Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Åtgärder under coronatider för konsultorganisationer

Hej,

Konsultbranschen påverkas i allra högsta grad av coronaviruset. Hur ska ni som konsultföretag och ledare agera? Elin Richarz och Mats Bohman från Practise Risk sammanfattar konkret vad konsultbolag bör tänka på samt ger förslag på åtgärder.

”Låt kunden skina”. Hur skapar vi framgångsrik kundupplevelse i konsultbranschen? Att öka kundupplevelsen är ett av de bästa säljverktygen för ett konsultföretag/konsult! Sanna Sundell, expert på kundupplevelse, gästar Konsultpodden denna vecka.

Hur lyckas du gå från rollen som konsultchef till att axla vd-posten för samma företag och därmed bli chef över dina kollegor? Carl-Christian Wallin har gjort precis denna resa, från konsultchef till vd på No Common People AB. Här delar han med sig av sina erfarenheter och ger värdefulla tips till dig som ska ta steget.

Ta hand om er. 

Allt gott, 
/Mattias

PS – Jag vill ha fler kollegor 🙂 Cinode växer kraftigt och vi letar efter nya hjältar inom utveckling, sälj, digital marknadsföring och customer success. Tipsa gärna.

Rapporter

Norconsult växte med 17 procent under 2019. Den organiska tillväxten var 11 procent. Rörelsemarginalen landade på 7,3 (7,5) procent. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Semcon förvärvar Xtractor, med verksamhet i Stockholm och cirka 40 medarbetare inom digital produktinformation, utbildning samt utbildningsplattformar. Bolaget som omsatte 50 MSEK kommer att ingå i affärsområdet Product Information. Länk.

Curious Mind utökar koncernen och startar rekryteringsbolaget Splend. Sara Fäldt Ekroth blir vd för det nya bolaget. Länk.

Omegapoint investerar i det nystartade Cyber Aggregate, med branschprofilerna Nils-Olof Ekelöw samt Björn Weigel, som därmed blir ett delägt dotterbolag i Omegapointkoncernen. Bolaget byter i samband med investeringen namn till Omegapoint Cyber Security. Nils-Olof Ekelöw, som tidigare grundat och varit vd för Ekelöw Info Security, blir vd och Björn Weigel styrelseordförande. Länk.

Sweco i Göteborg förvärvar sex nya medarbetare inom automation från Eurocon Engineering i Göteborg. Pågående projekt och uppdrag fortsätter enligt plan i Swecos regi. Länk.

Medarbetare

CGI utser John Karnblad som ny vd för Sverige och Skandinavien. Han anslöt via förvärvet av Acando och kommer närmast från en roll som chef för CGI i Göteborg och Mellansverige. Nuvarande Skandinavienchefen Pär Fors lämnar därmed bolaget efter 25 år. Länk.

Tritech Technology välkomnar Dean Tosic till rollen som ny vd. Dean kommer senast från Altran där han verkat som divisionsdirektör för Industridivisionen i Skandinavien. Länk.

Afry Energy Management Consulting meddelar att Henrik Tegnér blir ny chef för verksamheten i Sverige. Henrik kommer senast från Accenture, där han har arbetat i över 20 år och specialiserat sig inom management consulting för den nordiska energisektorn. Länk.

B3 Consulting Group rekryterar Eva Lindholm som affärs- och verksamhetsutvecklare. Hon har erfarenhet från it-konsultbranschen och företag som Knowit, Ework samt Ecru Consulting. 

Tyréns välkomnar Björn Fallström till tjänsten som affärschef på Arkitektur & Projektledning i väst. Björn kommer närmast från Afry där han varit sektionschef för Samhällsplanering i region väst. Länk.

Forsen meddelar att Mats Ranäng blir affärsenhetschef Göteborg. Han har varit gruppchef hos bolaget i Göteborg sedan oktober 2019. Länk.

Black Lizzy har rekryterat Carolina Stålhammar som Consultant Experience Responsible. Carolina kommer närmast som vd för Zington Business Transformation. Länk.

Elvenite, en del av Combined Excellence, byter vd. Johan Gotting lämnar över stafettpinnen till Mathias Dyberg som utsetts till ny vd av bolagets styrelse. Mathias var senast vd på Giraff Data Konsult. Länk.

Partnerskap

Sigma IT:s digitala fullservicebyrå Maverick inleder designsprint-samarbete med designsprint-studion &friends. Länk.

Avtal/Uppdrag

Tyréns har ansvarat för landskapsgestaltning av Klarabergsgatan i Stockholm. Projektet har de arbetat med sedan 2011. Länk.

Iver blir ny helhetsleverantör av it-drifttjänster till Futur Pension. Det fyraåriga avtalet, med möjlighet till tre års förlängning, beräknas vara värt cirka 30 MSEK. Länk.

Norconsults arkitekter har, i samarbete med Volvo, designat en ny typ av bilanläggning som ligger vid Volvo i Göteborg. Länk.

Sweco ska, på uppdrag av Trafikverket, planera en ny bangård för Västlänken. De ska ta fram en järnvägsplan, inklusive miljökonsekvensbeskrivning samt systemhandling. Länk.

Proact har vunnit ett flerårigt avtal med Svenska institutet som ny it-leverantör gällande drift, arbetsplatser samt support. Avtalet är värt 21 MSEK. Länk.

COWI har fått i uppdrag att ansvara för konstruktionen av den nya byggnaden Natrium, vid Göteborgs universitet, som kommer att stå klar 2023. Länk.

Semcon har varit en del av utvecklingen av Jotuns HullSkater. De har ansvarat för bland annat genomförbarhets- och konceptstudier samt mekanisk design. Länk.

Övrigt

Hopp om fler kvinnor i it-branschen – ökat intresse bland unga. Länk.

Ett tuffare år än väntat för it-konsultbolagen – men det finns vinnare. Undertecknad kommenterar branschen i IDG.Länk. Underlaget kommer från vår Infographic i förra veckan om hur det går för de börsnoterade konsultbolagen. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-11/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Hantering av Corona i konsultföretag – saker att tänka på och förslag till åtgärder

Den största utmaningen i hanteringen av situationen är att skapa en tydlighet i agerandet och ett förtroende för verksamhetens samt samhällets förmåga. Framgångsfaktorer för en effektiv hantering och krisledning handlar om att ha en god förmåga att förstå läget och tolka information ur verksamhetens perspektiv.

Det gäller också att ha en förmåga att kunna organisera sig utifrån verksamhetens och omgivningens krav samt att leda genom att fatta väl underbyggda beslut och kommunicera ut dem. Hur gör ni det då i praktiken? Läs mer.

”Låt kunden skina” – kundupplevelse inom konsultbranschen

Kundupplevelsen påverkar kundens vilja att bli en trogen ambassadör. För att få lojala klienter gäller det att investera i deras upplevelse. Hur ska konsulterna då agera ute på uppdrag för att kunderna ska bli så nöjda som möjligt? Sanna Sundell från Doings är expert på kundupplevelse. Hon delar med sig av sina bästa tips för att ni ska få så många nöjda och återkommande kunder som möjligt. Allt handlar om kundupplevelsen! Läs mer.

Från konsultchef till vd

Upplevelsen skiljer sig naturligtvis för olika individer och bolag. Min resa har varit naturlig och ganska bekymmersfri. Efter att ha arbetat som konsult i flera uppdrag ute hos våra kunder utsågs jag till konsultchef 2014. Läs mer.

”Cinode is unique – it’s the first tool that combines all core processes in a consulting business.”

Läs mer och se videon.

Hur du ökar försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag

Ladda hem guiden!

Alla nyhetsbrev