Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Konsultbolagen som är attraktivast hos studenterna 2022

Vecka 16 (2022)

Hej!

Nu på torsdag 28/4 är det dags för gratis webbinarium om trenderna i konsultbranschen. Undertecknad går bland annat igenom marknadsläget, konsultpriser och kompetensgapet. Nu över 200 anmälda! Vi ses!

87 procent av alla bolag drabbas redan idag av kompetensbrist alternativt kommer göra det inom några år. Min kollega Sofie Murphy beskriver hur ni kan arbeta med up- och reskilling av era medarbetare för att minska gapet.

Engagemang hos konsulterna är a och o för att minska personalomsättningen. Mycket har också hänt under pandemin som har gjort det mer utmanande. Just dessa frågor gör Frida och Matilda vid Göteborgs universitet en kandidatuppsats om, som vi på Cinode stöttar. För att få in information har de en enkät till konsulter i olika organisationer. Tar 15 minuter och är helt anonymt – tacksam om fler har möjlighet att bidra
🙏

Vi ses på trend-webbinariet!

Allt gott,
/Mattias Loxi

Rapporter

Rejlers växte med 25,3 procent under första kvartalet 2022. Den organiska tillväxten var 18,4 procent.Rörelseresultatet mer än fördubblades och rörelsemarginalen stärktes till 7,1 (3,6) procent. Marginalen påverkades även av förvärvskostnader. Högre priser och debiteringsgraden som ökade till 80,7 (76,9) procent är några förklaringar. Den svenska marknaden uppges vara stark under kvartalet. Länk.

Combitech växte med 3,8 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 10,2 (11,4) procent. Efterfrågan är stark och bolaget siktar på att anställa 250 medarbetare under första halvåret samtidigt som de har intensifierat sina satsningar på talangprogram och kompetensutveckling. Länk.

Softronic växte med 11,1 procent under Q1. Rörelsemarginalen steg till 13,4 (10,0) procent. Bolaget vittnar om en stark marknad men menar samtidigt att den primära utmaningen är kompetensbristen samtidigt som priserna inte ökar i samma takt. Länk.

Förvärv

Prevas förvärvar BitSim NOW med 35 medarbetare i Stockholm. BitSim NOW har lång historik inom åtagande kopplat till inbyggda system och komplex produktutveckling. Tillträdet sker den 1:a maj. Prevas har nu över 250 medarbetare i regionen. Länk.

Etableringar

Magello expanderar och öppnar ett dotterbolag i Linköping. Satsningen sker under ledning av Jimmy Merell, som fokuserar på att etablera erbjudandet inom Integration, Cloud och Digitala tjänster. Jimmy har en bakgrund inom försäljning, affärsutveckling och ledarskap. Länk.

Bjerking stärker sitt erbjudande inom infrastruktur och lanserar en ny tjänst med fokus på trafikplanering. Nyrekryterade Amanda Ödling är ansvarig för den nya tjänsten. Hon var tidigare trafikutredare inom bolaget och har även arbetat på COWI samt RambollLänk.

Norconsult inviger sitt nya kontor i Piteå, som idag består av 60 medarbetare inom bland annat arkitektur, konstruktion, installationsteknik, energi, industri, geoteknik, it och infrastruktur. Länk.

Consat Engineering lanserar nu sin nya IoT-plattform – Consat NxT.  Arbetet med den nya plattformen ledas av Pär Forsberg, ansvarig för IoT och Elektrifiering. Länk.

Bengt Dahlgren har under vintern startat fyra nya lokalkontor i Varberg, Lund, Gävle och Sundsvall. Samhällsbyggnadskonsulten har idag 600 medarbetare på 20 kontor runt om i landet samt på Åland. Länk.

Medarbetare

Knowit Connectivity Sweden välkomnar Kit Gullbrandson som ny CEO. Kit kommer närmast från Knightec, där hon senast var ansvarig för affärsområdet Systems. Länk.

Unicus tillsätter Robin Lilia som konsultchef i Göteborg. Detta blir företagets tredje kontor i Sverige. Med en bakgrund inom försäljning och att driva bolag grundade Robin innovationsplattformen Hives, en roll som han nu lämnar i och med den nya tjänsten. Länk.

