Lugnet före stormen i konsultbranschen?

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej! 

I vår nya Infographic över konsultbolagens Q1-rapporter konstaterar vi  marginella effekter av Covid-19 hos de flesta bolagen. Men osäkerheten framåt är förstås stor. 

Prognoserna inom exempelvis it-konsultbranschen visar en nedgång på 23 procent i år – men det finns ljuspunkter! Missa inte intervjun med Hans Werner, vd på Radar. Han tipsar om hur konsultföretagen bör agera framöver för att positionera sig rätt.

”Give a voice to the unheard”. Vad ska du som konsult tänka på före, under och i slutet av ditt uppdrag? Konsultpodden gästas av Centigos Johan Wallquist. I detta avsnitt gräver vi djupare i hur du arbetar digitalt med dina kunder och vilka fördelar det medför.

Konsultbranschen håller fast vid sina gamla affärsmodeller trots digitaliseringen. Marknaden förändras nu kraftigt där vissa kommer slås ut och andra ta stora marknadsandelar. Fredag den 29:e maj får du ta del av insikter och tillgång till en unik undersökning om den digitala mognaden bland Professional Service-bolagen i Sverige.

Vi hörs!

Allt gott, 
/Mattias

PS – Cinode Partner Network växer så det knakar! Gör som över 100 andra konsultföretag och visa vad ni kan och vill för att partna ihop er med nya bolag och få nya förfrågningar! Helt kostnadsfritt!

Dessutom har mina kollegor på Customer Success ett webbinarie den 27:e maj om hur du aktiverar och kommer igång med Cinode Partner Network på bästa sätt!

Rapporter

Projektengagemangs omsättning sjönk med 7,9 procent under Q1. Rörelsemarginalen ökade dock till 7,7 (3,6) procent. Effektiviseringar och kostnadsprogram i kombination med högre debiteringsgrad förklarar det bättre resultatet och den lägre omsättningen. Divisionen Bygg & Anläggning har gått starkast. Bolaget ser dock osäkerheter framåt och har korttidspermitterat cirka 40 heltidstjänster under april. Länk.

Transcendent Group växte med 8,8 procent under det första kvartalet. Rörelsemarginalen landade på -2,7 (-1,0) procent på grund av investeringar i nya marknader. Rörelsemarginalen på etablerade marknader var 13 procent. I och med Covid-19 har bolaget beslutat att etableringstakten bromsas in under 2020. Dessutom genomförs vissa personalneddragningar. Länk.

Combined Excellence växte med 27,3 procent under Q1, där två procent bestod av organisk tillväxt. Rörelsemarginalen landade på 6,4 (5,4) procent. Bolaget har 440 medarbetare inom tolv dotterbolag och siktet är inställt på börsen. Länk.

Marknad och neddragningar

Hälften av de börsnoterade konsultbolagen har ökat sina rörelsemarginaler under Q1. Två tredjedelar av konsultföretagen har vuxit senaste året, dock fortsatt drivet av förvärv. Covid-19 har påverkat branschens siffror marginellt men framåt är osäkerheten stor. (Infographic) Länk.

It-konsultbranschen väntas minskas med 23 procent under 2020 men det finns segment som växer. Detta enligt en färsk intervju av Hans Werner, vd på Radar. Länk.

Kraftig inbromsning på ingenjörstäta företag. 41 procent av tjänsteföretagen inom Sveriges Ingenjörer har infört korttidspermitteringar. Länk.

Förvärv/Etableringar

Three P etablerar kontor i byggnaden Solna United vid Arenastaden i Solna. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Swecos arkitekter står bakom projektet med studiesalarna på Ekonomikum vid Uppsala Universitet. Ett projekt som nominerats till ljuspriset Nordic Lighting Award. Länk.

HiQ och LEGO House utses till vinnare i kategorin Experience Marketing i Webby Awards. Länk.

Medarbetare

HiQ meddelar att Anna Kleine, nuvarande vd för bolagets dotterbolag i Skåne, har valt att gå vidare för ett nytt jobb som vd för ett icke konkurrerande företag i it-branschen. Anna fortsätter leda verksamheten i Skåne under sin uppsägningstid fram till att hon lämnar bolaget mot slutet av Q3. Länk.

Wise Group har valt in Jon Persson som ny styrelseledamot. Jon Persson är vd och grundare av Cygni. Länk.

