Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så går det för Afry, Semcon, B3 och Prevas

Vecka 17 (2022)

Hej!

Stort tack till alla (över 300) som deltog i webbinariet om Trenderna i konsultbranschen 2022. För er som missade finns nu chansen att ladda ner webbinariet och se det i efterhand. 

Tillsammans med Digital Engine genomför vi för tredje året i rad undersökningen om den digitala mognaden i branschen. Om du deltar får du möjlighet att jämföra hur ert konsultbolag ligger till i förhållande till branschen i stort. Dessutom kan du ladda ner presentationen från Trend-webbinariet. Analysen, insikter och resultatet presenteras i ett webbinarium den 2:a juni. Anmäl dig idag!

Måste vi verkligen jobba med jämställdhet? Sverige är ändå ett av världens mest jämställda länder. Och vad kan vi som konsultbolag egentligen göra? Annika Von Hoffsten, Business Unit Manager samt Head of Equality & Diversity på TogetherTech, gästbloggar denna vecka. 

Samtidigt har vi påbörjat vår årliga undersökning om jämställdheten i branschen. Anmäl dig redan nu för att bli först med rapporten.

Cinode fortsätter att expandera och välkomnar denna vecka Jannicke Rinderud till rollen som Customer Success Manager.

Allt gott,
/Mattias Loxi

Rapporter

AFRY växte med 13,4 procent varav 3,3 procent organiskt under Q1. Rörelsemarginalen sjönk till 5,6 (7,8) procent. Högre sjukfrånvaro i början av kvartalet samt omstruktureringskostnader påverkade marginalen. Bolaget ser en stark efterfrågan på hållbara och digitala lösningar. Samtidigt är den framtida marknaden osäker. Länk.

Semcon växte med 18,2 procent under kvartalet varav 4,4 procent var organiskt. Rörelsemarginalen stärktes till 12,6 (11,0) procent. Separationsprojektet att dela upp Semcons två affärsområden till självständiga bolag bidrog till en kostnadsökning. Efterfrågan är fortsatt hög och företaget har inte märkt av någon avmattning på grund av kriget. Länk.

Addnode växte med 29,2 procent under första kvartalet. Den organiska tillväxten var 11 procent. Rörelsemarginalen ökade till 10,1 (7,0) procent. Efterfrågan uppges vara god, både inom privat och offentlig sektor. Konkurrensen på arbetsmarknaden är hög. Länk.

Prevas växte med 4,9 procent. Utan avyttring låg tillväxten på tio procent. Rörelsemarginalen stärktes till 13,7 (10,2) procent. Inom segment som Life Science, försvar och telekom är efterfrågan mycket stark. Efterfrågan inom tillverkningsindustrin är god men med osäkrare indikationer framöver. Länk.

B3 Consulting växte med 27,5 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen steg till 13,5 (5,2) procent. Marknaden uppges vara stark samtidigt som konkurrensen om talanger är tuff. Länk.

C.A.G växte med 17,7 procent under Q1. Den organiska tillväxten var 12 procent. Justerad rörelsemarginal landade på 9,3 (8,0) procent. Efterfrågan är god och bolaget har en hög samt jämn beläggning över alla delar. Länk.

Exsitec växte med 72,4 procent, varav 18 procent organiskt. Den justerade EBITA-marginalen landade 19 (20) procent. Rörelsemarginalen ökade till 5,2 (3,0) procent. Året började långsammare men i slutet av kvartalet var det högtryck. Återkommande intäkter utgjorde 23 (24 procent) av intäkterna. Länk.

Hifabs omsättning sjönk med 11,3 procent. Rörelsemarginalen förbättrades till 1,0 (-1,9) procent. Den svenska verksamheten visar en ökad debiteringsgrad och god lönsamhet medan den utländska sektorn drabbas negativt framförallt på grund av restriktioner. Länk.

Mirovias omsättning proforma minskade med 1,3 procent till 326,9 MSEK under 2021. Proforma EBITDA-marginal ökade till 22,3 (21,6) procent. Gruppen består av åtta bolag; Lemontree, Transformant, Acino, Sundbom&Partners, SO4IT, Svenska Försäkringsfabriken, Bizloop samt Traventus. Länk.

Förvärv

Nordlo förvärvar Interlan, som idag har 35 medarbetare på huvudkontoret i Gävle med filialkontor i Bollnäs, Söderhamn, Örnsköldsvik och Östersund. Länk.

Time People Group förvärvar digitalbyrån Metamatrix med 13 medarbetare och en omsättning på cirka 16 MSEK. Länk.

Increasor Tech Invest förvärvar digitalbyrån Happy Digital Agency från Stockholm. Länk.

Advania förvärvar den norska konsulten eXspend, med bas i Oslo och omkring 20 medarbetare. Länk.

AddPro fortsätter sin tillväxtresa i Danmark genom förvärvet av SystemCenter på Jylland. Länk.

Etableringar

Truesec lanserar en IoT-cybersäkerhetsenhet och rekryterar samtidigt IoT-cyberexperten Patrik Axelsson från Telias IoT-grupp, Division X, som ny vd. Innan dess var han CTO på Axelerate Solutions. Länk.

Tietoevry och HSB Living Lab driver tillsammans initiativet BeeLab som hittills placerat uppkopplade bikupor i sju städer. Nu skjuter Jordbruksverket in 600 000 SEK i projektet med syftet att utvidga nätverket av uppkopplade bikupor i hela landet. Länk.

PSA Consulting lanserar LegalONE – en smart allt-i-ett-lösning för nordiska juridiska tjänsteleverantörer. Länk.

Medarbetare

Fujitsu Sverige får en ny vd i Viktoria Granqvist, som idag är ansvarig för bolagets tjänsteleverans i Sverige. Hon har tidigare även haft ledande positioner inom företag som Tietoevry och Telia. Nuvarande vd Håkan Dahlström övergår till en rådgivande roll men kvarstår som ledamot av ledningsgruppen fram till augusti då han, som tidigare kommunicerats, lämnar bolaget. Länk.

Tyréns styrelse förstärks med Caroline Segerstéen Runervik som ny ledamot. Caroline är Sverigechef på Capgemini sedan 2021 och har närmare 20 års erfarenhet av tjänsteutveckling, försäljning och digital transformation. Hon ersätter Eva Nygren som lämnar styrelsen efter fem år som ledamot. Länk.

Basefarm rekryterar Pierre Sundgren till rollen som ny försäljningschef. Han kommer närmast från IBM, där han huvudsakligen ansvarat för att driva tjänsteförsäljningen åt företag, samt utvecklat tjänster inom outsourcing av it-drift. Han satt även med i ledningsgruppen. Länk.

inUse rekryterar Daniel Kvist till rollen som Creative Director med bas i Göteborg. Daniel kommer närmast från ett arbete som innovationscoach. Innan dess har han bland annat varit Design Director för en stor reklambyrå och varumärkeschef på ett globalt jeansmärke. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

AFRY ingår partnerskap med OTORIO, som verkar inom industriell cybersäkerhet. Samarbetet syftar till att stötta kunderna inom industrin med hanteringen av cybersäkerhet samt motverka risker i produktionsmiljön. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Solita blir först i Norden med att uppnå Snowflakes Elite Service Partner-status. Bolaget tilldelas statusen tack vare sin expertis inom datalösningar och omfattningen av den molnbaserade dataverksamheten. Länk.

Nordlo har stöttat Upplands-Bro kommuns arbete med it-drift, digitalisering och innovation sedan 2013. Nu är kommunen en av tre finalister till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun 2021. Länk.

Sigma Technology Clouds vd och grundare Rashin Kabodvand kvalar för andra året i rad in på listan Framtidens kvinnliga ledare. Länk.

Avtal/Uppdrag

Etteplan hjälper Epiroc, tillverkare av gruv- och infrastrukturutrustning, att utveckla en batteridriven truck för gruvbrytning under jord. Länk.

WSP får fortsatt förtroende av Stockholms stad att ta fram bygghandlingar för totalrenovering av Norra Danviksbron. Länk.

Sweco får i uppdrag av Näringslivets Internationella Råd att utbilda Tanzania Railway Corporation personal om järnvägssäkerhet inför arbetet med att bygga en ny järnväg. Länk.

Enfo utvecklar en ny integrationsplattform till Skellefteå kommun som står inför en kraftig befolkningstillväxt, vilket ställer höga krav på en ökad digitalisering. Länk.

Sweco presenterar en vision för hur strategisk stadsbyggnad i Norr- och Västerbotten kan möjliggöra cirkulära samhällen. Genom satsningar på grön industri kan spillvärme användas för uppvärmning av bostäder, höghastighetscykelbana och fiskodling. Länk.

Fujitsu tecknar ett nytt femårigt globalt outsourcingkontrakt med kredithanteringsföretaget Intrum avseende it-infrastruktur. Länk.

Nikita tecknar ramavtal med Svevia, som är specialiserat på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur. Länk.

Consid har fått i uppdrag att ta fram en varumärkesplattform för NKPG City, ett nytt bolag som utvecklar Norrköpings stadskärna. Länk.

Övrigt

Har de största återförsäljarna vuxit ur Norden? Därför vill alla ut i Europa. Länk.

KTH-student hittade algoritm mot penningtvätt – nu vill konsultjätten ta den till marknaden. Länk.

Fem år efter skandalen – nu ska Transportstyrelsen ta hem it-driften.Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Vikten av jämställdhet på agendan

Måste vi verkligen jobba med jämställdhet? Sverige är ändå ett av världens mest jämställda länder. Och vad kan vi som konsultbolag egentligen göra? Vi är i händerna på våra kunder och det viktigaste för dem är vår kompetens, inte huruvida vi har en bra fördelning av män och kvinnor eller ej.
Läs mer

Cinode välkomnar Jannicke Rinderud till rollen som Customer Success Manager

Cinode fortsätter att expandera. Nu stärker vi teamet ytterligare genom rekryteringen av Jannicke Rinderud, med en bakgrund inom kund- och partnerservice.

Läs mer

Trenderna i konsultbranschen 2022

Lär dig mer om marknadsläget, krigets påverkan, konsultpriser, kompetensgapet, förvärv, hur du blir attraktiv som konsultbolag samt hur du stärker din konsultaffär.

Ladda ner webbinariet

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är market_cinode_socialmedia.png

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

– Teamleverans 9 st. resurskonsulter, distans/Stockholm 1050 kr/tim
– DISTANS Team-leverans Tillgänglighet och design
– Product Owner to Gothenburg – Hybrid remote
– Azure-utvecklare, Stockholm 1000 kr/tim
– Business Analyst – Data Privacy, Göteborg
– Backend-utveklare til permanent position i Oslo
Projektledare, Stockholm

Gå till cinode.market

Alla nyhetsbrev