Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Högre timpriser för konsulter

Konsultnyheter vecka 12 – 2016

Hej! Varför är det så svårt i praktiken att få bredare mångfald och större andel kvinnor? Missa inte veckans krönika av Pernilla Eriksson, vd på Donald Davies & Partners. Denna vecka kan vi även rapportera att vi nu börjar se ökade timpriser. Glad påsk! /Mattias

Marknad

42 procent av konsulterna som deltagit i eWorkbarometern har höjt sina timpriser det senaste året samtidigt som 81 procent säger att de har lika eller bättre beläggning. Snittpriset ligger nu på 887 kr/timme. Gruppen med lägsta arvoden, under 650 SEK, har minskat väsentligt under det senaste året, från 22 till 16 procent. Länk.

Begränsa bolagens möjligheter att anlita managementkonsulter. Det tycker flera av börsens större ägare. Detta efter flera misslyckanden. Bland annat nämns McKinsey:s nära samarbete med Nordea:s tidigare vd Christian Clausen samt när Volvo slog samman sina lastbilsbolag för att sedan gå tillbaka till ursprungsmodellen. Timpriserna kan nå upp emot 4 000 – 5000 kr/timmen. Ägarna vill nu begränsa eller helt förbjuda koncernledningar att anlita managementkonsulter. Artikelserie i Di. Länk.

Handelsbanken har som enda storbank valt att helt stänga ute managementkonsulter. Länk.

Förvärv/Etableringar

Ecru Consulting har investerar i engelska integrationsföretaget Midran. Länk.

Tieto räknar med att etablera sig utanför Norden under andra halvan av året. Detta berättar vd:n Kimmo Alkio i en intervju med IT24. Länk.

OnePartnerGroup etablerar sitt andra kontor i Göteborg. Eldin Ljutovac och Piero Gatica, tidigare affärsområdeschefer hos Uniflex, kommer leda satsningen. Länk.

Finansiellt

Prevas har sänkt sitt marginalmål från 11 till 8 procent. Enligt Prevas finanschef är det nya målet ett delmål som ska uppnås efter förändringsarbetet. Länk.

Medarbetare

PQR Consulting har rekryterat Mikael Lidström som ny koncernchef/vd. Mikael kommer närmast från Bravida där han var divisionschef. Länk.

Sogeti har utsett Sergio de Brito till ny vd för verksamheten i Sverige. Den tidigare vd:n Stefan Ek har blivit utsedd till vd för Sogeti Europa. Länk.

Fujitsu har rekryterat Asbjörn Ejsing som ny chef för infrastrukturtjänster. Asbjörn kommer närmast från CGI. Länk.

Acando:s valberedning har föreslagit att välja Lena Eliasson samt Cecilia Beck-Friis till nya styrelseledamöter. Lena är för närvarande personaldirektör på Saab. Cecilia kommer senast från rollen som vice vd på Tv4-Gruppen och CDO på Bonnier. Länk.

HiQ har valt Gunnel Duveblad som ny styrelseordförande. Gunnel har varit styrelseledamot sedan 2007 i HiQ och har styrelseuppdrag även i bland annat, Sweco, Dustin, PostNord samt Ruter Dam. Länk.

Humbly har värvat ledamöterna Ulf Sandberg, Erica Lundgren och Daniel Alinder till styrelsen. Länk.

Nine Yards har utsett Linda Lundin till ny byråchef i Göteborg. Linda kommer närmast från rollen som Concept Design Director. Länk.

Avtal/Uppdrag

ÅF har vunnit uppdrag av Statkraft om förnyelse av el- och kontrollutrustningen för två vattenkraft i Lagan. Projektet pågår till våren 2017. Länk.

CGI har tecknat avtal med Volvo Cars om helhetsleverans av testtjänster. Länk.

Avalon Innovation har tecknat ramavtal med Electrolux. Bland annat genomförs uppdrag på Dishcare. Länk.

WSP har vunnit uppdrag att utveckla och projektera den nya tunneldepån i Högdalen . Beställare är Förvaltningen för utbyggd tunnelbana. Länk.

Evry har tecknat ett nytt avtal med ONE Nordic omfattande tjänstebaserad leverans av IT för 1 100 medarbetare. Länk.

Övrigt

Consid har istället för påskgodis valt att skänka nya och gamla datorer till organisationen Läxhjälpen. Länk.

Topptalangerna i Sverige värdesätter worklife balance samtidigt som det är viktigt med en mentor och att företaget har ett högre syfte. Detta enligt en ny undersökning av Nova. Länk.

Samma företag utåt som inåt. Så arbetar Cygni, utsedd till Sveriges bästa arbetsplats, med rekrytering. Länk.

Top 5 Consulting Resume Mistakes by Ph.D’s, Postdocs, and Other Advanced Degree Holders. Vad är de vanligaste felen och vad bör du fokusera på om ansöker till en managementkonsultfirma? Länk.

Vad är hemligheten som gjort det svenska ledarskapet så framgångsrikt? Den svenska ledarskapsmodellens attraktionskraft är hög. Tidningen Chef går igenom varför. Länk.

47 Questions the Top Tech Consulting Firms Ask. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-12/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips eller vill gästblogga? Kontakta mig.

Är jämställdhetsmål bara floskler? – att man ska ha fler kvinnliga medarbetare är lätt att säga


Större mångfald och större andel kvinnor bland medarbetarna, är ett mål som jag tror i stort sett alla konsultföretag lyft in i sina affärsplaner under de senaste decennierna. Vi med. Men varför är det så oerhört svårt att få till det i praktiken? Läs mer.

Stor guide till att lyckas med ditt konsultföretag


Tips och råd som hjälper ert konsultbolag att nå tillväxt. Lär dig om;
✓ Konsultmarknaden ✓ CV-hantering. ✓ Försäljning ✓ Nyckeltal ✓ Företagskultur ✓ Marknadsföring ✓ Ledarskap. ✓ Öka debiteringsgraden ✓Rekrytering plus mycket era Länk.

Be like Bosse!

Alla nyhetsbrev