Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så går det för Rejlers, Softronic, Combitech och Enfo

Vecka 2021-16

Hej!

Rapportperioden rivstartar denna vecka och tongångarna är positiva. Efterfrågan uppges vara hög inom de flesta sektorerna.

Aliant är den nya konsultförmedlaren som kombinerar effektivitet med personlig touch. De delar med sig av hur de ser på framtiden i konsultbranschen och hur de nyttjar Cinode för att arbeta ännu effektivare, vinna fler affärer och hitta nya konsulter.

Slutligen vill vi tipsa om tre trender inom Skills Management som du bör hålla koll på!


Flertalet nya konsultuppdrag på Cinode Market denna vecka! Och ännu fler uppdrag hittar du genom att registrera dig gratis på Cinode Network. Passa även på att testa övriga produkter från Cinode i 14 dagar.


Registrera er här!
Rapporter

Rejlers växte med 5,0 procent under det första kvartalet. Den organiska tillväxten var -4,2 procent. Rörelsemarginalen landade på 3,6 (4,8) procent men påverkades negativt av förvärvskostnader. Starten på kvartalet var svagare än väntat men debiteringsgraden har ökat månad för månad och är på starka nivåer under mars. Finland har gått starkt medan verksamheten i Norge har haft fler utmaningar. Länk.

Softronic växte med 10,5 procent under det första kvartalet. Rörelsemarginalen uppgick till 10,0 (9,7) procent. Hög efterfrågan och flertalet vunna ramavtal bidrar positivt. Länk.

Combitech växte med 5,6 procent under det första kvartalet. Rörelsemarginalen ökade till 10,4 procent. Bolaget uppger en stark efterfrågan från industriföretag, försvar samt säkerhet och ser ett stort behov av rekrytering på samtliga orter. Coronarelaterade orsaker, som minskat resande och färre fysiska möten har påverkat resultatet positivt. Länk.

Enfos omsättning sjönk med 1,9 procent under Q1. Rörelsemarginalen landade på 2,3 (0,7) procent. Pandemin påverkade negativt, bland annat inom resor och servicesektorn. Länk.

AGREAT växte med 31 procent under 2020 till en omsättning på 61 (46) MSEK. Tillväxten var organisk, antalet medarbetare ökade från 52 till 64. Rörelsemarginal var 16,3 (13,6) procent.

Venn Consulting omsätter 26 MSEK under första helåret med en vinstmarginal om 5,2 procent. Koncernen har växt till fyra bolag  med kontor i Stockholm, Åmål, Karlstad, Skövde samt Örebro. Länk.


Förvärv/Etableringar/Neddragningar

AFRY förvärvar det schweiziska it-bolaget Optima Nexus Consulting, med en årlig omsättning på cirka 37 MSEK och 17 medarbetare stationerade i Basel och Berlin. Länk.

Euvic Group har köpt in sig i den digitala contentbyrån FFW Communication. Länk.

Accebator är det nystartade bolaget som hjälper expertkonsulter att starta samt driva egna bolag. Håkan Walberg, Johan Jernström, Erik Jehander, Thomas Barge och Peter Krell står bakom det nya företaget. Länk.

Vinn startar Xvii, ett specialistbolag inom hållbarhet och cirkulär ekonomi. Bolagets grundare och vd är Karin Nyberg, senast från managementkonsultbolaget Cartina. Taina Flink blir vice vd och kommer närmast från AFRY. Länk.

Sopra Steria genomför en strategisk satsning inom e-hälsa. Nytillträdd chef för området är e-hälsospecialisten Anders Carlsson och en av nyckelrekryteringarna är Oskar Thunman, specialist inom hälsoinformatik. Länk.

AFRY etablerar den nya digitala acceleratorn AFRY X under ledning av Per Kristian Egseth. Han kommer närmast från Hitachi och rollen som EMEA Commercial Lead inom IoT & AI solutions and services. Innan dess var han partner på IBM. Länk.

Time People Groups specialistbolag Objektfabriken byter namn till Brivalo Consulting i samband med den nya satsningen inom agil krav och kvalitetssäkring. Länk.


Medarbetare

Norconsult presenterar en ny organisation och koncernledning. Egil Hogna tillträdde som koncernchef den 1 december och nu ska verksamheten i Sverige och Danmark bli egna verksamhetsområden. Bolaget ska rekrytera en ny vd tillika koncerndirektör i Sverige. Ljot Strömseng, nuvarande vd för den svenska verksamheten, lämnar sin roll 2021, men innehar denna befattning tills en ny vd rekryteras. Thomas Bolding Rasmussen kommer också att ingå i den nya koncernledningen som koncerndirektör Danmark. Länk.

B3 Consulting Groups styrelse meddelar att bolagets vd och medgrundare Sven Uthorn önskar lämna vd-rollen efter utgången av 2021. Sven startade bolaget 2003 som idag är en börsnoterad koncern med över 600 medarbetare och en omsättning på över 800 miljoner. De inleder nu arbetet med att finna en efterträdare. Länk.

Nexer rekryterar B-O Hertz, Head of Smart Industries, Marie Wirkestrand, Head of Digital Advisory samt Pierre Renhult, Head of Aptitude för att accelerera inom strategi och digital transformation. Länk.

