Minskad omsättning men starkare marginal

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej!

Rapportperioden fortsätter även denna vecka och trenden med lägre omsättning men med starka resultat håller i sig. 

Hur gör du när ditt barn blir sjuk samtidigt som den viktiga kunden väntar? #Konsultpodden är tillbaka! Denna gång med ”Trendspaningen” och ”Konsultdilemmat” som nya stående punkter. Hur prioriterar ni, kunden eller familjen?

Vi delar även med oss av 8 tips på hur du får koll på dina viktigaste kompetenser.

Missa inte att visa upp ert konsultföretag i Cinode Network och passa på att testa våra premiumfunktioner gratis.

Allt gott,
/Mattias

Ps: Vi vill bli fler på Cinode – både säljare och utvecklare. Tipsa gärna!

Rapporter

TietoEVRYs omsättning sjönk med 8,5 procent för det fjärde kvartalet och med 5,6 procent under hela året. Den organiska kvartalstillväxten var -5,6 procent och -2,2 procent för året. Rörelsemarginalen steg till 10,9 (7,3) procent för Q4 men sjönk till 5,3 (7,8) procent för helåret, påverkat av engångskostnader. Divisionen Industry Software och Digital Consulting gjorde starka kvartal. Bolaget tror på en organisk tillväxt mellan -1 till +2 procent för nästa år. TietoEVRY har nu fler medarbetare i Norge än i Sverige. Länk.

B3 Consulting Group minskade omsättningen med 7,4 procent under Q4 men för hela året blev den positiv med 1,4 procent. Rörelsemarginalen landade på 2,7 (2,9) procent för kvartalet och 5,0 (3,7) procent för helåret. Affärsområde Cloud & Technology samt Digital Management har gått starka. Däremot har det varit tuffare för Digital Innovation. Länk.

Projektengagemang minskade omsättningen med 17,5 procent för kvartalet respektive 13,5 procent för helåret. Rörelsemarginalen steg till 5,5 procent (-7,6) under kvartalet samt 5,8 (1,8) procent för 2020. Segmentet Bygg & Anläggning har gått starkast. Marknadsläget tros förbättras under 2021, framförallt under andra halvåret. Länk.

C.A.G växte med 8,1 procent under Q4 och med 9,2 procent för 2020. Den organiska tillväxten blev -5,7 procent för Q4 och -7,7 procent för helåret. Rörelsemarginalen före förvärvskostnader uppgick till 8,1 (8,4) procent för det fjärde kvartalet och till 8,4 (8,0) procent för helåret. Bolaget hänvisar till Radars marknadsutsikter om en tillväxt på konsulttjänster inom it på 7,4 procent under 2021. Länk.

Wise Groups omsättning sjönk med 20,0 procent under kvartalet. För 2020 sjönk omsättningen med 12,0 procent. Rörelsemarginalen landade på 3,6 (4,8) för kvartalet samt 0,6 (0,4) procent för helåret. Den finska verksamheten har vuxit med 31 procent. Efterfrågan har ökat för rekryteringstjänster men minskat inom konsulttjänster, i synnerhet de med administrativ inriktning. Länk.

Transcendent Groups omsättning sjönk med 10,8 procent under Q4 och med 2-6 procent under året. Valutaeffekter bidrog i stor utsträckning till den lägre omsättningen. Rörelsemarginalen landade på 7,7 (6,8) procent för Q4 samt -0,3 (1,9) procent för helåret. Verksamheterna i Nederländerna och Norge har utvecklats väldigt positivt medan Danmark, Finland och Belgien har haft större utmaningar. Länk.

Avensia växte med 2,0 procent under sista kvartalet och med 4,6 procent för helåret. Rörelsemarginalen blev negativ med -5,6 (11,1) procent för kvartalet, till stor del på grund av engångskostnader. För helåret blev rörelsemarginalen 1,1 (8,8) procent. Efterfrågan uppges vara hög inom lösningar för hållbarhetsområdet samt Information Management. Länk.

DevPort minskade omsättningen med 28,8 procent för det fjärde kvartalet och med 27,5 procent för helåret. Rörelesemarginalen steg till 7,4 (2,1) procent för Q4 men minskade till 2,8 (4,6) procent för helåret. Antalet förfrågningar har ökat under kvartalet och tros fortsätta öka. Länk.

Precio Fishbones omsättning sjönk med 3,8 procent för Q4 men ökade med 2,3 procent för 2020. Rörelsemarginalen har stärkts till 13,2 (10,6) procent för kvartalet och till 11,1 (10,2) procent för hela året. Bolaget ser en ökad efterfrågan gällande köp av team eller kapacitet från kunderna framförallt från offentlig sektor. Länk.

Empir minskade sin omsättning med 22,9 procent för sista kvartalet och med 21,2 procent för helåret. Rörelsemarginalen, exklusive goodwillnedskrivningar, blev negativ med -7,4 (5,7) procent för kvartalet och -0,9 (-1,9) procent för hela året. Företaget säger att efterfrågan på konsulttjänster ökar men samtidigt finns fler tillgängliga konsulter och en prispress är att vänta. Länk.

CombinedX växte med 28,8 procent under Q4 där den organiska tillväxten var -6,3 procent. För helåret växte bolaget med 32,7 procent varav den organiska tillväxten var -4,4 procent. Den justerade rörelsemarginalen landade på 4,6 (1,9) procent. För helåret landade den justerade rörelsemarginalen på 5,0 (1,8) procent. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

XLENT slår samman två team i Stockholm samtidigt som de lanserar en satsning inom verksamhetsutveckling och strategi, under ledning av Daniel Wahlström. Länk.

