsultbolag som gärna berättar om olika agila projekt som de genomfört. De imponerar ofta. Många gånger verkar förtroendet och engagemanget ha blivit så stort hos deras kunder att de verkligen har lyckats transformera kunderna från att driva start-stopp-projekt till en kontinuerlig och jämn digitalisering i olika agila produktteam. Jag brukar då ställa frågan: ”Är det så ni även driver er digitalisering internt?” Då blir det nästan alltid tyst.

(mer…)

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.