Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Tillväxten fortsätter i konsultbranschen under det första kvartalet

Hej!

Tillväxten i konsultbranschen är stark men avtagande. Efterfrågan är generellt god men väldigt differentierad. Marginalmässigt är vi nästan i paritet med förra året. Detta visar vår nya sammanställning från Q1. Missa inte våra nya efterlängtade 🔥 infographic över Q1-rapporterna!

Går det att växa ett konsultbolag utan att ha tillväxtmål?

Extrapreneur planerar inte sin målstyrning utifrån tillväxtmål. I stället fokuserar de på att medarbetarna ska ha intressanta uppdrag och får rätt stöd att utvecklas. I en intervju berättar grundaren och vd:n Peter Thörn om hur de arbetar för att nå framgång.

Allt gott,
/Mattias Loxi


P.S. Är du i Helsingfors eller har kollegor där vill vi tipsa om vårt fysiska event den 25:e maj, tillsammans med Essi Isohanni, Head of Competence Development, på Vincit. Anmäl dig idag!


P.S.2 Årets undersökning inom digital mognad är nu igång!
Välkommen att delta i Cinodes/Digital Engines årliga undersökning där vi granskar hur du som jobbar inom Professional Services bedömer den digitala mognaden i ert företag.

Ni deltar anonymt och i slutet av undersökningen
kan ni ser hur er bedömning är jämfört med snittet i branchen!

Marknad

Tillväxten är fortsatt god för de börsnoterade konsultbolagen med 15,1 procent i snitt. Många bolag har kompenserat ökade kostnader med höjt arvode. Mest växte Addnode, Combined X samt CAG.  Marginalmässigt är vi nästan i paritet med förra året. Med en kalenderdag mer har hälften av bolagen lyckats öka sina marginaler. Exsitec, Prevas samt B3 Consulting har högst marginaler. Infographic över Q1-rapporterna. Länk.

Rapporter

Norconsult Sverige växte med 15,4 procent under det första kvartalet. EBITA-marginalen landade på 14,2 (16,2) procent. Bolaget väntas börsnoteras under det fjärde kvartalet 2023. Länk.

Vincit växte med 58,2 procent under Q1. Rörelsemarginalen landade på 8,7 (10,4) procent. Bolaget ser god efterfrågan inom SAB-tjänster men mer osäkerhet kring andra utvecklinsprojekt. Länk.

Structor växte med 5 procent under Q1 till en omsättning om 216 MSEK. Rörelsemarginalen landade på 14,2 procent. Bolaget ser en differentierad efterfrågan bland sina dotterbolag. Länk.

Förvärv

Dizparc förvärvar majoritetsposten av digitalbyrån Esatto. Det förvärvade bolaget grundades 2013 och består idag av cirka 90 medarbetare fördelat på kontoren i Stockholm, Sundsvall samt Krakow i Polen. Länk.

Nexer förvärvar majoriteten av den tyska it-konsulten Holisticon AG, med över 100 medarbetare i Hamburg, Hannover och Kiel. Länk.

Emagine från Danmark förvärvar det svenska bolaget Skillspark. Det förvärvade bolaget har 20 medarbetare i Sverige, Danmark, UK, Polen och Dubai samt ett internationellt nätverk med frilansande it-specialister. Förvärvet innebär att den tidigare Ework-vd:n Zoran Covic blir kollega med Madeo-grundaren Anders Gratte. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Dizparc förvärvade Everest Business Solutions under 2021. Nu blir de fullt ut en del av ägarbolaget och byter namn till Dizparc. Länk.

Medarbetare

Tyréns tillsätter Jonas Frejd som ny affärschef för Samhällsplanering öst. Under de senaste fyra åren har han lett en av bolagets trafikavdelningar. Dessförinnan har han bland annat arbetat som anläggningschef på Danderyds kommun. Länk.

Hifab presenterar Darian Hassan som affärschef i Stockholm med ansvar för de grupperingar som erbjuder projektledning och besiktning inom byggnader och fastigheter. Darian ingår även i ledningsrguppen. Han var senast gruppchef på Tjuren Projektpartner. Länk.

COWI rekryterar Mats Wang-Hansen som ny marknadschef inom Industridivisionen. Mats var senast strategi- samt affärsutvecklingschef på AFRY. Länk.

