Så många konsulter får gå från H&M

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej! 

Nu har vi nästan 100 aktiverade konsultbolag i Cinode Partner Network – även om ni inte har Cinode än kan ni registrera er kostnadsfritt.

Mina kollegor Camilla och Jonas anordnar även ett webbinarium om Cinode Partner Network, både för kunder och icke-kunder till Cinode, den 13:e maj.

Vad är lyckade konsultstrategier under kriser? Julia Thelin intervjuar denna vecka Mats Schultze som bland annat har grundat Avega.

Trots att Sverige anses vara en förebild inom jämställdhet är vi inte jämställda. Många kvinnor har upplevt att de blivit negativt bemötta just för att de är kvinnor. Hur förändrar vi dessa strukturer och vad kan du som individ göra för att vi ska bli mer jämställda? Missa inte Konsultpodden med Fanny Widman, från Fannys Förebilder och Sogeti. 

Vad tycker 270 personer som jobbar inom professional services om digitaliseringen i sina bolag? 29:e maj kör vi ett nytt webbinarium med Per Defalva från Digital Engine om den digitala mognaden i konsultbranschen. Där ni kan jämföra er själva med branschkollegor.

Allt gott, 
/Mattias

PS – Vi fortsätter växa med nya kunder och söker vidare efter nya hjältar inom utveckling, sälj och digital marknadsföring. Tipsa gärna!

Rapporter

B3 Consulting Group växte med 14,3 procent under Q1. Rörelsemarginalen ökade till 7,8 (7,1) procent. Covid-19 har haft en begränsad effekt på kvartalet men ger osäkerhet framåt. Affärsområdet Digital Innovation har gått starkt medan Digital Infra har haft lägre omsättning. Länk.

Etteplan växte med 8,6 procent under första kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 7,9 (8,8) procent. Bolaget uppger att januari var svag men att marknaden tog sig. Covid-19 påverkade affärerna främst i Kina under kvartalet men även Europa under senare delen av mars. Affärsområdet Technical Documentation Solutions gick starkt. Länk.

Capacents omsättning minskade med 3,2 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen sjönk till 2,2 (6,3) procent. Bolaget är hårt drabbat av Covid-19 inom Capasearch samt Management Consulting. Bolaget har permitterat i Finland och Island men har svårare att utnyttja de svenska reglerna. Länk.

Eurocons omsättning sjönk med 8,7 procent under Q1. Rörelsemarginalen sjönk till 4,6 (6,3) procent. Bolaget påverkas relativt mycket av Covid-19 och har korttidspermitterat en del av medarbetarna. Länk.

Precio Fishbone växte med 7,5 procent under Q1. Rörelsemarginalen landade på 10,8 (12,0) procent. God debiteringsgrad under kvartalet men stoppade projekt under sista delen av mars. Bolaget har dragit ner på antalet medarbetare och även korttidspermitterat för att möta den lägre efterfrågan. Länk.

WSP växte med 4,4 procent varav 1,1 procent organisk. Rörelsemarginalen sjönk till 0,9 (3,9) procent, där bolaget har blivit drabbade av Covid-19. Den justerade EBITDA-marginalen landade på 12,6 (13,0) procent. Den svenska verksamheten uppges leverera ”ett stabilt resultat”. Länk.

Sopra Steria växte med 4,5 procent under första kvartalet varav 3,3 procent organiskt. Covid-19 hade en begränsad effekt om ungefär 1 procent under mars men kommer bli betydande under Q2. Länk.

Marknad och neddragningar

H&M säger upp omkring 800 konsulter samtidigt som de varslar 350 medarbetare. H&Ms omsättning sjönk med 57 procent 1:a mars till 6:e maj. Länk.

Radar bedömer att den negativa påverkan på it-marknaden blir cirka 23 miljarder kronor för 2020, och tiden för den smärtsamma återhämtning till 2019 år marknadsvärden beräknas ta nära 4 år. Återhämtningen väntas ta flera år men samtidigt pekar analyserna på en kraftig acceleration av automatisering och digitalisering under den inledande perioden i det nya normala efter Covid-19.

Outsourcing av affärsprocesser (BPO) samt konsulttjänster står inför störst negativ påverkan av den pågående pandemin, där en femtedel och upp till en tredjedel av affärsvolymerna bedöms försvinna under 2020. Prognosen visar samtidigt att det finns segment i marknaden där viss tillväxt fortfarande står att finna, bland dessa inom säkerhetstjänster och molntjänster. Läs mer och skapa demokonto hos Radar. Länk.

Den globala konsultmarknaden uppges minska med 19 procent men med något positivare tongångar denna vecka. Prognoserna för Strategy, HR & Change Management samt Risk & Regulatory är något upp från föregående vecka. Länk.

Förvärv/Etableringar

B3 Consulting Group bildar det nya specialistbolaget B3 Business Transformation. Bolaget samlar ett sextiotal experter med kompetens inom bland annat datadriven analys och insikt, det digitala kundmötet samt Customer Experience. Fredrik Dolléus blir vd för det nystartade företaget. Länk.

Consid öppnar nytt kontor i Karlstad med fokus på digitala lösningar, systemutveckling och e-handel. Henrik Boström blir regionsansvarig. Länk.

