Konsultnyheter vecka 35 – 2015

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 35 – 2015

Hej! Onsdag den 16:e september bjuder vi in till ett kostnadsfritt frukostseminarium speciellt inriktat till dig som är ägare av konsultföretag. Missa inte ”Den sanna ägarviljan i konsultföretag – hur du som entreprenör sätter kompassriktningen för ägande.”. Läs mer och anmäl dig. 

Rapporter

Trenden från Q1 håller i sig. Många av IT-konsultbolagen visar betydligt förbättrade rörelsemarginaler jämfört med föregående år. Bland annat imponerar Knowit, HiQ, Acando, Avega och Softronic. Sammanfattning av de börsnoterade bolagens Q2-rapporter. Länk.

Avega ökade omsättningen med 6 procent under Q2. Rörelsemarginalen steg till 7,5 (5,9) procent. Stockholm och Göteborg utvecklades mycket bra medan det var tuffare i Öresundsregionen. Länk.

B3IT växte med hela 18 procent under Q2 och har nu 300 medarbetare (243). Rörelseresultatet landade på 6,6 (3,7) MSEK vilket gav en rörelsemarginal på 7,0 (4,6) procent. 46 av de 47 senaste kvartalen har visat tillväxt. Länk.

Förvärv

MSC Konsult förvärvar 60 procent av Frontwalker, med 80 medarbetare. Det sker i samband med en nyemission i Frontwalker. MSC finansierar i sin tur köpet genom en nyemission. Länk.

Jajja Communications och Eurovator går ihop under namne Jajja Communication Media Group. Tillsammans får bolaget 90 medarbetare med en omsättning på 90 MSEK. Mattias Kellquist blir vd för det nya bolaget. Länk.

Nine Yards förvärvar Crowd i Malmö. Länk.

Etableringar

Knowit startar ett nytt specialistbolag inom e-handel för hela Norden. Mattias Bomelin, Peter Norlander, Axel Nilsson Svegard och Hanna Svensson leder satsningen. Länk.

XLENT startar en ny enhet med fokus på integrationstjänster. Jonas Wenell, Johan Hedberg, Mikael Håkansson och Dan Svensson leder den nya satsningen. Länk.

IBM etablerar nytt utvecklingscenter i Malmö för kunder inom hela Norden. 300 nya IT-tjänster kommer att erbjudas. Länk.

Norconsult etablerar sig i Malmö med drygt 20 medarbetare. Detta är Norconsults 17:e kontor. Länk.

Personal

neXus har utsett Lars Pettersson till ny vd och koncernchef. Lars var tidigare vd för Bisnode och har dessförinnan även varit vd för Atea Sverige. Länk.

Consid rekryterar Patrik Zenno som ny affärsansvarig för Consid Interactive. Patrik är i dagsläget regionchef för iStone Jönköping. Länk.

WSP:s nye sektorchef för Nationella kunder inom Analys & Strategi heter Nils Bohlin. Nils var tidigare konsultchef på HUI research. Länk.

Avtal

eWork tecknar exklusivt avtal med Svenska Kraftnät om konsultmäklartjänster. Avtalet är på tre plus fyra år och väntas uppgå till omkring 10 procent av eWorks omsättning. Länk.

Kvadrat har vunnit Kammarkollegiets ramavtal om IT-konsulttjänster i Stockholm och på Gotland. Länk.

Tieto har skrivit avtal med Hurtigruten som helhetsleverantör av IT-tjänster. Avtalet är på tre år och väntas vara värt 130 MSEK. Länk.

Softhouse har tillsammans med Klarna vunnit den offentliga upphandlingen om ny biljettlösning för Flytoget. Länk.

Cybercom har tecknat avtal med Landskrona Stad. Kontraktet gäller utveckling av nya webbsidan. Avtalet är på 2 plus 5 år. Länk.

COWI har tecknat avtal med Volvo Cars som konsultpartner vid byggandet av en ny fabrik i USA. Länk.

DQC har tecknat avtal med Prové om nytt intranät byggt på Sharepoint.Länk.

Globalt

McKinsey, Bain och BCG kommer i topp när Vault utser de 50 bästa konsultföretagen att jobba för i Nordamerika. Länk.

Övrigt

Consulting Fees Too High? Here’s How to Respond”. Tips på hur du bör svara när en kund tycker att du har för högt arvode [Video]. Länk.

Closing the Sale: Why the Best Firm Doesn’t Always Win.” De vanligaste anledningarna varför potentiella kunder inte alltid väljer den mest lämpade leverantören. Länk.

Favorit i repris från Certus Growth. En kostnadsfri videoserie som berättar om den nya säljmodellen för kunskapsföretag i en digital värld. Den var väldigt populär för ett år sedan och är nu åter tillgänglig. [Video]Länk.

Tipsa gärna dina kollegor och vänner om nyhetsbrevet;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2015-34/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips eller vill gästblogga? Kontakta mig.

Q2: Rörelsemarginalerna fortsätter att öka hos IT-konsultbolagen


Q2-rapporterna för de börsnoterade konsultbolagen har nu publicerats och som vanligt gör vi på Cinode en sammanställning. Läs mer.