Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Corona-viruset börjar påverka konsultbranschen

Hej,

Effekterna av coronaviruset i konsultbranschen börjar synas inom vissa sektorer. Framför allt efter industrins neddragningar under slutet av veckan, med båda Volvo-bolagen i spetsen.

De flesta vi pratar med är ännu försiktigt positiva då majoriteten av konsultuppdragen fortsätter på distans. Det kommer fortfarande ut förfrågningar och uppstår nya behov där ute, även om det sker i en mindre omfattning. 

I dessa osäkra tider blir en detaljerad kompetensinventering er viktigaste tillgång för att skapa fler affärsmöjligheter och fatta rätt strategiska beslut. 

Därför kommer min kollega Julia Thelin och jag ha ett webbinarium redan på tisdag. Vi vill även hjälpa till genom att ge deltagarna tillgång till verktyg för att göra sin egen kompetensinventering under denna osäkra tid.

Jag rekommenderar också min kollega Johan Haegers blogginlägg om hur konsultföretag får koll på sin viktigaste tillgång.

Vi på Cinode är även extra stolta över att börsnoterade C.A.G Group digitaliserar sin kompetenshantering med Cinode. 

Ta hand om er och kom ihåg att med kriser kommer även stora möjligheter. Passa på att kompetensutveckla, säkra intern effektivitet och se över hur ni kan ta fram nya erbjudanden. Genom att agera varsamt och arbeta gemensamt för att motverka krisen finns det stora möjligheter att hjälpa till samtidigt som ni stärker ert varumärke. #coronakindness  ❤️

Allt gott, 
/Mattias

PS – Jag vill fortfarande ha fler kollegor 🙂 Cinode växer och vi letar efter nya hjältar inom utveckling, sälj, digital marknadsföring och customer success. Tipsa gärna.

Marknad

Volvo AB och Volvo Cars korttidspermitterar sina anställda vid fabrikerna samt reducerar tiden för kontorsanställda. Över 5000 konsulter berörs på ett eller annat sätt. Länk.

Prognoserna för it-utvecklingen skrivs ner för 2020. Från 2,8 procent till 1 procent är det troligaste scenariot enligt IDC. Däremot skrivs siffran för 2021 istället upp till 4 procents tillväxt. Framför allt it-tjänster berörs negativt medan kommunikations- och videoteknik samt molntjänster påverkas positivt. Länk.

Rapporter

Combined Excellence växte med 17,6 procent under perioden november till december. För perioden maj till december växte bolaget med 18,2 procent. Rörelseresultatet blev negativt men det beror främst på att januari till april saknas samt att åtgärdsprogram och investeringar genomförts.  Bolaget går nu över från brutet räkenskapsår till kalenderår. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Semcon har efter minskad efterfrågan från ett antal kunder implementerat korttidspermittering för berörd personal enligt subventionerade åtgärder från myndigheter. Detta påverkar både administration och konsulter där det är relevant. Majoriteten av leveranserna fortgår dock som tidigare. Länk.

Norconsult satsar i norra Sverige och tillsätter Maria Åberg som marknadsansvarig, med fokus på kundnöjdhet, samarbete och kvalitet. Hon kommer närmast från Ramboll. Länk.

Medarbetare

Iver meddelar att Jens Lööw blir ny CFO och han sitter även med i koncernledningen. Jens har under de senaste 15 åren verkat som CFO på bland annat Piab och Telia. Länk.

Time People Group utser Margareta Cervin till ny vd för dotterbolaget Giraff Data Konsult. Margareta har idag rollen som konsultchef och sitter med i Giraffs ledningsgrupp. Hon efterträder Mathias Dyberg. Länk.

Black Lizzy välkomnar Jonas Söderström. Jonas är senior UX-strateg, anlitad talare och har skrivit två böcker inom UX-design. Länk.

B3 Consulting Sundsvall rekryterar Jenny Sjöholm som ny vd och ersätter därmed förra vd:n Patrik Norlander, som väljer att gå vidare till nya utmaningar. Jenny har arbetat inom bolaget sedan 2013 med inriktning projektledning av större verksamhetsprojekt. Hon har även varit affärsenhetsansvarig för Business Intelligence & Databaser sedan 2017. Länk.

Meridion i Göteborg har rekryterat Lars Strandner inom M3 Cloud. Lars har tidigare varit ansvarig för prestanda och implementation av Amazons databasteknik på Infor. Meridion har trots tuffa tider satsat framåt och lanserat samt rekryterat till nytt traineeprogram som startar i augusti. Länk.

Utmärkelser

Sweco (8:a), McKinsey (14:e), BCG (16:e) och WSP (21:a) kommer alla i topp när civilingenjörsstudenter rankar sina kommande arbetsgivare. Detta enligt Universum. Bland it-studenterna återfinns bland annat Accenture (29:a), CGI (30:e), Netlight (31:a), Knowit 34:a samt Sigma (35:a). Länk.

Avtal/Uppdrag

Iver vann Alingsås kommuns upphandling av it-service- och helpdesktjänster. Det fyraåriga avtalet beräknas vara värt cirka sex MSEK. Länk.

Technogarden ingår ramavtal med Volvo Car Retail Solutions för leverans av konsulttjänster. Länk.

Advania hjälper Länsförsäkringar att bygga ett nytt kontaktcenter i form av CX-plattformen Genesys Contact Center. Länk.

Swecos arkitekter har fått i uppdrag av ByggPartner att utforma kvarteret Britsarvet, ”Slottet”, ett demensboende i trä med 60 lägenheter, som just nu byggs i Falun. Länk.

Semcon har tillsammans med Jotun utvecklat systemet Hull Skating Solutions (HSS) för proaktiv rengöring av stora fartyg och som bidrar till minskade utsläpp. Länk.

Övrigt

Kan krisen få oss att tänka nytt kring hur vi kan leverera digitala tjänster? Per Defalva skriver om att när det plötsligt kommer en kris är det dags för konsultföretagen att börja fundera över hur vi kan leverera våra tjänster digitalt. Länk.

Är kulturen en framgångsfaktor? Martin Gow, vd på Annevo, inspirerar i podcasten ”Inspirerande Ledarskap”. Länk.

”Kammarkollegiets cirkus kan inte fortgå”. Johan Jacobsson, vd på Sylog i debattartikel om Kammarkollegiets debacle med de senaste upphandlingarna som miljoner för företagen. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-12/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!Webbinar på tisdag; Har ert konsultbolag rätt kompetens för framtiden?

I osäkra tider är det ännu viktigare att ni har koll på exakt vilka kompetenser som finns i ert bolag. Då vet ni vilka områden som ni behöver förstärka för att möta den ”nya marknaden”. Var finns efterfrågan och hur ser er strategi ut?

Julia Thelin och Mattias Loxi på Cinode går igenom varför en detaljerad kompetensinventering blir er viktigaste tillgång för att vinna fler affärer och fatta rätt strategiska beslut. Vi visar också hur en kompetensinventering görs samt vilka actions ni som ledare i konsultbolag bör göra.

Deltagare som är med kommer även få tillgång till verktyg för att göra sin egen kompetensinventering. Läs mer.

C.A.G Group investerar i competence tech genom Cinode

Cinode välkomnar stolt C.A.G Group. Det börsnoterade IT-konsultbolaget består av nio bolag med 330 specialister inom bland annat digital verksamhetsutveckling, cybersäkerhet, systemutveckling, test- och krav, integration, drift & förvaltning och utbildning. Nu ökar C.A.G sitt fokus på kompetenshantering med hjälp av Cinode. Läs mer.

Kompetens – har ni koll på er viktigaste tillgång?

I en konsultverksamhet, där kärnaffären baseras på att sälja tjänster som bygger på individers kompetens, är det förvånande att det ännu finns konsultbolag som inte arbetar mer strukturerat med kompetensinventering. Detta är viktigt i tider där marknaden är osäker och efterfrågan på olika tjänster riskerar att svänga snabbare än vanligt. Läs mer.

”Cinode is unique – it’s the first tool that combines all core processes in a consulting business.”

Läs mer och se videon.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Ladda hem guiden!

Alla nyhetsbrev