Konsultnyheter vecka 24 till 31 2014

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 24 till 31 – 2014

Nu är vi äntligen tillbaka efter sommaruppehållet. Till vår stora glädje har vi passerat 1000 prenumeranter! Just detta nyhetsbrev blir både längre och lite annorlunda, då vi sammanfattar de viktigaste konsultnyheterna från veckorna 24 till 31. Nästa söndag återgår vi till veckovisa nyhetsbrev.

Accando köper Connecta. För tre aktier i Connecta erbjuds tio nya i Accando. Det ursprungliga budet värderade Connecta till 480 MSEK. Vd:n Carl-Magnus Månsson kommenterar främst affären med att ”större kunder efterfrågar större leverantörer”. Dessutom kompletterar Connecta och Accando varandra väl. Det nya bolaget går under namnet Accando och kommer ha cirka 1800 medarbetare. Länk. 

Ework rapporterade en omsättningsökning med 27 procent för det andra kvartalet. Resultat ökade dock bara med en procent till 12,6 MSEK. Enligt rapporten bedöms eWork ”ha tagit marknadsandelar på en något växande marknad”. Länk.

Tieto meddelade i mitten av juni att de stryper ytterligare 230 tjänster, främst i Finland. I Sverige är det 50 tjänster inom Consulting and System Integration som berörs. Länk.

Försäkringskassan köper konsulttjänster för nästan en halv miljard kronor per år. En stor del av pengarna utbetalas utan kontroll och dessutom följs inte lagen om offentlig upphandling. Detta visar en kritisk internrapport hos Försäkringskassan. Länk.

Sweco rapporterade en ökad omsättning (17 procent). Till stor del beror ökningen på förvärvet av Vectura. Rörelseresultatet och marginalen sjönk dock till 6,7 procent, främst på grund av färre arbetstimmar detta kvartal jämfört med föregående år.Länk.

Acando ökade omsättningen något till 388 (371) MSEK. Resultatet sjönk till 6 (11) MSEK och rörelsemarginalen landade på 1,6 (3,0) men innehöll ”extra ordinarie kostnader” (cirka 6,6 MSEK). Sverige, Tyskland och Storbritannien har utvecklats positivt medan marknaderna i Norge och Finland är svagare.Länk.

ÅF gjorde ett starkt kvartal med ökad omsättning, som uppgick till 2 281 (2 152) MSEK. Rörelseresultatet blev 207 (153) MSEK med en rörelsemarginal på 9,1 (7,1) procent. ÅF växer både organiskt och via förvärv, exklusive den ryska verksamheten som har sålts var den organiska tillväxten 4 procent. Länk.

Tieto rapporterade en minskad omsättning (7,3 procent). Rörelsemarginalen landade på 7,8 procent efter en vinst på 30 MEUR. Tieto förväntar sig att den nordiska marknaden ska växa med 2 procent under 2014. Länk.

Knowit visade en minskad rörelsemarginal för det andra kvartalet till 3,5 (4,5) procent. Detta på grund av färre arbetsdagar samt förlust inom den finska sektorn. Omsättningen landade på 512,7 (511,3) MSEK. Länk.

Addnode växte med 10 procent under det andra kvartalet. Vinsten på 18,5 (13,9) MSEK och rörelsemarginalen 5,0 (4,1) procent ökade också. Länk.

Evry växte i Sverige med 6 procent, men hela bolagets tillväxt landade på 2 procent. Omsättningen blev 3 296 (3 222) MNOK, rörelsemarginalen blev oförändrad (5,5 procent). Länk.

Semcon lyckades undgå en förlust. Vinsten uppgick till 3 (31) MSEK, vilket gav en rörelsemarginal på 0,4 (4,9) procent. Detta på grund av ett stort projekt i Tyskland som avslutades under kvartalet. Bolaget räknar med förbättrat resultat under resterande del av året. Länk.

Cybercom levererade en kvartalsrapport, nära identisk med föregående års siffror. Omsättningen blev 312,3 (313,3) MSEK, med ett rörelseresultat på 14,0 (13,8) MSEK vilket ledde till en rörelsemarginal på 4,5 (4,4) procent. Länk.