WSP etablerade vid årsskiftet det nya affärsområdet Digital Solutions. Nu står det klart att Julie Améen kommer leda arbetet. Julie har en bred erfarenhet inom it och digital transformation. Hon kommer närmast från en tjänst som affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg. Länk.

QD Sverige rekryterar Anna-Karin Lindow som ny gruppchef för en av bolagets Customer Tribes. Anna-Karin har en lång bakgrund som ledare inom bland annat Poolia, Sandvik och Thermo Fisher Scientific. Länk.

PE Teknik & Arkitektur rekryterar Malin Gardikro till rollen som HR-och kommunikationschef. Hon lämnar därmed rollen som HR-chef på Bjerking. Länk.

Eworks styrelseledamot Dan Berlin har avböjt omval i styrelsen. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Sweco rankas som nummer 11 på Universums lista över mest attraktiva arbetsgivare för civilingenjörsstudenter. Bland övriga konsultbolag återfinns bland annat AFRY (16:e), McKinsey (17:e), BCG (20:e), WSP (30:e) samt Tyréns (31:a). Bland IT studenterna finns Accenture (22:a), Knowit 23:a) och CGI (29:a). Länk.

Eficode har uppnått valideringen DevOps with GitHub on Microsoft Azure advanced specialization. Länk.

Avtal/Uppdrag

RTS får nytt förtroende i Statens inköpscentral vid Kammarkollegiets nya ramavtal för Servrar & lagring. Kontraktet är på fyra år och avtalsvärdet för anbudsområdet Server och lagring uppskattas till 3,1 miljarder kronor.

Sweco tecknar ramavtal med Adda Inköpscentral om att införa cirkulära möbelflöden i Sveriges kommuner och regioner. Länk.

Sweco har stått för utformningen av inomhusarenan Eva Lisa Holtz i Karlstad – Europas tredje största och den första i sitt slag med en stomme helt i trä. Länk.

Sweco ska på uppdrag av De Werkvennootschap planera och utforma tunneln under Gent-Dampoort i Belgien, inklusive en utveckling av stationsmiljön samt en förlängning av spårvagnslinjer. Avtalsvärdet uppgår till 14,3 MEUR. Länk.

Tata Consultancy Services tar fram en centraliserad övervakningslösning för det globala sjöfraktbolaget Maersks uppkopplade kylcontainrar för att ge information i realtid på över 450 fraktfartyg. Länk.

Forsen projektleder förstudien och ansvarar för framtagning av bygglovshandlingar när träindustriföretaget Setra bygger ny maskinpark i Malå. Länk.

HiQ utvecklar en interaktiv webb till Anders Wallenstens ungdomsversion av Hälsogåtan som skolor kan använda gratis i sitt arbete med boken. Länk.

HiQ:s levererar integrationsplattformen Frends till Boliden. Länk.

Nexer får förtroendet att förvalta samt utveckla användningen av Riksantikvarieämbetets dokument- och ärendehanteringssystem Platina by Formpipe. Värdet på det fyraåriga avtalet är uppskattat till cirka 4,5 MSEK. Länk.

Knowit har tillsammans med The Train Brain och Microsoft Sverige utvecklat en lösning som med hjälp av AI kan göra tågen mer pålitliga och förbättra resenärernas möjligheter att få koll på reseläget. Länk.

Norconsult har tagit fram en designmetodik som strukturerar upp idéer och kreativa arbetsprocesser. Entrén vid den planerade Tröingeskolan utanför Falkenberg är ett projekt som utformats efter den nya designmetodiken. Länk.

Iver ingår ett nytt flerårigt avtal med Nelly Group, som driver det nordiska modevarumärket nelly.com. Uppdraget omfattar leverans av it-infrastrukturtjänster. Länk.

Övrigt

IBM tvingas betala nästan en miljard efter kraschat projekt. Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Så övervinner ni kompetensgapet

87 procent av alla bolag drabbas redan idag av kompetensbrist alternativt kommer göra det inom några år. Men genom att arbeta med up- och reskilling av era medarbetare kan ni på ett effektivt sätt minska gapet.

Webbinarium 28/4 2022 – Trenderna i konsultbranschen kl 12:00 – 12:45

Anmäl dig idag

Massa nya konsultuppdrag på Cinode Market

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är market_cinode_socialmedia.png

Läs mer

Alla nyhetsbrev