Har du koll på dina viktigaste kompetenser?

februari 18, 2021 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Vi har gjort jobbet åt dig och tagit fram 8 tips för hur du får koll på dina viktigaste kompetenser och tillgångar inom företaget. Fokusera på att visa er kompetens, både internt och externt. Var stolta över den och era medarbetare!

1) Ledningsgruppen bör arbeta stenhårt med kompetensinventeringen för att tillgång/efterfrågan av nuvarande och framtida kompetenser är den rätta. Detta ligger till grund för hela kompetensförsörjningen.

Vilket ger svar på frågorna;

  • Vilka uppdrag ska ni fokusera på?
  • Vilka utbildningar ska ni ta?

Vem ska ni rekrytera och när kompletterar ni med partners?

2) Gör det enkelt för säljare och konsultchefer. Tydliggör vilka kompetenser era konsulter vill jobba med och utvecklas inom. Låt det vara en del av er företagskultur att framhäva er kompetens, både internt och externt. Var stolta över den och era medarbetare!

3) Varje konsult ska enkelt kunna registrera och uppdatera sin kompetens kontinuerligt. Uppdrag, kunder, kompetenser och dess nivå, certifikat (giltighetstid, institut, nivå) kurser och utbildningar utgör basen.

Effektivisera arbetet med verktyg som sänker trösklarna att fånga in, motiverar och ger ett sammanhang. Då ser ni även att era konsulter har mer kompetens än vad som finns i ett traditionellt textdokument.

4) Jämför efterfrågan på kompetens i kundförfrågningar, upphandlingar och kunddialoger med er kompetensinventering.

  • Vilka trender ser ni?
  • Vilken kompetens saknas?
  • Ska ni utbilda eller rekrytera för att täcka dem?
  • Samarbeta med partners eller underkonsulter?

5) Ledare, säljare och medarbetare ska kunna samla, söka och enkelt presentera kompetenser samt skapa anpassade cv:n.

Sitter du på ett nykundsmöte och direkt kan besvara hur många av era konsulter som har en viss kompetens, vilken bredd ni har och visa era topptalanger får ni en markant fördel gentemot era konkurrenter.

6) Matcha kompetensbehov i en affär med tillgången på kompetens.

7) Identifiera gap mellan utbud samt efterfrågan och snabbt utbilda, rekrytera eller hitta underkonsult.

8) Undvik att kompetensinventeringen är personberoende. Det riskerar att göra er verksamhet sårbar vid sjukdom eller uppsägning. 

Vill du ta del av flera insikter och tips från oss? Ladda ned hela vår guide 77 viktiga tips om kompetensförsörjning som gör att ditt konsultföretag överlever och tillhör framtidens vinnare.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg