Konsultföretagen långt efter inom digitalisering

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej!

Trots att många konsultföretag hjälper sina kunder inom digitalisering är den digitala mognaden låg bland svenska Professional Services-företag. Endast en tredjedel av bolagen har förändrat sina affärsmodeller i och med digitaliseringen och en procent av beslutsfattarna anser att de använder automation samt AI i sina kundleveranser. I veckan släppte Cinode, tillsammans med Digital Engine, en unik undersökning.

Prevas har gjort en förändringsresa som heter duga! Från att ha varit ett bolag med svag lönsamhet har de accelererat till att bli ett av konsultbolagen med högst lönsamhet.

Vd:n Johan Strid beskriver utförligt hur hela förändringsresan genomfördes. De frångick ett ”överbestämt” system med lite frihet för chefer och säljare samt minimerade rapporteringen. Samtidigt höjdes ambitionsnivån, de blev transparenta och skapade en kultur med stark tro på individen. Extremt läsvärt för alla ledare där ute!


Vi hörs!

Allt gott, 
/Mattias

PS – Cinode Partner Network växer så det knakar! Gör som över 100 andra konsultföretag och visa vad ni kan och vill för att partna ihop er med nya bolag och få nya förfrågningar! Helt kostnadsfritt!

Dessutom har mina kollegor på Customer Success ett webbinarium den 3:e juni om hur du aktiverar och kommer igång med Cinode Partner Network på bästa sätt!

Rapporter

Radar är något mer positiva i sin senaste prognos. Huvudscenariot visar att it-budgetarna sjunker med -11procent vilket är någon procent lägre än BNP-nedgången. Återhämtningen kommer dock gå snabbare än återhämtningen efter finanskrisen 2008 och Radar spår nu att vi 2023 har passerat nivån på it-finansiering före pandemin slog till.

I samma huvudscenario tappar it-marknaden -12 procent, vilket motsvarar cirka 20 miljarder kronor. Även här kommer återhämtningen gå fortare än efter finanskrisen men eftersom marknaden ”bara” tappade -6 procent under finanskrisen tar det cirka ett halvår längre att nå tillbaka till marknadsvärdet motsvarande marknaden före Covid-19 i Sverige. Läs mer och skapa demokonto hos Radar. Länk.

Även prognosen för den globala konsultmarknaden är mer positiv. Source tror att marknaden minskar med 17 procent under året. Tidigare var det -19 procent. Pharma tillsammans med hight-tech och telecom förväntas gå starkast. Länk.

Structor omsatte 752 MSEK under 2019 med en rörelsemarginal på 12,8 procent. För Q1 blev omsättningen drygt 200 MSEK, med ett resultat på cirka 33 MSEK efter vinstdelning. Bolaget har inte permitterat eller varslat några medarbetare under coronapandemin. Länk.

Marknad och neddragningar

Capacent avvecklar sin isländska verksamhet, som omsatte 77 MSEK förra året men har tampats med strukturella lönsamhetsproblem även före Covid-19. Den negativa påverkan på intäkterna under coronapandemin har dock accelererat beslutet att avveckla verksamheten. Totalt berörs 44 medarbetare. Länk.

Förvärv/Etableringar

Compass, som är verksamma inom Executive Search, Rekrytering samt Interim Management, öppnar verksamhet i Malmö. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Sweco är flerfaldigt nominerad till Svenska Ljuspriset 2020. Tävlingen avgörs i höst. Länk.

Medarbetare

Orango meddelar att Anna Kleine blir ny vd. Hon blir även regionchef för Fellowmind Sverige. Anna kommer närmast från HiQ i Skåne där hon varit vd de senaste åtta åren. Anna efterträder nuvarande vd Ronny Roos som avgår för att bland annat kliva in i rollen som styrelseledamot i Fellowmind. Länk.

R2M välkomnar Karin Steen som ny styrelseordförande. Karin Steen har under sina över 30 i it-konsultbranschen bland annat varit delägare, konsultchef, försäljningschef, vd, styrelseordförande och styrelseledamot. Hon har exempelvis varit med och byggt upp Knowit. Länk.

Partnerskap

Sweco blir partner i 1.5°C Business Playbook, en plattform för alla företag vars klimatarbete är i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål om att halvera utsläppen detta årtionde. Länk.

Avtal/Uppdrag

Norconsults experter inom mark och landskapsarkitektur har rustat upp idrottsplats i Djurås. Länk.

Tech Relations ingår ramavtal med Plan International gällande konsulttjänster inom ledning & styrning, arkitektur, systemutveckling & Power BI-kompetens, infrastruktur samt krav & test. Länk.

Sigma Young Talent genomför en ny omgång av introduktions- och utvecklingsprogrammet Folksam Tech Talent. Länk.

Semcon utvecklar en ny digital plattform tillsammans med Getinge med syftet att göra det lättare att identifiera var risken för infektioner är som störst under operation. Länk.

B3s specialistbolag B3 Automate automatiserar processerna inom kommunen med hjälp av Robotic Process Automation för Täby kommun. Det tre år långa uppdraget beräknas uppgå till 5,3 MSEK. Länk.

Norconsult tar fram en järnvägsplan och projekterar förfrågningsunderlag för förlängning samt elektrifiering av utvalda spår på Västkustbanan. Länk.

Etteplan hjälper Redsense Medical även fortsättningsvis med utveckling och industrialisering av medicinsk produkt. Länk.

Tyréns  är en av vinnarna i innovationsupphandlingen för aktivt resande och erbjuds teckna avtal med Trafikverket. Länk.

B3 får förnyat förtroende som leverantör av IT-stöd till Valmyndigheten. Länk.

Övrigt

Konsulter lever inte som de lär – ligger efter på digitalisering. IDG om Digital Engine och Cinodes undersökning. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-22/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Svenska Professional Services-företag långt efter inom digitalisering

Trots att många konsultföretag hjälper sina kunder inom digitalisering är den digitala mognaden låg bland svenska Professional Services-företag. Endast en tredjedel av bolagen har förändrat sina affärsmodeller i och med digitaliseringen och en procent av beslutsfattarna anser att de använder automation samt AI i sina kundleveranser. Detta visar en ny unik undersökning från Digital Engine och Cinode. Läs mer.

Förändringsarbete i praktiken

Hur har ni gjort? Vad är hemligheten? Hur har ni hanterat motstånd mot förändring (underförstått: för det har ju många)? Vilka lärdomar och råd kan ni förmedla? Sådana och andra frågor är inte helt ovanliga. Prevas har nämligen gjort en förändringsresa som heter duga. Jag sammanfattar starten, resan, läget och några lärdomar. Jag som skriver heter Johan Strid och är vd på Prevas sedan augusti 2018. Läs mer.

Hur du ökar försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag

Ladda ner guiden.

Läs tidigare konsultnyheter