Norconsults vd Farah Al-Aieshy, Rejlers vd Jenny Edfast samt Processus vd Johan Teodorsson,har valts in i Innovationsföretagens styrelse. Länk.

Sweco stärker verksamheten genom att tillsätta Thomas Hietto som ny affärsområdeschef för Sweco Finland. Thomas blir också medlem i koncernens ledningsgrupp. Under större delen av sin karriär har han arbetat för Kone Corporation. Han har också varit biträdande vd för Caverion Corporation. Thomas efterträder Markku Varis, som går i pension efter 30 år på Sweco. Länk.

LTI Mindtree rekryterar Christer Nocke som ny chef för affärsutveckling för stora och strategiska affärer i Sverige. Christer har tidigare haft olika chefsbefattningar på TCS, bland annat som biträdande landschef för Sverige. Länk.

Sweco presenterar Anna E Olsson som ny pa/pr-chef. Därmed lämnar hon sin tjänst som presschef för Vårdförbundet. Länk.

Utmärkelser

Complyits ägare Anna Kälvemark och Firas Al-Saffar har korats till Årets Företagare i Stockholm. Bakom utmärkelsen står organisationen Företagarna. Länk.

Avtal

81 konsultbolag tilldelas ramavtal med Digg, som är värt omkring 300 MSEK. Länk.

Fellowmind hjälper Ponsse, världens största tillverkare av skogsmaskiner, att modernisera bolagets globala affärssystemlösning med Microsoft Dynamics 365. Länk.

Iver förlänger avtalet med infrastrukturspecialisten Netel, som omfattar leverans av tjänster inom multi-cloud och säkerhet. Länk.

IT-Total har hjälpt banken Northmill att implementera den molnbaserade cybersäkerhetsplattformen FortiSASE, som tillhandahålls av Fortinet. Länk.

PE Teknik & Arkitektur  tecknar två ramavtal med Akademiska Hus gällande bolagets fastighetsbestånd i Malmö, Lund och Alnarp.
Bolaget ingår även ett ramavtal med Malmö universitet. Uppdragen omfattar el- samt teleprojektering och gäller i fyra år med möjlighet att säga upp avtalet efter två år. Länk.

Sigma Technology hjälper kunder förbereda inför EU-lagstiftning kring digitala produktpass. Länk.

COWI får i uppdrag att utreda koldioxidinfångning för Skellefteå Kraft, när de granskar hur tekniken kan integreras i deras största kraftvärmeverk som drivs på bark, sågspån och andra skogsrester från lokala sågverk. Länk.

Övrigt

Advania Sveriges kortsiktiga klimatmål har validerats och godkänts av det internationella ramverket Science Based Targets initiative (SBTi), som går i linje med Parisavtalet. Bolaget förbinder sig att halvera sina klimatutsläpp till 2030. Länk.

Trots alla turerna – därför är det hoppfullt på svenska Tietoevry. Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Cinode reviews sourced by G2

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Q1 2023 – tillväxten fortsätter i konsultbranschen

Trenden med starka tillväxtsiffror för de svenska börsnoterade konsultbolagen håller i sig under det första kvartalet. Tillväxten är dock avtagande och med tanke på den höga inflationen är den inte längre särskilt stark. Efterfrågan är generellt god men väldigt differentierad. Marginalmässigt är vi nästan i paritet med förra året. Detta visar den nya sammanställningen av de börsnoterade konsultbolagens kvartalsrapporter.

Läs mer.

Konsultbolaget som växer utan tillväxtmål

Konsultbolaget Extrapreneur

Att målstyrning utgör en viktig del av att bygga ett framgångsrikt bolag håller säkerligen de allra flesta med om. Det skapar tydlighet och på individnivå hjälper det medarbetaren att nå sin fulla potential. Men vilka mål en verksamhet har kan skilja sig åt.

Vi har träffat konsultbolaget Extrapreneur som inte planerar sin målstyrning utifrån tillväxtmål. I stället fokuserar de på att medarbetarna ska ha intressanta uppdrag och får rätt stöd att utvecklas.

Läs mer.

Vill du bli morgondagens vinnare på konsultmarknaden?

Är du i Helsingfors eller har kollegor där vill vi tipsa om vårt fysiska event den 25:e maj, tillsammans med Essi Isohanni, Head of Competence Development, på Vincit. 

Läs mer.

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev