Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så många får gå från Ework

Hej!

Rapportperioden har börjat igen och samtliga tre bolag som rapporterade har överraskat positivt. 😊 Även om det fortsatt är en stark differentierad marknad. Nästa vecka har vi ännu fler rapporter att vänta. 

Dominera nya marknader snarare än att konkurrera på den befintliga konsultmarknaden. Kan ett konsultbolag göra det? 🤔

Finns det fortfarande ”Blue Oceans” i konsultbranschen? Det tror jag definitivt!  Helena Torhage gästbloggar denna vecka om hur du kan arbeta med din Blue Ocean strategi.💡 Hon beskriver också hur Berotec bröt ny mark under sin första tid.  

🤩 🎉 Nu på onsdag 7:e februari kommer Konsultpodden till Linköping! Det blir live-podd men även panelsamtal samt AW där du minglar med andra från branschen.


Allt gott,
/Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com

Rapporter

Rejlers
växte med 14,4 procent under Q4, varav 3,2 procent organiskt. Rörelsemarginalen landade på 6,3 (8,0) procent negativt påverkad av omstruktureringskostnader, en färre arbetsdag samt förvärvskostnader. För helåret blev tillväxten 16,4 procent, varav 5,0 procent organiskt. Rörelsemarginalen landade på 5,7 (6,7) procent. Marknaden var god under kvartalet, med undantag för området Buildings samt i viss mån Industry. Bolaget har genomfört 75 uppsägningar inom de svagare marknadsområdena under kvartalet men har samtidigt rekryterat inom Energy, Infrastructure och delar av Industry. Länk.

AFRY växte med 8,0 procent under det fjärde kvartalet, varav 5,9 procent organiskt justerat för kalendereffekter. Rörelsemarginalen landade på 7,0 (7,9 procent). För helåret växte bolaget med 14,5 procent varav 10,2 procent organiskt justerat för kalendereffekter. Bolaget ser en god efterfrågan i synnerhet inom Energi och delar av Industri. Fastigheter samt Papper&Massa är svagare. Länk.

Addnode växte med 16,3 procent under kvartalet där den organiska tillväxten var -1 procent. Rörelsemarginalen sjönk till 6,5 (8,3) procent. För helåret blev tillväxten 19,1 procent, med en marginal om 5,5 (8,5) procent. Efterfrågan i Europa inom Design Management har varit stabil men svagare i USA med personalneddragningar som följd. Länk.

Förvärv

ARC förvärvar norska Oceans med 10 kontor och 150 medarbetare. Oceans består idag av reklambyråerna Los & Co, Los & Co Drammen och Aleksander Reklamebyrå, konsult- och tillväxtföretaget Tba, designbyrån Neue samt teknikföretaget Modulær. ARC har efter förvärvet 1200 medarbetare. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Ework Group minskar sin personalstyrka med 10 procent genom att införa en ny operativ modell. Införandet bedöms ge årliga besparingar om cirka 60 Mkr med full effekt från och med andra kvartalet 2024. Bolaget hade innan uppsägningarna 324 anställda. Länk.

One Group byter namn till Visionite. Länk.

Rejlers öppnar kontor med sju medarbetare i Kalix. Länk.

Etteplan lanserar en ny visuell identitet med ett uppdaterat varumärke. Länk.

CGI öppnar nytt kontor i småländska Växjö. Länk.

Sigma Industry West firar 10-årsjubileum. Sedan starten har de vuxit till en koncern med sju bolag som sysselsätter över 650 personer och omsätter 740 MSEK.  Länk.

MedarbetareNexer Group rekryterar Staffan Strand som divisionschef till en av sina fyra globala affärsdivisioner. Staffan kommer närmast från rollen som divisionschef för IT Nordics på ALTEN. Länk.

Cowi Group utökar sin koncernledning med bland andra Anders Wiktorson, vd för Cowi Sverige. Länk.

Together Tech stärker Region Mitt med två regionsansvariga. Maja Schentz, med huvudansvar för Business Development, samt Peter Warlich, ansvarig för Technology Development. Maja var tidigare Manager för verksamheten i Jönköping medan Peter kommer från rollen som Business Unit Manager Electronics & Software Development. Länk.

Sigma Industry Development tillsätter Amir Alizadeh som chef för Beräkningssektionen, medan Mattias Bäckman blir sektionschef för Produktutveckling 3. Amir har under de senaste åren arbetat med utvecklingen av el-bussar och varit gruppledare för beräkningsteamet. Mattias har erfarenhet som konstruktör, produktutvecklare och projektledare inom fordonsbranschen samt inom affärsutveckling. Länk.

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler och han axlar rollen som Director. Mats kommer senast från Rejlers, med ansvar för ett växande affärsområde. Han har dessförinnan varit affärsområdeschef på Etteplan, Experis samt managementkonsult. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Exsitec tilldelas titeln som Årets Diamantpartner av Visma Software. Länk.

Sweco kammar hem en fjärde placering när Building Design rankar världens största arbetsgivare för arkitekter. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Knowit erhåller statusen Microsoft Cloud Partner. Länk.

Avtal

AFRY tecknar projektavtal med försvarsindustribolaget Hägglunds till ett uppskattat ordervärde på 300 MSEK. Avtalet pågår till 2027. Länk.

Bjerking ingår ett ramavtal med Råsunda förstads. Ramavtalet omfattar konsulttjänster för utredningar av VVS-installationer. Länk.

Consid tilldelas ramavtal med Riksbanken gällande förvaltning, vidareutveckling och nyutveckling kopplat till vissa av Riksbankens egenutvecklade it-system. Länk.

AFRY och WSP får i uppdrag av Trafikverket att ta fram järnvägsplan för sträckan Skellefteå – Degerbyn, som är en del av Norrbotniabanan. Länk.

TCS levererar plattform för efterhandel till Euroclear Finland. Länk.

Rejlers vinner uppdrag för Trelleborgs Energi gällande energilösning. Länk.

Knowit Experience hjälper Telenor Group med varumärkesstrategi de kommande tre åren. Länk.

B3 Consulting får fortsatt och utökat förtroende som ramavtalsleverantör till en av Sveriges största banker. Ramavtalet gäller till 2027 och omfattar bland annat systemutveckling och arkitektur. Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Cinode reviews sourced by G2

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Simmar du i det röda eller blå havet? Dominera din marknad genom en ”Blue Ocean”-strategi

Dominera nya marknader snarare än att konkurrera på den befintliga konsultmarknaden. Kan ett konsultbolag göra det? Ja, lyckas de med sin ”Blue Ocean”-strategi och kommunikation har de ett garanterat starkt varumärke och en hög efterfrågan från kunder som aldrig överväger ett annat val än deras.

Läs mer.

Guide: Effektiva strategier för att minska “bänken” i ditt konsultföretag under utmanande tider.

Ladda ner guiden för att lära dig hur du hanterar och undviker ’bänken’ i din konsultverksamhet, inklusive;

✅ Förstå din “bänk” nu och framåt
✅ Strategisk beläggningsplanering
✅ Kundrelationer och att nyttja all er säljkraft
✅ Flexibla leveranser och instegstjänster
✅ Varför förlorar ni affärer?
✅ Så nyttjar du “bänktiden” och håller uppe moralen
✅ När ni behöver genomföra nedskärningar

Ladda ner guiden gratis

Se konsultpodden live 7:e februari!

Välkommen till en eftermiddag med liveinspelning av Konsultpodden, afterwork och paneldebatt om innovation Konsultpodden är konsultbranschen största podd och den 7e februari kommer poddgänget till Goto 10 i Linköping.

Läs mer och anmäl dig.

Konsultåret 2023 summerat i 14 topp 5-listor

De svenska konsultföretagen har haft ett utmanande år men med stora skillnader beroende på bransch. Samtidigt har det som vanligt hänt många spännande saker. Blicka tillbaka på året som gått när Cinode sammanställer de viktigaste händelserna i 14 fullspäckade topplistor. 

Läs mer.

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev