Simmar du i det röda eller blå havet? Dominera din marknad genom en ”Blue Ocean”-strategi

januari 31, 2024 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Helena Torhage

Dominera nya marknader snarare än att konkurrera på den befintliga konsultmarknaden. Kan ett konsultbolag göra det? Ja, lyckas de med sin ”Blue Ocean”-strategi och kommunikation har de ett garanterat starkt varumärke och en hög efterfrågan från kunder som aldrig överväger ett annat val än deras.

När Berotec startades visste grundarna inte att de skapade en ”blue ocean” i konsultvärlden, men det är precis vad de gjorde. Från första dagen satte Håkan Mildh Svensson och Urban Gjers sina egna spelregler och bröt ny mark utan att vara medvetna om det. Konsulting skulle ju gynna individen och hjälpa kunden. Inte ge mellanchefer hög lön och indirekt uppmana fler att gå in i väggen.

Blue Ocean Strategy

Blue Ocean Strategy (Chan Kim & Renée Mauborgne) avviker från klassiska strategier och uppmanar företag att hitta innovativa sätt att differentiera sig från konkurrenter.

Boken med samma namn har inspirerat företagsledare över hela världen att ompröva sina modeller och sträva efter att skapa och dominera nya marknader snarare än att bara konkurrera på befintliga. Målet är att skapa en ”blå ocean” av möjligheter, där företaget kan trivas och växa utan att vara begränsat av befintliga konkurrenters ramverk.

Motsatsen är ”röd ocean” – det är där konkurrensen finns och allt är mer likställt. I det röda havet kan man kriga sig blodig utan att komma framåt.

Men konsultbolag är väl i grunden ganska lika?

Berotec grundades år 2000 med en affärsmodell och affärsidé med enbart seniora konsulter i ett egenföretagarkoncept. Seniora ingenjörskonsulter med mycket driv och krävande kunder kunde således mötas på ett nytt sätt.

Tidigare hade kunderna aldrig kunnat hitta en så hög densitet av erfarenhet och engagemang via en och samma leverantör. Tidigare hade heller inte riktigt erfarna konsulter haft en så stark plattform att utgå från. Vi hade inga direkta konkurrenter.

Nu ser konsultbranschen annorlunda ut och Berotecs utgångserbjudande är inte längre unikt. Så vad kan vi och andra konsultbolag istället göra? Är samarbeten utanför branschen en möjlighet? Kan konsulterbjudandet kompletteras med andra helt nya erbjudanden? Finns det nya modeller för hur vi säljer som inte sett dagens ljus tidigare?

Hur ser marknaden ut för er, stämmer följande?

  • Traditionella företag och marknader utmanas av nya aktörer?
  • Erbjudna produkter och tjänster blir alltmer lika inom branschen?
  • Ökad prispress råder?
  • Är ditt företag mer fokuserat på att sänka kostnader och kvalitetskontroll än på tillväxt, innovation och att skapa ett starkt varumärke?

Svaret ’ja’ på dessa frågor betyder att det är stor risk att ni simmat in i det röda vattnet. Men självklart finns det alltid en möjlighet att ta er därifrån, även i vår bransch.

Four action framework

Utgå från Blue Oceans “four action framework” för att identifiera vad du behöver för att påbörja resan mot den lugnare och blåare oceanen. Ramverket innefattar följande fyra åtgärdsområden.

Minska: Vilka faktorer kan ni minska?
Eliminera: Vilka faktorer, som branschen länge tävlat om, bör helt tas bort från erbjudandet?

Öka: Vilka faktorer bör förstärkas för att överträffa branschstandarden?
Skapa: Vilka nya faktorer kan ni introducera för att skapa ett unikt värde?

Ramverket går att använda i precis alla typer av branscher och företag. Tesla och Cirque du Soleil är bra exempel på hur man skapat något helt nytt för en ny marknad och valt bort sådant som tidigare varit en självklarhet inom respektive bransch. I deras fall var bland annat cirkusdjur och bensin i prestigebilar sådant de valde att lämna redan från starten. Istället skapade Cirque du Soleil en högkulturell upplevelse med specialskriven musik och dans, något som aldrig setts på en cirkusscen tidigare. Tesla i sin tur skapade en sportig elbil med stor körglädje och batteriladdning som funkade smidigt.

Var en rebell och stärk ditt varumärke

Vi har alltid haft en unik inställning till konsultande, balans och självledarskap. Det är så vi fann oss i de blå vattnet redan dag ett. Berotec kommer alltid att vara mer än bara ett teknikkonsultföretag. Vi är en rörelse för förändring, nytänkande och gemenskap. Senaste beviset på det är vår greenhouse-satsning och vår tro på att entreprenörers kraft blir ännu större när de samverkar!

På samma sätt som vi under senare år satsat på entreprenörer och erbjudanden som skiljer sig från resten av konsultvärldens har ni chans att skapa något helt nytt och attraktivt. Att lyckas med en Blue Ocean-strategi kräver mod, kreativitet och en djup förståelse för marknaden och kundernas behov. Det kräver även starkt ledarskap, anpassningsförmåga och god riskhantering.

Använd den unikitet företaget skapar i all kommunikation så att målgruppen verkligen förstår att ni erbjuder något utöver det de är vana vid. Att vara hållbar och ansvarsfull kan skapa ytterligare differentiering och appellera till en växande grupp ansvarstagande kunder och medvetna konsulter.

Vilka erbjudanden är unika för oss i konsultbranschen i dag? Finns det någon gammal sanning eller ett tillvägagångssätt att eliminera helt? Använd ramverket så revolutionerar vi branschen tillsammans!

Gästbloggare - Helena Torhage, kommunikationsansvarig på Berotec

Gästbloggare - Helena Torhage, kommunikationsansvarig på Berotec

Helena Torhage är kommunikationsansvarig på teknikkonsultbolaget Berotec där de förverkligar ingenjörers entreprenörsdrömmar. Hon driver även Konsultpodden tillsammans med Berotecs grundare Håkan Mildh Svensson och Mattias Loxi, medgrundare av Cinode. Podden är branschens största podd och har funnits i fem år.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg