Svenska Professional Services-företag långt efter inom digitalisering

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Trots att många konsultföretag hjälper sina kunder inom digitalisering är den digitala mognaden låg bland svenska Professional Services-företag. Endast en tredjedel av bolagen har förändrat sina affärsmodeller i och med digitaliseringen och en procent av beslutsfattarna anser att de använder automation samt AI i sina kundleveranser. Detta visar en ny unik undersökning från Digital Engine och Cinode.

Digitala självbetjäningstjänster är ovanliga, speciellt inom it, teknik och management där en av tio anser att deras bolag erbjuder detta väl. Häpnadsväckande få anser även att de har investerat tillräckligt i dataanalys. Bara en procent av beslutsfattarna har en väl utvecklad dataplattform som nyttjas för kundleveranser.

– De flesta bolag inom Professional Services har en lång resa framför sig för att nyttja digitaliseringens krafter. De traditionella affärsmodellerna, baserade på individer som tar betalt per timme, tros även leva kvar framöver. Exempelvis ser vi att branschen kommer vara fortsatt resurstung då endast tre av tio bolag tror att de kan nå sina mål med färre medarbetare än idag, säger Per Defalva, vd på Digital Engine.

Svårt att nå ökad tillväxt

Intern effektivitet inom kompetens, matchning och partnerskap är också eftersatt. Endast en tredjedel av företagen har digitaliserat sin kompetenshantering. Bara fem procent anser att de har mycket god koll på sina underkonsulter och partnersamarbeten.

 – Konsultbolags viktigaste värde är deras samlade kompetens bland sina medarbetare, underkonsulter och partners. Därför är det oroande att företagen inte har bättre koll på detta. Dessutom hanteras matchningen av uppdrag oftast manuellt vilket gör att bolagen inte nyttjar hela sin potential. Då får de svårt att nå ökad tillväxt och lönsamhet, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode.

Se webbinariet där vi går igenom resultat, analys och insikter;
Hur långt har Professional Services branschen kommit inom digitaliseringen?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *