Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

It-konsultpriserna har sjunkit de senaste tio åren

Konsultnyheter vecka 7 – 2016

Hej! Roligt att denna vecka se så många konsultbolag på listan över Sveriges främsta företag att arbeta på. Många konsultbolag är väldigt duktiga på att utveckla och engagera medarbetarna. Däremot ser vi att it-konsultpriserna har legat stilla, eller till och med sjunkit, de senaste tio åren. Kanske skymtar vi dock en liten ljusning nu? Undertecknad kommenterar utvecklingen i ComputerSweden denna vecka. Vi hörs! /Mattias Loxi

Rapporter

Softronic ökade omsättningen med 15,7 procent under Q4 och med 11,6  procent under helåret. Rörelsemarginalen ökade också till 6,1 (4,9) procent respektive 6,7 procent (4,7) procent för helåret. Marknadens efterfrågan har varit hög samtidigt som konkurrensen är stark. Länk.

eWork växte med 25 procent under Q4 och rörelseresultatet med hela 41 procent till 22,0 (15,6) MSEK. För helåret översteg omsättningen sex miljarder, en ökning med 29 procent och rörelseresultatet ökade med 50 procent, till 78,4 (52,3) MSEK. Bolaget gick även ut med nya mål. Fram till år 2020 ska de växa med 20 procent årligen samtidigt som vinsten per aktie ska öka med 20 procent per år. Länk.

Avega minskade omsättningen med 4,5 procent under det sista kvartalet men ökade sett under hela året med 3,0 procent. Rörelsemarginalen landade på 5,7 (5,7) procent för Q4 och 7,8 (6,6) procent för helåret. Marknaden uppges vara fortsatt god, men den något lägre omsättningen har påverkats av hög personalomsättning under främst det första halvåret som fick effekt under det andra halvåret. Länk.

Combitech växte med 11 procent under Q4 med en rörelsemarginal på 7,3 (7,4) procent. För helåret växte bolaget med 2 procent medan rörelsemarginalen ökade till 6,1 (5,6) procent. Positiv marknadsutveckling och ökad beläggning ligger bakom den högre marginalen. Länk.

Wise Group ökade omsättningen med 8 procent under sista kvartalet för 2015. För helåret ökade omsättningen med 16 procent. Rörelsemarginalen ökade till 8,5 (5,1) procent för Q4 och till 5,6 (2,9) procent för helåret. Stockholm gick mycket bra medan den danska sektorn gjorde förlust. Länk.

Etteplan Sverige växte med 2,0 procent under Q4 men minskade omsättningen med 4,9 procent för helåret. Totalt växte dock bolaget med 7,0 procent och hade en rörelsemarginal på 6,1 (6,0) procent. Länk.

Alten ökade sin globala tillväxt med totalt 12,2 procent under 2015. I Skandinavien växte bolaget med 5,9 procent. Bolaget har nu totalt 20 400 (18 400) medarbetare. Länk.

Rumbline, specialister inom Bank & Finans med 50 medarbetare, redovisade en omsättning på 83,9 (84,7) MSEK för 2015. Rörelseresultatet växte till 4,8 (3,8) MSEK vilket gav en marginal på 5,7 (4,9) procent. Bolaget har på sistone även tagit sig in på offentlig sektor genom bland annat ramavtal med FI och Försäkringskassan.

Marknad

It-konsultpriserna har legat stilla, ja faktiskt till och med sjunkit under de senaste tio åren. Detta medan andra tjänstepriser har stigit med 15 till 30 procent. Cinode kommenterar prisutvecklingen i ComputerSweden. Länk.

Förvärv/Etableringar

HCL:s köp av Volvo IT är nu klart. Totalt tar bolaget över 2500 medarbetare och 40 kunder i Norden och Frankrike. Förvärvet kostar 900 MSEK. HCL kommer samtidigt att bli ensam global leverantör till Volvo. Länk.

Elabs och Varvet, båda specialister inom Ruby on Rails och Elixir, gick under Alla hjärtans dag samman genom ett kärleksbrev. Det nya Göteborgsbolaget tar namnet Varvet och kommer ha 14 medarbetare och satsar på att expandera. Länk.

Xllnc förvärvar Vision Zero IT med 15 medarbetare, som nu får namnet Xllnc Advice. Länk.

