Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Konsultbolagen med flest kvinnor

Hej! 

Vilka konsultbolag har lyckats rekrytera flest kvinnor?

För sjätte året i rad har vi undersökt andelen kvinnor i svenska konsultbolag på medarbetarsidan och i styrelserummet. Titeln ”Jämställt konsultbolag” delas ut till elva konsultbolag och glädjande nog har styrelserummet blivit betydligt mer jämställt!

Ett av bolagen som har förbättrat sig mest är Curamando-gruppen, med tre av fem kvinnliga vd:ar och hela 45 procent av 370 medarbetare är kvinnor. Vi tog kontakt med Evelina Wallers, vd på Curamando för att höra hur de arbetar med jämställdhet och hur det har bidragit till deras framgångar. 

”Kvinnor – dags att äga!”
Endast 30 procent av landets företagare är kvinnor. I konsultbranschen är det samma sak – varför är det så snedfördelat och hur får vi fler kvinnliga företagare? Monica Granberg, vd på Structor, har stora förhoppningar om att fler kvinnor ska välja entreprenörsskapet!

Vad tycker 270 personer som jobbar inom professional services om digitaliseringen i sina bolag? Missa inte vårt webbinarium den 29:e maj!


Allt gott, 
/Mattias

PS – Cinode Partner Network växer så det knakar! Gör som över 100 andra konsultföretag och visa vad ni kan och vill för att partna ihop er med nya bolag och få nya förfrågningar! Helt kostnadsfritt!

Dessutom har mina kollegor på Customer Success ett webbinarie den 20:e maj om hur du aktiverar och kommer igång med Cinode Partner Network på bästa sätt!

Rapporter

Sweco växte med 11,4 procent under kvartalet varav 4 procent organiskt. I Sverige växte bolaget 1,4 procent. Rörelsemarginalen landade på 10,8 (10,5) procent. Industri, privata bygg och fastighetssegmentet har framförallt påverkats negativt av Covid-19, i Sverige har 200 medarbetare påverkats av åtgärder. Debiteringsgraden landade på 73,6 (74,1) procent. Länk.

Wise Group växte med 3,5 procent under Q1. Rörelsemarginalen landade på 1,8 (-2,0) procent. Bolaget har varslat 50 medarbetare på grund av Covid-19 samtidigt som 200 har korttidspermitterats. Totalt hade Wise 786 medarbetare den sista mars. Länk.

Devports omsättning sjönk med 11,2 procent under Q1. Rörelsemarginalen sjönk till 4,8 (7,1) procent. Bolaget är hårt drabbat av Covid-19 och meddelar att de har varslat 54 personer om uppsägning i början av april samt korttidspermitterat medarbetare. Bolaget hade 332 medarbetare i slutet av mars. Länk.

Empirs omsättning sjönk med 18,7 procent under kvartalet. Minskningen beror främst på avyttringar. Rörelsemarginalen blev -0,4 (2,3) procent. Detta är första kvartalet med bolagets nya struktur. Länk.

Norconsult växte med 24 procent i Norden under Q1. Resultatet uppges vara något svagare. Bolaget förväntar sig en osäkerhet inom framför allt inom bygg och anläggning. Länk.

Marknad och neddragningar

Radars Covid-prognos, med 23-24 miljarder som försvinner ur IT-ekosystemet med stora branschmässiga skillnader under 2020, kvarstår. Sourcing-strategier seglar igen upp på listan av prioriterade områden och kontinuitetsplanering uppdateras med ett ”sparlågeläge”. Läs mer och skapa demokonto hos Radar. Länk.

Förvärv/Etableringar

Sigma Dynamics i Storbritannien förvärvar K3 Business Technologies Limited med verksamhet inom Microsoft Dynamics 365 Finance and Operations. Länk.

Prevas lanserar Prevas Friend, en ny tjänst för direktrådgivning inom medicinteknik, med fokus på regulatoriska frågor. Länk.

Rejlers utökar tjänsteportföljen med Management Consulting riktat mot energibranschen. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Kvadrats medarbetare Per Hallendorff vann innovationstävlingen Triple-F Challenge 2020 med bidraget Binärkartongen. Tävlingens syfte är att hitta nya miljösmarta lösningar för e-handelsbranschen. Länk.

HiQs designteam från Great Apes kammade hem en första plats i European Design Awards med projektet Nemus Futurum för Metsä Group. Länk.

Medarbetare

Tengbom har rekryterat Jan Matsson som ny vd. Jan kommer närmast som vd för Sweco Arkitekter. Länk.

Frontit Norrköping rekryterar Margareta Brauns till rollen som ny vd. Hon började på bolaget i augusti 2016, då som affärsansvarig och har senast varit vd för ett annat dotterbolag inom koncernen. Margareta tar över vd-posten i Norrköping efter Maria Kleringer som valt att lämna företaget. Länk.