GeoSkills är ett nystartat konsultbolag i Luleå som specialiserar sig på mark- och geoteknik. Grundarna är entreprenören Tomas Törnkvist och Tommy Edeskär med forskarbakgrund. Länk.

Kontract intensifierar utbildningsarbetet för att bidra till en ökad mognad i svenska företagsförvärv och arbeta för att inkludera IT tidigt i M&A-transaktion. Bland annat lanserar de tjänsten IT för M&A. Länk.

Iterio lanserar det nya affärsområdet fältgeo- och mätteknik. Chef för det nya området blir Tobias Larsson, som senast var mätningsingenjör och gruppledare på Ramboll. Länk.

Partnerskap/Samarbeten

Capgemini samarbetar med Google Cloud. Partnerskapet omfattar artificiell intelligens, analysverktyg och andra nya tekniska lösningar som möjliggör nya affärsområden. Som en del i samarbetet har Capgemini skapat Scandinavian Center of Excellence (CoE) som fokuserar på Google Cloud och tjänster för kunder inom detaljhandeln. Länk.

Sigma IT, YellowGround, MSG och Micropole ingår ett samarbete med arbetstiteln ”Master Data Alliance”. Samarbetet gäller lösningar och tjänster inom MDM och PIM. Länk.

Conscia Sverige är nu auktoriserad Cisco IoT Partner. Länk.

Exsitec ingår nytt partneravtal med produktbolaget Litium för att stärka sin plattform för e-handel. Länk.

Goda initiativ

Cybercom har tillsammans med Taste JKPG utvecklat tjänsten JKPG Takeway där anställda vid företag på Torsvik kan beställa mat från restaurangerna. Det är ett sätt att hjälpa restaurangerna i Jönköping att överleva. Länk.

ESSIQs medarbetare Caroline Wellemets, David Josefsson och Elin Hagman hjälper Göteborgs Stadsmission att packa matkassar och leverera dessa till människor som inte har möjlighet att handla mat själva, på grund av smittorisken för coronaviruset. Länk.

ESSIQ har även hjälpt till att 3D-printa skyddsvisir till vården. Länk.

DQC startar en intern aktivitet, DQC Active, där de peppar till mer regelbunden motion i vardagen. De kopplar aktiviteten till en insamling till förmån för Majblomman. Länk.

Medarbetare

Sogeti Sverige rekryterar Patrik Norlander, som ska leda verksamheten i Sundsvallsregionen. Patrik kommer närmast från B3 Consulting Group där han verkat de senaste 15 åren. Han ingick i koncernledningen som affärsområdeschef för Norra Sverige. Han har också en bakgrund som Oracle-expert inom databaser, business intelligence samt data warehouse. Länk.

Sigma IT:s digitala fullservicebyrå Maverick välkomnar Caroline Thorén som ny COO. Hon kommer närmast från egen konsultverksamhet inom ledarskap samt digitalisering. Hon har tidigare haft en ledande roll i H&M:s digitalisering och onlinesatsning. Länk.

ESSIQs medarbetare Carl Bremert har fått rollen som Medical Engineer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det nya uppdraget är en tillfällig tjänst där han ska stötta ingenjörerna som jobbar med medicinteknisk utrustning. Länk.

Avtal/Uppdrag

KeyMan tecknar ramavtal med Nynäshamns kommun och Haninge kommun. Det fyraåriga avtalet gäller leveranser av konsulter inom it och digitalisering. Länk.

WSP bistår bostadsbolaget HSB med stödsystem för ärendehantering, drift samt planering av underhållsåtgärder. Länk.

Proact har vunnit avtal med Fortnox för ny teknisk lösning för deras molnplattform- Ordervärdet ligger på 30 MSEK. Länk.

Rejlers blir systemintegratör för Ericssons partnerprogram Industry 4.0 och ska bidra med att etablera 5G-nät. Länk.

Castra har vunnit ramavtal med Höganäs kommun gällande projektledare för utveckling av Qlickview. Avtalet löper på ett år. Länk.

Sigma hjälper Frida Utbildning att utveckla ett användarvänligt verksamhetssystem som förenklar skolans administration. Länk.

AFRY får i uppdrag att bygga en produktionslinje för Oatly i Singapore. Länk.

Consid hjälper JULA  med att byta digital CX-plattform till Sitecore för en förbättrad e-handel. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-19/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!


Lyckade konsultstrategier under kriser

Covid-19 skapar utmaningar för många företag och organisationer, även för konsultbranschen. Vad kan vi lära oss av erfarenheter från tidigare kriser? Julia Thelin på Cinode intervjuar Mats Schultze som satt i ledningen för Avega Group under IT-/telekomkrisen och finanskrisen. Idag arbetar han som konsult eller styrelseledamot i små och medelstora företag. Läs mer.

Hur jämställd är konsultbranschen egentligen?

Trots att Sverige anses vara en förebild inom jämställdhet är vi inte jämställda. Många kvinnor har upplevt att de blivit negativt bemötta just för att de är kvinnor. Hur förändrar vi dessa strukturer och vad kan du som individ göra för att vi ska bli mer jämställda? Läs mer.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Ladda ner guiden.

Hur digitaliserad är konsultbranschen egentligen?


Läs mer och registrera dig för webbinariet

Läs tidigare konsultnyheter