ÅF expanderar i Borlänge med 65 nya arbetsplatser och blir nu ett av de fem största ÅF-kontoren i världen. Bolaget räknar med att anställa 20 till 30 personer under de närmaste åren. Länk.

Pure IT satsning i Umeå har gått väl ut där bolaget på några månader har gått från två till sex medarbetare. Pure IT har ett 30-tal medarbetare och startar nu även kontor i Helsingborg. Länk.

AK-konsult etablerar sig med nya tjänster inom Miljö och Hållbarhet. Maria Nordberg, tidigare miljöchef på Skanska, kommer leda satsningen. Länk.

Medarbetare

Ramböll har utsett Anders Wiktorson till ny divisionschef för Transport. Anders har arbetat på bolaget de senaste 18 åren och får nu ansvaret för 600 konsulter. Länk.

Every One har enligt idg, drabbats av flera tunga chefsavhopp på sistone. Bland annat har Niclas Ekblad, Fredric Arvidsson, Anders Olsson, Anders Eriksson och Ove Prissberg slutat. Länk.

Knowit har rekryterat Maria Mörk som ansvarig för bolagets satsning på säkerhetsskydd. Maria kommer närmast från rollen som informationssäkerhetschef på Säkerhetspolisen. Länk.

Certifieringar/Utmärkelser

Acando, Bouvet, Capgemini, Combitech, Consid, COWI, Cybercom, Evry, Kentor, HiQ, IT Gården, Ricoh, Semcon, Stretch samt tretton37 har alla blivit utvalda till Topp 100 mest spännande arbetsgivare för Karriärföretagen 2016. Länk.

Avtal/Uppdrag

Rejlers har tecknat avtal med Aalto University Properties inom el, belysning, telekommunikation, säkerhet och audiovisuell teknik. Länk.

WSP har blivit utsedda till generalkonsult för Nationalmuseum Norr i Östersund. Länk.

Addnode TechniaTranscat har tecknat avtal med ESS i Lund som systemleverantör av PLM. Länk.

Semcon har inlett ett samarbete med DONG Energy inom Offshore Vindkraft i Tyskland. Länk.

Norconsult har genomfört uppdrag åt Borås energi för ett nytt kraftvärmeverk, avloppsreningsverk samt slamrötningsanläggning. Länk.

Projektengagemang har vunnit konstruktionsuppdrag av vattenreningsverk i Saudiarabien samt kraftvärmeverk i Indien. Länk.

IT-Total har tecknat avtal med Ragn-Sells inom backup. Länk.

IT-Total har också genomfört it-infrastrukturuppdrag åt Best Western &hotel i Stockholm. Länk.

Globalt

Marknaden för it-tjänster inom smarta tjänster väntas öka med 18 procent årligen. Länk.

Övrigt

A Modest Proposal: Eliminate Email. Har mailen gjort oss väldigt improduktiva? Massor av tid spenderas på att kontrollera och svara på mail som inte alltid är nödvändiga. Hur skulle vi istället kunna förändra vårt arbetsflöde? Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-07/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips eller vill gästblogga? Kontakta mig.

Så motiverar du medarbetare i ditt konsultbolag


Konsulter är vana att fatta egna beslut och ta eget ansvar men jag är övertygad om att det inte är någon större skillnad på att motivera någon i ett konsultbolag jämfört med ett annat bolag. Den enda skillnaden jag kan se är att i ett konsultbolag är risken större att konsulter flyttar till ett annat bolag om de inte får rätt stimulans till engagemang och saknar motivation för uppdraget. Uttryckt på ett annat sätt – om konsultfirman är dålig på att hörsamma motivationsfaktorer för konsulterna ”röstar konsulterna med fötterna”. Läs mer.

Stor guide till att lyckas med ditt konsultföretag


Tips och råd som hjälper ert konsultbolag att nå tillväxt. Lär dig om;
✓ Konsultmarknaden ✓ CV-hantering. ✓ Försäljning ✓ Nyckeltal ✓ Företagskultur ✓ Marknadsföring ✓ Ledarskap. ✓ Öka debiteringsgraden ✓Rekrytering plus mycket era Länk.

Alla nyhetsbrev