Netlight etablerar den nya enheten Netlight Design studio. Bolaget har nu passerat 1400 medarbetare. Länk.

TietoEVRY säljer sin mjukvaruverksamhet inom olje- och gasindustrin till Aucerna, ett dotterbolag till Quorum Software. Intäkterna för de verksamheter som ska avyttras uppgår till cirka 50 miljoner euro år 2020 och antalet anställda är drygt 400. Länk.

Consat Data förvärvar IT Ansvar Stockholm som grundades 2014. Tidigare ägare Jörgen Svensson tillträder i samband med överlåtelsen rollen som regionchef för Stockholm. Länk.

Advania får en ny huvudägare i investmentbanken Goldman Sachs som genomför ett majoritetsförvärv. Bolaget omsätter 5 miljarder med 1400 medarbetare i med 27 kontor i totalt fem länder. Länk.

Medarbetare

Hifab tillsätter Jonas Thimberg för rollen som ny marknadsområdeschef Syd. Jonas har bland annat arbetat 18 år på Rejlers i olika roller, som regionchef, divisionschef, vice vd och vd. Länk.

dizparc genomför en ny e-handelssatsning i Växjö under ledning av den nyrekryterade medarbetaren Robert German. Robert var tidigare vd för e-handelsplattformen SiteDirect och blir nu ansvarig för bolagets e-handelssatsning i södra Sverige. Länk.

Caupo presenterar Fredrik Fenberg som ny vd. Fredrik, som tidigare var Sverigechef på Intermail, övertar vd-posten från Martin Wainult, som kommer att arbeta kvar i företaget som senior utvecklare med fokus på kundprojekt. Länk.

Castra rekryterar Jenny Nguon som Bid Manager för koncernen. Jenny var tidigare anbudsledare för anläggningsprojekt på SERNEKE. Länk.

Partnerskap/Samarbeten

IBM samarbetar med energijätten Exxonmobil med målet att optimera godstrafiken på land och till sjöss med hjälp av kvantdatorer. Länk.

Conscia Sverige blir Pioneer Partner med Cisco AppDynamics. Länk.

Pulsen blir nationell hållbarhetspartner för Elitfotboll Dam och Presenting Partner för Elitettan, där innovation samt digitalisering utgör en viktigt del. Länk.

Knowit Experience ingår partnerskap med betalplattformen Briqpay för att stärka sitt erbjudande inom betallösningar på den nordiska och globala marknaden. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Sigma Technology Groups vd Carl Vikingsson utses till Ukrainas honorärkonsul i västra och södra Sverige för att fortsätta bidra till utvecklingen av samarbetet mellan länderna. Länk.

Norconsults akustiker har projekterat ljudmiljön i Lindholmens Tekniska Gymnasium, en byggnad som nu nominerats till arkitekturpriset Kasper Salin-priset 2020. Länk.

Avtal/Uppdrag

Prevas verksamhet i Norge ingår femårigt avtal med Nye Veier gällande leverans av digitala driftstödsystem. Länk.

dizparc lanserar den mobilanpassade webblösningen Golfinity för Golfklubbar i Sverige. Länk.

B3 Consulting Group tilldelas nytt ramavtal med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Det tvååriga avtalet omfattar förvaltning och utveckling av Business Intelligence-system baserat på Oracles plattform. Länk.

AFRY ingår avtal med den franska entreprenören Eiffage, avseende detaljprojektering av en ny 17 km lång fyrfilig motorvägssträcka av E18 i östra Norge. Det totala värdet uppgår till cirka fem miljarder NOK. Länk.

AFRY levererar även en ny processanläggning till den anrika glasstillverkaren Hennig-Olsen Is i Norge. Länk.

B3s specialistbolag Rebel and Bird utvecklade i höstas Filmstadens nya app. Tillsammans med ODEON Kino och Filmstaden lanseras den nu även i Norge. Länk.

R2M hjälper Pepins med förvaltning och vidareutveckling av bolagets digitala plattform. Länk.

Structor Mark Stockholm får i uppdrag av Stockholm Vatten och Avfall att projektera en ny huvudvattenledning från Norsborgs vattenverk till Alby. Länk.

Sweco utför detaljprojektering av en ny kraftledning i västra Stockholm på uppdrag av Svenska kraftnät. Den nya ledningen ska bidra till ett stabilare elnät i Stockholmsregionen. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2021-7/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Att prioritera – kunden vs familjen

Konsultpodden är tillbaka! Denna gång med två helt nya punkter -”Trendspaningen” och ”Konsultdilemmat”. Vi diskuterar livspusslet vs konsultlivet med bland andra Josefine Berglund från Frontit. Länk.

Har du koll på dina viktigaste kompetenser?

Vi har gjort jobbet åt dig och tagit fram 8 tips för hur du får koll på dina viktigaste kompetenser och tillgångar inom företaget. Fokusera på att visa er kompetens, både internt och externt. Var stolta över den och era medarbetare! Länk.Guide – 77 viktiga tips om kompetensförsörjning

Ladda ner!

Få fler uppdrag – Bli en del av Cinode Partner Network! Gratis!

Presentera er kostnadsfritt i Cinode Partner Network för att ta del av publika och privata förfrågningar. Logga in i Cinode eller Registrera er kostnadsfritt.

Läs tidigare konsultnyheter