Konsultnyheter vecka 46 – 2014

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 46 – 2014

Acando, inklusive Connecta-förvärvet, rapporterade under Q3 en omsättning på 447 (296) MSEK. Rörelseresultat, exklusive engångskostnader, blev 27 (3) MSEK vilket innebär en rörelsemarginal på 6,1 (1,0) procent. Samtidigt uppskattar bolaget att synergieffekterna uppgår till 46 MSEK årligen mot tidigare beräknade 25 MSEK. Länk.

Nästan alla börsnoterade it-konsultbolag ökar både omsättning och rörelsemarginal, visar Q3-rapporterna. Tieto Sverige har de högsta marginalerna men Acando Sverige har förbättrats mest. Teknikkonsultbolagen har haft det tyngre. Den organiska rekryteringstakten har varit relativt låg, men Cybercom imponerar medan Sweco har tappat stort. Länk.

Caperio minskade omsättningen med 11 procent till 250,9 (283,3) MSEK. Rörelseresultatet blev 3,8 (-1,0) MSEK vilket ger en rörelsemarginal på 1,5 procent. I samband med rapporten meddelades att bolaget sjösätter ett nytt effektiviseringsprogram. Antalet medarbetare har under året sjunkit till 156. Vid årsskiftet var de 212 stycken. Länk.

ÅF:s Jonas Wiström har blivit utnämnd till årets vd. Jonas har under de senaste 12 åren ökat antalet medarbetare från 2000 till 7000. Idag är företaget en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Europa. Länk.

Industrikonsulter, teknikkonsulter och arkitekter tror alla på fortsatt återhämtning för branschen under 2015, enligt den nya rapporten Investeringssignalen från Svenska Teknik&Designföretagen. Rekryteringsbehovet är fortsatt stort där två av tre företag behöver rekrytera. Företagen upplever dock prispress, 28 procent har sänkt sina priser medan endast 7 procent har ökat. Länk.

WSP har av Umeå kommun valts som huvudleverantör inom bland annat Geoteknik och Gatuprojektering. Avtalet värderas till cirka 15 MSEK årligen. Länk.

WSP har av Västra Götaland fått i uppdrag att ta fram en ny godstransportstrategi. Uppdraget är på ett år. Länk.

ÅF har fått två ordrar från Åbro Bryggerier gällande projektering av utbyggnaden av dryckesfabriken i Vimmerby samt utveckling och leverans av två automatiserade processanläggningar. Ettårsprojektet är värt över 30 MSEK. Länk.

HiQ har blivit vald som digital partner till Backyard Babies. HiQ har tidigare haft ett långt samarbete med rockstjärnan Dregen, frontman i Backyard Babies. Länk.

Moretime har skrivit ett treårigt samarbetsavtal med Cistes Invest gällande en ny lösning för energibesparing i bostadsrättsföreningar. Avtalet beräknas ha ett ordervärde på 10 MSEK. Länk.

Nordcloud har utnämnts till ”Premier Consulting Partner” på Amazon Web Services. Länk.

Wipro har bytt kontorslokal till Hötorgsskraporna i Stockholm. De sitter på våningen ovanför den indiska konkurrenten Tata. Länk.

Som it-konsult jobbar du övertid, är lönefixerad och klär dig trendigt. Detta enligt en undersökning om yrkesfördomar som genomförts av Experis. Länk.

Nox Consulting har vuxit snabbt de senaste åren och väntas under 2014 ha en omsättningsökning med närmare 50 procent. Med 130 direktavtal och närmare 600 konsulter i sitt nätverk börjar Nox bli en aktör att räkna med. Detta avslöjar vd:n Pernilla Ramslöv i en intervju för di.se. Länk.

Atea tittar på förvärv inom bland annat molntjänster och olika kompetenser inom integration och säkerhet, berättar vd Carl-Johan Hultenheim i 24-podden. Länk.

Företagstjänster har växt med med 7,5 procent per år sedan 1994 och sysselsätter 800 000 arbetare, 18 procent av den totala sysselsättningen. Detta enligt en ny rapport från Almega som slår fast att företagstjänsterna blir allt viktigare för Sveriges BNP och konkurrenskraft. Länk.

På 1900-talet gick vi från industrialiseringen till en kunskapsekonomi. Nästa steg blir förändringen mot en mer ”human-economy” – något som får stora konsekvenser bland annat inom ledarskap. Kunskaper och analytisk förmåga förlorar värde i takt med att datorerna blir smartare medan kreativitet, passion, karaktär och samarbetsvilja värderas högt. Artikel i HBR. Länk.

En fjärdedel av tvååringarna i Sverige använder internet dagligen. Mer än hälften av svenskarna lyssnar på Spotify och en femtedel twittrar. Dock är det en miljon svenskar som inte använder internet. Fullproppat med intressant data i den nya rapporten Svenskarna och internet 2014 från .se  Länk.


Tipsa gärna dina kollegor och vänner om detta nyhetsbrev!
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2014-46

Med vänliga hälsningar
Mattias Haraldsson (Lägg gärna till mig som kontakt på LinkedIn)
mattias.haraldsson@cinode.com

Har du ett nyhetstips eller vill du gästblogga? Kanske vill du diskutera konsultbranschens framtid över en lunch eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!


IT-konsultbolagen har fått upp farten under Q3


Q3-rapporterna har nu inkommit och inom IT-konsultbranschen hörs allt mer optimistiska tongångar. Teknikkonsultbolagen, som tidigare varit ljuset i tunneln, imponerar däremot inte lika mycket. Läs mer.

 

Talent Management i konsultbolag – 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet [Whitepaper]


Nytt whitepaper för konsultbolag som vill minska sin administration, effektivisera försäljningen och få mer engagerade medarbetare. Länk.
Vill du bli lika nöjd som konsultcheferna på Dynabyte? Skaffa Cinode.

Cinode är en onlinetjänst som gör det smartare, snabbare och enklare att driva konsultbolag. Med tjänsten får du bland annat följande funktioner;

  • Kompetensinventering
  • Online-CV
  • Anpassade konsultprofiler
  • Företagsmallar
  • Beläggningsplanering
  • Förfrågan, offert och kontrakt
  • Kund- & leverantörshantering
  • Nätverk

Läs mer om våra funktioner och priser.

Cinode – talanghantering med superkrafter.