Från konsultchef till vd

Skrivet av Gästbloggare: Carl-Christian Wallin, vd för NCP No Common People AB |  Ingen kommentar

Upplevelsen skiljer sig naturligtvis för olika individer och bolag. Min resa har varit naturlig och ganska bekymmersfri. Efter att ha arbetat som konsult i flera uppdrag ute hos våra kunder utsågs jag till konsultchef 2014.

Under de första fyra åren var jag konsultchef kombinerat med konsultuppdrag vilket vid tiden kändes helt naturligt. Jag ville ju inte förlora kontakten med verkligheten.

Målet med mitt uppdrag har från början varit att kunna axla rollen som vd. Jag har därför bjudits in i ledningsarbetet redan från början, vilket varit en stor fördel. Jag har deltagit i arbetet med att omforma hela bolaget, från ett utvecklingsbolag till ett med inriktning management och ledarskap. Vi har i tur och ordning rekryterat kompetenta konsulter, utvecklat en utpräglad familjär känsla med nära till beslut. Vi har omsorgsfullt byggt ett team bestående av både långväga och nya förmågor.

Effektiva och hållbara lösningar

Det gemensamma är att alla är mycket erfarna inom respektive område. Vi har också tagit fram en ny vision och mission. Vår strävan och vision är att skapa förutsättningar som gör våra kunder framgångsrika. Hur kommer vi då dit? Genom vår djupa och breda erfarenhet skapar vi effektiva och hållbara lösningar för våra kunder.

Strategier och beslutsfattande

Jag har lärt mig att arbeta i ett mindre bolag med stark entreprenöriell drivkraft. Jag har fått utrymme att fatta självständiga beslut, både positiva och negativa. Det ger erfarenhet och självförtroende som är viktigt när jag ska axla rollen som vd. Som partner har jag också bjudits in att delta i styrelsearbetet. Det har varit väldigt nyttigt att lära sig skillnaden mellan strategi och operativt arbete. Att utveckla strategier, fatta beslut och sedan ta ansvar för att det genomförs är oerhört lärorikt.

Jag har också haft möjlighet att lära känna många av våra kunder. Jag har träffat klienter som har en lång relation till bolaget. Detta har bland annat resulterat i att vi tagit fram ett nytt och mycket tydligare erbjudande till våra kunder.

Nätverkande och ständigt lärande

Idag tillhandahåller vi tydliga produkter och tjänster som våra konsulter kan leverera ute hos våra kunder. Vi erbjuder Interim Management, projektledning, test och testledning, förvaltningsledning och systemutveckling. Det är ett starkt erbjudande som jag är övertygad om att marknaden uppskattar.

Det är en fördel att få tid till att bli inskolad, lära känna företaget och kunderna. Mitt råd till dig som är på väg att göra en liknande resa:

  • Skaffa dig en eller flera bra mentorer.
  • Lägg tid på att träffa dina medarbetare för att lära känna dem och bygga upp ett bra förtroende.
  • Var inte rädd för att fatta beslut, även obekväma.
  • Nätverka med kollegor från andra bolag. Lär dig av deras framgångar och misstag.

Naturligtvis finns det mycket mer att göra. Min avsikt är att skriva ännu mer om mina erfarenheter under denna resa, både bra och mindre bra. Jag tror starkt på ett ständigt lärande.

Har du synpunkter eller frågor är du välkommen att kontakta mig.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare: Carl-Christian Wallin, vd för NCP No Common People AB
Gästbloggare: Carl-Christian Wallin, vd för NCP No Common People AB
Carl-Christian är sedan februari 2020 vd för NCP No Common People AB. Carl-Christian har en bakgrund som konsultchef och managementkonsult på NCP. Innan han kom till bolaget verkade Carl-Christian som managementkonsult inom försäkring, telekom samt privat näringsliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *