Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Konsultkollen – så gick det för konsultbolagen förra året

Vecka 40

Hej!

Över hälften av konsultbolagen minskade sin personalstyrka under förra året. Resultatmässigt lyckades de dock ställa om och rörelsemarginalerna ökade. 

I nya Konsultkollen jämför vi över 220 konsultföretag gällande tillväxt, marginal, omsättning och antal medarbetare. 

Saknar du ett bolag som har minst 15 medarbetare? Meddela oss – vi lägger till nya företag kontinuerligt. 

Cinode fortsätter att växa och välkomnar tre nya Sales Executives. Lär känna Andreas Johansson, Lina Brådhe och Kimmo Kärkkäinen.


Allt gott, 
/Mattias Loxi


PS – Fullt med nya uppdrag på Cinode Market! Och ännu fler uppdrag när du registrerar dig på Cinode Network.

Marknad

Hälften av konsultbolagen hade negativ tillväxt under förra året. En av tio konsultbolag växte med mer än 20 procent. De yngre och mindre specialistbolagen lyckades betydligt bättre än storföretagen.

Rörelsemarginalerna stärktes under pandemin till 7,1 (6,3) procent för medianbolaget.

Solita Sverige, Processus, Annevo, Elvenite, Asurgent, SDNit samt Agreat är några av de bolag som vuxit snabbast under året. 

Lynxeye, Transformant, Agilitec samt McKinsey hade högst rörelsemarginal. Missa inte hela listan och analysen. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

AFRY förvärvar mjukvarubolaget Zert, som utvecklar webbaserade programvaruprodukter och tjänster inom riskhantering, arbetsmiljö samt teknisk dokumentation. Det uppköpta företaget har nio medarbetare i Umeå och en årlig omsättning på cirka 16 MSEK. Länk.

FRAM SKANDINAVIEN förvärvar Exertus IT för 13,9 MSEK. Det förvärvade bolaget har elva medarbetare och omsatte cirka 11,9 MSEK under föregående år. Länk.

Netlight Consulting uppges vara på väg att få ny ägare i form av riskkapitalbolaget Neqst. Detta rapporterar Di. Länk.

Sweco lanserar en e-handelstjänst för kunder på den svenska marknaden. I den digitala marknadsplatsen och e-handelsplattformen On Demand får kunder information om och kan beställa ett urval av bolagets tjänster. Länk.

Unicus investerar i det nederländska bolaget Specialisterren, som bedriver verksamhet inom mjukvarutestning och Robotic Process Automation. Länk.

Pulsen samlar Pulsen Integration, Helo, Rebl Industries och IDARE i samma bolag. Länk.

Consid expanderar till Norge och har som mål att vara över 500 medarbetare i grannlandet under de närmaste åren. Under senaste kvartalet växte bolaget med 24 procent. Antalet medarbetare har ökat med 130 till 1300 under året. Länk.

WSP samlar de nordiska länderna till en egen region, under ledning av den nya chefen Anna-Lena Öberg-Högsta. Hon var tidigare vd inom Golder-koncernen, som bolaget förvärvade i april 2020. Magnus Meyer, som varit vd för WSP i Sverige och nu senast för verksamheten i Norden samt Europa, går efter åtta år vidare utanför bolaget. Länk.

Elvenite har under den senaste tiden välkomnat 20 nya medarbetare. I dagsläget består bolaget av 85 medarbetare och målet är att inom några år dubblera den siffran. Länk.

Midroc Europe byter ut det gemensamma varumärket Midroc. Från januari 2022 heter bolaget Granitor. Länk.

HiQ öppnar kontor vid Science Park i Jönköping, med målet att växa i antalet medarbetare och bygga spetskompetens inom it-säkerhet. Länk.

Avensia etablerar ett kompetenscenter i Karlstad, vilket blir företagets sjunde kontor i Sverige. Michael Fröling är Client Director på bolaget och blir ansvarig för det nya kontoret. Länk.

SolidX har fått godkännande för notering på Spotlight Stock Market. Länk.

Rapporter

Sundbom & Partners växte med 33 procent under det tredje kvartalet. Rörelsemarginalen ökade till 7,0 (-2,1) procent. Beläggningssituation uppges vara god men med något sämre framförhållning. Bolaget prognostiserar att omsätta 78 MSEK under helåret. Länk.

Medarbetare

DevPort har rekryterat Magnus Glifberg som ny regionschef i Stockholm. Magnus kommer närmast från CoreChange men har tidigare även arbetat på Konsultbolag1 samt Acando.Länk.

Hifab Group
s vd Patrik Schelin har beslutat sig för att lämna sin roll under nästa år. Styrelsen har startat processen för att tillsätta en ny vd. Länk.

Human IT tillsätter Mattias Dahl som Head of Talent Acquisition för hela koncernen. Han har många års erfarenhet av att jobba strategiskt och operativt med Talent Acquisition. Länk.

Parternskap/Samarbeten

Knowit ingår partnerskap med Exponential Roadmap Initiative och blir en del av FN:s globala klimatsatsning Race to Zero. Målet är att bidra till att halvera de globala utsläppen före år 2030 och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Länk.

Euvic ingår partnerskap med Ample, för att stötta entreprenörer som letar efter en gedigen tech partner. Sara Lindell är grundare av tjänsten som erbjuder teknik, rådgivning och kapital som behövs för att stötta morgondagens unicorns. Länk.

Avtal/Uppdrag

Castra, Softronic och Visma Consulting tilldelas ramavtal inom systemutveckling, användbarhet och ledning för den statliga myndigheten Universitets- och högskolerådet. Castra, Centric samt Experis konkurrerar om uppdrag inom drift, support och systemadministration. Avtalet gäller till hösten 2023, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Länk.

Zert har bland annat genomfört processrisk- och arbetsmiljöriskbedömningar i samband med att SCA fattade beslut om att expandera pappersbruket i Obbola. Länk.

Rejlers förnyar avtalet med nätbolaget Lyse Elnett i Norge gällande tjänster inom elsäkerhet. Kontraktet förlängs med ytterligare två år. Länk.

Softronic får i uppdrag att leverera it-konsulttjänster till Vetenskapsrådet, som är Sverige största statliga forskningsfinansiär. Avtalet löper under två år med möjlighet till ytterligare två års förlängning. Länk.

Avensia hjälper Lindex med bland annat implementering av Voyado som plattform för CRM och marketing automation. Länk.

AFRY agerar ingenjörspartner till Metsä Board som ökar sin produktion av falskartong för att möta den växande efterfrågan på hållbart producerade förpackningsmaterial. Länk.

Övrigt

Omotiverade språkkrav i jobbannonser. Sylog har undersökt 400 jobbannonser där bolag söker it-specialister. I sex av tio annonser står ett uttryckligt krav på svenska språkkunskaper. Länk.

Stockholms stad skrotade it-satsning – men fortsatte betala konsulter. Artikel och granskning från DN.Länk.

Stora pengar på spel när Region Stockholm lägger ut it-driften. Länk.

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Konsultkollen 2021 – Konsultbolagen höjde sina vinster under pandemin

Covid-19 slog till med full kraft i konsultbranschen under förra året. Hälften av konsultföretagen hade negativ tillväxt. Resultatmässigt lyckades bolagen dock ställa om snabbt och lägre kostnader i kombination med statligt stöd ledde till en vinstökning på 10 procent i branschen.
Läs mer

Cinode välkomnar tre nya Sales Executives

Cinode växer i snabb takt. För att möta den ökade efterfrågan på marknaden stärker vi teamet med tre nya Sales Executives; Andreas Johansson, Lina Brådhe och Kimmo Kärkkäinen. I intervjun får ni lära känna dem lite bättre.
Läs mer

77 Tips – så lyckas du med SKILLS MANAGEMENT i ditt konsultföretag

Allt du behöver veta för att tillhöra framtidens vinnare i konsultbranschen!

Ladda ner

Hitta ditt nästa konsultuppdrag på Cinode Market

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är market_cinode_socialmedia.png

Läs mer

Alla nyhetsbrev