Prevas ökar både omsättning 377,8 (357,4) och vinsten 7,9 (-5,0) MSEK för det andra kvartalet jämfört med förra året. Rörelsemarginalen landade på  (-1,4) 2,1 procent. Länk.

Rejlers rapporterar en resultatminskning till 0,2 (17,8) MSEK, detta på grund av problem inom norska verksamheten. Omsättningen ökade dock med 20 procent till 442,0 MSEK.Länk.

Combitech visade en minskad rörelsemarginal på 5,2 (7,8) procent för det andra kvartalet, detta på grund av lägre beläggningsgrad. Omsättningen ökade dock till 461 (424) MSEK.Länk.

Cybercom har skrivit på ett betydande avtal med FMV gällande utveckling och implementering av ett nytt logistiksystem. Avtalet är på fyra år och värt 10-15 MSEK per år. Länk.

Knowit etablerar sig nu i Tyskland, genom att starta ett dotterbolag i Bremen med ”en handfull” medarbetare. Nischen är att erbjuda spetskompetens inom test- och systemutveckling mot bland annat försvarsindustrin. Målet är sedan att etablera sig på fler orter i landet. Länk.

Preem har tecknat ramavtal med sammanlagt sex konsultleverantörer, bland annat Knowit. Preems årliga inköpsvolym tros ligga på cirka 100 MSEK. Länk.

Ework tecknar ramavtal med ABB gällande tekniska konsulter samt ansvar för upphandling och tillsättning av nya konsulter hos ABB. Avtalet är på tre år och uppgår till 10-15 procent av eWorks totala konsultvolym. Länk.

CGIs Sverigechef Björn Ivroth avgår. Ersättaren heter Per Fors och har varit verksam inom bolaget i mer än 20 år. Länk.

Tyréns och ÅF har vunnit den första upphandlingen och blir tekniskt ansvariga för Ostlänken etapp 1. Ordervärdet ligger på 100 till 300 MSEK. Länk.

Rejlers öppnar kontor i Kiruna. Detta för att tillgodose den stora ingenjörsefterfrågan som finns i området. Länk.

Accentures rapport var över förväntan, med en omsättningsökning på 5,7 procent för det senaste kvartalet. Bäst gick det för outsourcingsektorn som ökade med 9,7 procent och står nu för 48 procent av den totala omsättningen. Länk.

30 procent av dagens tekniska arbetare kan hitta ett bättre jobb inom 60 dagar. Vad ska företagen göra? Josh Bersin i podd- och bloggform. Länk.

Den spanska konsultmarknaden ökade med 0,8 procent under 2013, till totalt 1 100 M€. Konsulter inom den finansiella sektorn gick starkast. Länk.

Även den italienska konsultmarknaden går trögt med en ökning på endast 0,6 procent för 2013 till 1 000 M€. Dock väntas en ökning på 2 procent för 2014. Länk.

Däremot ökar både den ryska och östeuropeiska konsultmarknaderna kraftigt med 9,2 procent respektive 6,5 procent. Den ryska marknaden är dock fortfarande mindre än den svenska (773 M€ jämfört med 863 M€). Länk. 


Tipsa gärna dina kollegor och vänner om detta nyhetsbrev!
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2014-31 .

Med vänliga hälsningar
Mattias Haraldsson
mattias.haraldsson@cinode.com


Har du ett nyhetstips eller vill du gästblogga? Kanske vill du diskutera konsultbranschens framtid över en lunch eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!


Talent Management i konsultbolag – 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet [Whitepaper]


Nytt whitepaper för konsultbolag som vill minska sin administration, effektivisera försäljningen och få mer engagerade medarbetare. Ladda ner direkt. Länk.
Vill du bli lika nöjd som konsultcheferna på Dynabyte? Skaffa Cinode.

Cinode är en onlinetjänst som gör det smartare, snabbare och enklare att driva konsultbolag. Med  tjänsten får du bland annat följande funktioner;

  • Kompetensinventering
  • Online-CV
  • Anpassade konsultprofiler
  • Företagsmallar
  • Beläggningsplanering
  • Förfrågan, offert och kontrakt
  • Kund- & leverantörshantering
  • Nätverk

Läs mer om våra funktioner och priser.

Cinode – talanghantering med superkrafter.