Beetroot rekryterar Rana Ersgård som ny vd för den svenska verksamheten. Rana var tidigare global chef för Sales Excellence på TietoEVRY. Länk.

Knightec presenterar Mathias Båth, som sedan årsskiftet är ny affärsområdeschef för Quality & Management med ansvar för att vidareutveckla bolagets verksamhet inom kvalitet och projektledning. Länk.

Rejlers meddelar att Mikko Vaahersalo har utsetts till ny vd för Rejlers Finland. Han efterträder Seppo Sorri, som efter femton år som vd har beslutat att lämna bolaget. Mikko ingår i koncernledningen och tillträder sin nya roll den 1 maj 2021. I sin senaste roll som vd och koncernchef för Empower ansvarade han för uppdelningen och försäljningen av bolaget. Länk.

AFRY rekryterar Lisa Vedin som affärsområdeschef för divisionen Process Industries i Sverige. Hon började arbeta inom bolaget 2015 i rollen som konsult. Närmast kommer hon från en roll som affärsenhetschef för Process Industries verksamhet i norra Sverige. Länk.


Partnerskap/Samarbeten

DevPort ingår samarbetsavtal med det bosniska företaget ZenDev Bosnien för kostnadseffektiv it-kompetens. Länk.

B3 Consulting Group inleder ett nytt partnerskap med Bizagi, som tillhandahåller en plattform för digital processautomation. Länk.


Avtal/Uppdrag

WSP ingår ett nytt treårigt ramavtal med Vattenfall gällande tekniska konsulttjänster. Länk.

Rejlers skriver även de ett nytt treårigt ramavtal med Vattenfall gällande tekniska konsulttjänster. Länk.

B3 Consulting Group tecknar ramavtal med Svenska kyrkan avseende konsulttjänster inom ledning och strategi samt upphandling, genomförande och avtalsuppföljning. Avtalet gäller i tre år med option på förlängning. Länk.

Omniarch hjälper klädeföretaget Cellbes att skruva sin e-handel mot nya höjder. Länk.

Norconsult har säkrat dammen i Ramsele kraftverk genom att utreda risken och komma med åtgärdsförslag. Länk.

PE Teknik & Arkitektur tilldelas dubbla ramavtal med Stockholms stads exploateringskontor respektive trafikkontor. Avtalen löper i upp till fyra år och innefattar ljusplanering, el- och belysningsprojektering samt byggledning. Länk.

Bengt Dahlgren ingår treårigt ramavtal med Vattenfall. Hela projektvolymen uppgå till cirka 3,5 miljarder SEK enligt Vattenfalls prognos. Länk.

PE har skapat ett nytt verktyg som hjälper fastighetsägare att förstå vilka hållbarhetsåtgärder i fastighetsbeståndet som krävs för att möta de nya kraven när EU:s taxonomiförordning träder i kraft 1 januari nästa år. Länk.

Iver ingår ett femårigt avtal med bankbolaget Invidem gällande tjänster inom DevSecOps, cybersäkerhet samt drift av publika och privata molntjänster. Länk.

Nexer utvecklar och förvaltar Partille kommuns webbplatser partille.se samt partillearena.se. Kontraktet gäller under två år med möjlighet till två års förlängning. Länk.

Experis har vunnit ramavtal med Region Östergötland. Avtalet gäller leverans av roller som webbutvecklare, it-säkerhetspecialister, systemtekniker och arbetsplatstekniker. Länk.

Experis har även kammat hem ett ramavtal med Mälarenergi gällande leverans av kompetens inom informationssäkerhet och användarsupport. Länk.


Övrigt

Time People Group ansluter sig till branschföreningen Digitaliseringskonsulterna i syfte att accelerera sitt strategiska arbete för ett smart och fossilfritt samhälle efter coronapandemin. Länk.

”Programmering måste få högre status i skolan” – debattartikel signerad Johan Jacobsson, vd på Sylog (rättelse från föregående veckas utskick). Länk.

”Alla tjänar på arbetskrafts­invandring”. Debattartikel på SvD skriven av Dimitris Gioulekas, vd för Knightec. Länk.


 Se lediga konsultuppdrag i Cinode Market!

Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com


Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Tre trender inom Skills Management att ha koll på

Bolagens viktigaste nyckel till framgång är den samlade kompetensen. Att snabbt hitta rätt kompetens ökar chansen till fler och starkare affärer. Nedan listar vi tre trender inom Skills Management som är extra viktiga att känna till. Läs mer

Den effektiva konsultförmedlaren med personlig touch

Systemstöd är en möjliggörare för effektivisering av processer och administration. Men den personliga aspekten kan lätt glömmas bort. Som en naturlig respons för att möta hur marknaden faktiskt vill att konsultförmedlare ska vara startades Aliant. Målbilden är att kunna kombinera effektivitet och personlig touch på ett friktionsfritt sätt.

Aliant valde dessutom i ett tidigt skede att använda Cinode för att få en bra överblick över tillgänglig kompetens och enkelt kunna matcha de talanger som finns tillgängliga i nätverket mot rätt uppdrag.

Vi på Cinode tog en pratstund med grundarna Christian Holmstrand och Nicholas Uusitalo för att höra mer om det nystartade bolaget.
Läs mer

Hitta ditt nästa konsultuppdrag på Cinode Market

Läs mer

Alla nyhetsbrev