Innovationsföretagen välkomnar Charlotte Bergman, vd på ELU Konsult, som ny ordförande för styrelsen. Dessutom tillträder de tre nya ledamöterna Anneli Liljemark, vd på Liljemark Consulting, Erik Landgren, vd på Kiwa Inspecta samt Jens Wickström, vd på Sigma Industry West. Länk.

Structor Riskbyrån rekryterar risk- och säkerhetsanalytikern Malin Östensson, som närmast kommer från FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). Björn Nevhage, också närmast från FOI, är verksam som specialist inom riskhantering och krisberedskap på bolaget sedan ett halvår. Länk.

Hifab rekryterar Robert Johansson som ny ekonomichef. Han har lång erfarenhet av rollen och har varit verksam inom såväl kommunikations- som rekryteringsbranschen. Länk.

Swecos tidigare chef för det lokala kontoret i Uppsala, Magnus Odéen, blir ny chef för region Mitt, som innefattar bolagets arkitektverksamhet i Uppsala, Örebro, Västerås, Norrtälje samt Linköping. Länk.

B3 Consulting meddelar att Mikael Cato och Anna Söderblom valts in som nya ledamöter i bolagsstyrelsen vid. Mikael har lång erfarenhet av affärsutveckling och ledarskap inom IT-konsultbranschen och arbetar idag som Chief Digital Officer & SvP för Scania Cv AB. Anna har mångårig erfarenhet från ledande befattningar samt styrelseuppdrag inom näringslivet och är idag verksam vid Handelshögskolan i Stockholm. Länk.

Avtal/Uppdrag

Tyréns utvecklar trafikbullerkartor i 2D och 3D till Stockholms stad. Kartorna ska underlätta för handläggare och medborgare att områdesvis se vad staden har för bullernivåer. Länk.

Swecos arkitekter ska projektera E.ON:s nordiska huvudkontor i Malmö. Länk.

Norconsults medarbetare inom Transmission & Distribution anlitas av Svenska Kraftnät för att projektera ledningsåtgärder i samband med att ställverket FT81 Hall flyttas och byggs om. Länk.

Eitech installerar el- och telesystem i det nya badhuset som byggs i Timrå. Länk.

Tyréns kvalitetssäkrar projekteringen i samband med att Vasakronan bygger om Sergelgatan. Länk.

Venn leder arbetet med att planera samt genomföra utbildningar för Exploateringskontoret i Stockholms stad inom projektledning. Avtalet löper på två år med möjlighet till två års förlängning. Länk.

Sweco får ett utökat uppdrag av Europeiska smittskyddsmyndigheten i Solna. Uppdraget är att säkerställa medlemsländers inrapportering av data för sjukdomar och smittspridning, bland annat Covid-19. Länk.

HiQ får i uppdrag av Göteborg & Co att utveckla en digital kunskapshubb för besöksnäringen i Göteborg. Länk.

Norconsult Fältgeoteknik ska, på uppdrag av Infra Action, öppna upp Skandiaporten. Länk.

Sweco har anlitats för att säkra kraftförsörjningen vid elavbrott i staden Beira i Mocambique. Länk.

i3tex hjälper det norska bolaget Nordic Brain Tech AS att ta fram en techprodukt som ska kunna förebygga och behandla migrän. Länk.

Övrigt

Så ska Jesper Börjesson vara med och bygga Rejlers.Länk.

Agil Konsultupphandling – om varför HR ska äga konsultupphandingen av Charlie Bjurström på Recommended by. Länk.

”Våra kunder bestämmer hur mycket de vill betala.” IT-Huset har valt att auktionera ut sin kurs ”Kvalitetscoach”. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-20/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Konsultbolagen med högst andel kvinnor 2020

För sjätte året i rad har Cinode tagit del av de senaste årsredovisningarna för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur könsfördelningen i styrelserna ser ut.
Vilka konsultbolag lyckas rekrytera flest kvinnor? Läs mer.


Kvinnor – dags att äga!

“It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities,” säger Albus Dumbledore i Harry Potter and the Chamber of Secrets. Jag har flera gånger de senaste åren hört erfarna och kompetenta kvinnor i konsultbranschen uttrycka osäkerhet kring sin förmåga att starta och driva eget bolag, som om det vore en alldeles unik talang. I första hand är det ett val och dessutom relativt enkelt att starta ett konsultbolag. Min förhoppning är att fler kvinnor ska välja entreprenörskapet. För vi behöver bli fler! Läs mer.

Så bidrar jämställdhet till Curamandos framgångar

Curamando-gruppen har vuxit till 370 medarbetare med fem dotterbolag. Jämställdhet står högt på agendan och är en drivande kraft. Bolaget har 45 procent kvinnor och tre av fem dotterbolag leds av en kvinnlig vd. Vi tog kontakt med Evelina Wallers, vd på dotterbolaget Curamando, för att ta reda på hur de arbetar med jämställdhet. Läs mer.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Ladda ner guiden.

Hur digitaliserad är konsultbranschen egentligen?


Läs mer och registrera dig för webbinariet

Alla nyhetsbrev