Structor Byggteknik Dalarna välkomnar Nicklas Karlsson, som tidigare gjort sitt examensarbete inom bolaget och arbetat parallellt med sina studier. Nicklas är elitidrottare i mångkamp och har ingått i svenska junior- och seniorlandslaget. Vid sidan av sin karriär inom friidrott har han läst på Högskolan Dalarna. Länk.

Partnerskap

AFRY blir partner i ”Business Playbook” för exponentiell klimatomställning. Initiativet lanserades i januari 2020 på World Economic Forum i Davos. Målet är att få företag och organisationer att anpassa sina klimatstrategier efter 1,5-gradersmålet och uppnå klimatneutrala koldioxidutsläpp senast år 2050. Länk.

Behöver vi ett kontor efter Corona? WSP och Vakansa i samarbete om framtidens lokaler genom en ny digital tjänst. Länk.

Avtal/Uppdrag

Rejlers skriver avtal med Skurups kommun, Skurup Kommunala samt Skurupshem. Kontraktet gäller effektivisering samt upprustning av kommunens fastighetsbestånd. De totala kostnaderna för upprustningarna uppgår till 150 MSEK.  Länk.

Sigma och Danir fortsätter samarbetet med Parasportförbundet och blir huvudsponsor till Special Olympics Sverige. Sponsorskapet gäller under tre år. Länk.

AFRY är huvudprojektledare när Pyrocell bygger Sveriges första anläggning för förädling av sågspån till förnybar bioolja vid Kastets sågverk utanför Gävle. Länk.

Rejlers blir helhetsleverantör av it-tjänster till Kavli. Avtalet omfattar drift, lagring och övervakning, inklusive den infrastruktur som driver Kavlis verksamhetskritiska affärssystem samt ett antal andra kritiska applikationer. Länk.

COWI har, på uppdrag av Region Skåne, ansvarat för projektering av samtliga markarbeten vid depån utanför Hässleholm. Länk.

Implema ingår samarbetsavtal med Camfil gällande support, applikationsförvaltning samt vidareutveckling av Dynamics 365. Länk.

Sweco lanserar BIMitigation, ett verktyg för klimatberäkningar av landskapsarkitektur. Länk.

Övrigt

Konsultbranschen står pall – men stora utmaningar väntar. Undertecknad blir intervjuad av Computer Sweden om Q1-rapporterna i konsultbranschen. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-21/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

2020 Q1 – Lugnet före stormen i konsultbranschen (Infographic)

I Q1 rapporternas siffror för de börsnoterade konsultbolagen syns endast marginella försämringar på tillväxt och resultat på grund av Covid-19. Däremot är osäkerheten stor framåt och många bolag har permitterat samt varslat medarbetare. Läs mer.

”Ta större proaktivt ansvar och dela risk med kunderna”

IT-konsultmarknaden väntas drabbas hårt av Covid-19, men det finns ljuspunkter. Vi kontaktade Hans Werner, CEO på Radar Ecosystem Specialists, som delar med sig av prognoserna och vad konsultföretagen bör tänka på framåt för att positionera sig rätt. Läs mer.


”Give a voice to the unheard”

Konsultpodden gästas denna vecka av Johan Wallquist från Centigo. Vi fokuserar på konsultlivscykeln, det personliga varumärket för konsulten och hur vi ställer om till digitala arbetssätt i konsultbranschen! Dessutom får ni höra om Håkans första konsultuppdrag. Läs mer.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Ladda ner guiden.

Konsultbranschen håller fast vid sina gamla affärsmodeller trots digitaliseringen!

Konsultbranschen håller fast vid sina gamla affärsmodeller trots digitaliseringen! Marknaden förändras nu kraftigt där vissa kommer slås ut och andra ta stora marknadsandelar. 29:e maj har du möjlighet att få insikter och tillgång till en unik undersökning om den digitala mognaden bland Professional Service bolagen i Sverige!

I webbinariet analyserar vi branschen men ger också tips på vilka steg ditt konsultbolag behöver ta för att tillhöra framtidens vinnare.

Deltagare får dessutom rapporten samt inloggning till unikt verktyg för att själv kunna ta del och analysera undersökningen för att benchmarka sig själv.

Läs mer och registrera dig för webbinariet

Läs tidigare konsultnyheter