Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Konsultnyheter vecka 25-32 – 2015

Konsultnyheter vecka 25 till 32 – 2015

Hoppas att du haft en skön sommar och att allt är på topp! Nu är vi äntligen tillbaka efter semestern. Denna vecka blir konsultnyheterna betydligt längre eftersom vi sammanfattar händelser från vecka 25 till och med denna vecka (32). Trevlig läsning! /Mattias

Marknad

Teknikkonsultbranschen växer och företagen rapporterar om förbättrat orderläge nu jämfört med januari och det väntas förbättras ytterligare under året. Två av tre företag uppger dock att de har svårt att få rätt arvode och genomsnittspriset är oförändrat. Den andra utmaningen är att 75 procent av företagen har svårt att rekrytera rätt kompetenser. Detta uppges i den nya Investeringssignalen från SvenskaTeknik&Designföretagen. Länk.

Rapporter

Sweco ökade omsättningen med 9 procent under kvartalet samtidigt ökade rörelsemarginalen till 7,5 (6,7) procent. Debiteringsgraden steg till 77,0 (76,4) procent. I Sverige var marginalen 11,1 (8,7) procent. Länk.

ÅF ökade omsättningen med 13,5 procent, varav 6,3 procent organiskt. Rörelseresultat ökade med 9 procent (exklusive engångsposter) och rörelsemarginalen landade på 8,7 (9,1) procent. Debiteringsgraden ökade till 77,8 (76,6) procent. Vd:n Jonas Wiström ser en starkare efterfrågan på bolagets tjänster.

Knowit ökade omsättningen med 11,5 procent. Rörelseresultatet ökade till 23,6 (12,3) vilket gav en rörelsemarginal på 4,1 (2,4) procent. Efterfrågan på marknaden uppges ligga i nivå med tidigare kvartal. Länk.

Acando ökade rörelsemarginalen kraftigt, till 6,7 (1,6) procent. Omsättningen, inklusive Connecta-förvärvet, landade på 566 (388) MSEK. Efterfrågan uppges vara fortsatt god och regionerna Stockholm samt Mälardalen sägs vara starkast. Länk.

Semcons omsättning minskade till 632 (679) MSEK och rörelseresultatet uppgick till -28 (3) MSEK. Resultatet belastas dock av strukturkostnader i Tyskland på 21 MSEK. Antalet anställda har minskat med 146 medarbetare från föregående år. Länk.

Tieto minskade omsättningen med 5,8 procent men ökade vinsten och rörelsemarginalen till 8,3 (7,8) procent (exklusive engångsposter). Tieto bedömer att den nordiska it-konsultmarknaden växer med 2 procent under 2015. Länk.

Cybercom ökade omsättningen med 5 procent men resultatet inklusive engångsposter var negativt. Rörelsemarginalen (exklusive engångsposter) sjönk till 1,7 (4,5) procent . Det är framför allt Finland som har visat en svag utveckling. Länk.

Rejlers ökade omsättningen med 3 procent och rörelsemarginalen till 4,4 (0,0) procent. I Sverige uppgår marginalen till 6,0 (3,6) procent och marknadsutsikterna uppges vara positiva. Länk.

Prevas visade ett negativt rörelseresultat på -3,9 (0,1) MSEK för Q2. Omsättningen landade på 183,4 (189,7) MSEK. Orderingången och beläggningsgraden ökade dock under kvartalet medan resultatet belastades med stora nedskrivningar. Länk.

eWork ökade sin omsättning med hela 34 procent och resultatet med 72 procent, till 21,7 (12,6) MSEK. Antalet konsulter på uppdrag passerade för första gången 5000. Rörelsemarginalen ökade till 1,4 (1,1) procent. Efterfrågan på konsulter växer inom flertalet kompetensområden, med undantag för telekom där uppdragen istället minskar. Länk.

Förvärv

Tieto förvärvar norska Software Innovation, som utvecklar och levererar lösningar inom Enterprise Content Management. Software Innovation har 350 medarbetare i Oslo, Köpenhamn, Stockholm och Indien. Förvärvet kostar 610 MNOK och väntas bli klart i höst. Länk.

B3IT förvärvar Visab Consulting AB med 25 medarbetare och en omsättning på 41 MSEK. Visab är inriktade på utveckling av informationsprocesser samt digitala affärsprocesser inom bank och finans. Tidigare vd:n och grundaren av Visab Jan Persson fortsätter som vd för det nya bolaget, som får namnet B3 Visab Consulting AB. Länk.

Addnode Group förvärvar tyska Transcat som är ledande leverantör av PLM-lösningar. Transcat omsätter 450 MSEK och gjorde en vinst på 23 MSEK. De har kontor i Tyskland, Österrike och Slovakien. Den totala köpeskillingen uppgår till max 16,48 MEUR. Länk.

WSP förvärvar Faveo, specialister inom projektledning, med totalt 400 medarbetare varav 160 i Sverige. Länk.

Projektengagemang förvärvar sju bolag med nästan totalt 100 medarbetare. Företagen är Intersignal, LN Akustik, Devo Engineering, Tellstedt, Mono Arkitekter, Subsea Sweden och indiska Aristi. Expansionen ingår i planen att börsnotera företaget 2017. Länk.

ÅF förvärvar LEB Consult med 50 medarbetare inom främst  VVS-projektering. Bolaget har kontor i Stockholm, Eskilstuna och Linköping.Länk.

Rejlers förvärvar konsultverksamheten av Automationscenter & Bråvalla Elteknik i Norrköping. Totalt rör det sig om sju specialister inom automation. Länk.

Rg19 förvärvar Itera Networks AB med 20 medarbetare som besitter specialistkunskaper inom drift och molntjänster. Dessutom signeras ett partneravtal mellan Rg19 och Itera-koncernen. Länk.

Etteplan förvärvar holländska Thesus Talking Image med fem medarbetare. Länk.

Vitec har förvärvat danska Datamann, specialister inom it-lösningar för bilhandlare, advokater och egendomsköpare. Datamann har 32 medarbetare. Länk.

Delete förvärvar AB Sprängsotning med åtta medarbetare i Alingsås.Länk.

Topplistor

Cygate (Infrastrukturtjänster), GDM (Outsourcing), Sogeti (Konsulttjänster) och Orango (Verksamhetslösningar) kommer i topp i respektive kategori när Radar släpper sin rapport om upplevd it-leverantörskvalitet i Norden. Länk.

Personal

Alten har utsett Markus Selin till ny marknadschef. Markus har tidigare varit avdelningschef för området inbyggda system i Stockholms- och Mälardalsregionen. Länk.

Visma Consulting har utsett Richard Börjesson till ny vd. Richard har varit affärsområdeschef under de senaste fyra åren på Visma och tidigare bland annat vd för Laird Technologies. Länk.

Avtal

Consid har tecknat avtal med Transportstyrelsen inom applikationsförvaltning. Avtalet är på fyra plus två år och beräknas vara värt 60 MSEK. Länk.

Cinteros har implementerat verksamhetssystem till Handels, Transport och HRF. Länk.

Rejlers har tecknat avtal med Norkring i Norge. Avtalet gäller i fem år och är värt flera hundra MNOK. Rejlers kommer att rekrytera cirka 100 medarbetare i samband med avtalet. Länk.

DQC har tecknat avtal gällande drift, förvaltning och vidareutveckling av ÅF:s Sharepoint-applikationer. Länk.

Rejlers har vunnit ett ramavtal med Trafikverket inom signal och banöverbyggnad för järnväg. Avtalet är på två plus två år och värt 8 MSEK per år. Länk.

Faveo, Rejlers och WSP har ingått ett konsortium och har tillsammans fått uppdrag av Trafikverket på sträckan Flackarp-Arlöv. Uppdraget är värt mer än 100 MSEK och pågår till 2023. Länk.

iStone har tecknat leveransavtal med Coop. Kontraktet gäller en Digital Asset Management-lösning. Länk.

Sigma inleder samarbete med Tactel inom området Internet of Things. Länk.

CGI har tecknat femårsavtal inom applikationsförvaltning med Praktikertjänst. Länk.

HiQ har valts som partner inom Internet of Things med en global telekom-operatör. Länk.

XLENT har som första svenska bolag blivit utsedda till Silver Cloudpartner av Microsoft. Länk..

WSP har vunnit avtal med Göteborg inom handel. Länk.

BTS har tecknat avtal med en ”Leading Global Bank” inom strategi. Kontraktet är värt cirka 10 MSEK. Länk.

ÅF har ingått ett avtal med Region Skåne gällande utveckling av framtidens sjukhus. Ordervärdet beräknas till 35 MSEK. Länk.

Knowit tecknar ramavtal med Telenor inom systemutveckling, projektledning, webbutveckling, kravanalys och test. Avtalet är på tre år.Länk.

Övrigt

Evry kommer att slå ihop sina 46 legala bolag till ”ett eller två bolag” inom kort. Detta och mycket annat avslöjar nye vd:n Björn Ivroth i en längre intervju med idg. Länk.

ÅF kommer bara anställa kvinnor under oktober. Aktiviteten ingår i ÅF:s jämställdhetsprocess EVEN ODDs. Länk.

Caperio startar podcast. I det första avsnittet berättar Christer Haglund och nya vd:n Tomas om resan som de gjort med Caperio. Två avsnitt per månad är planerade. Länk.

Prästsonen som blev miljardär och startade eget naturreservat.” En längre intervju med Sigma-grundaren Dan Olofsson. Länk.

Tipsa gärna dina kollegor och vänner om nyhetsbrevet;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2015-32/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips eller vill gästblogga? Kontakta mig.

Konsultbolag i Linköping – konsultkarta


Vill du veta var konsultbolagen har sina kontor i Linköping? Läs mer.

Alla nyhetsbrev