”Mycket stark konsultmarknad”

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 42 – 2016

Hej!

Kunden kommer alltid först – eller? Missa inte Per Söderströms gästkrönika denna vecka. Annars är det ett riktigt fullspäckat nyhetsbrev med Q3-rapporter och flertalet förvärv. Trevlig läsning!

/Mattias Loxi


Rapporter

HiQ växte med 11,2 procent under Q3 jämfört med förra året. Rörelseresultatet landade på 46,9 (38,7) MSEK vilket gav en rörelsemarginal på 13,3 (12,2) procent. Efterfrågan av digitalisering och IT-tjänster uppges vara fortsatt god. Finland visar ett starkt kvartal och Stockholm går bra men framförallt gör Göteborg ett ”mycket bra” kvartal. Länk.

ÅF:s omsättning växte med 9,3 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen uppgick till 6,9 (6,7) procent. Industry, Infrastructure och Technology går väl men divisionen International har drabbats av ”oförutsedda kostnader i kärnkraftsprojektet i Brasilien”. Efterfrågan är god men varierande. Inom områden som infrastruktur, fordon, papper, livsmedel och läkemedel är den stark medan den är svagare inom energi- och råvarusektorn. Länk.

Softronic:s omsättning minskade med 2,3 procent under kvartalet. Rörelseresultatet ökade till 9,0 (8,3) MSEK vilket gav en rörelsemarginal på 7,0 (6,3) procent. Efterfrågan väntas vara fortsatt hög. Länk.

Ework växte med 25 procent under det tredje kvartalet. Rörelseresultatet steg med 10 procent till 19,2 (17,5) MSEK. Konsultmarknaden uppges vara ”mycket stark” och det är färre sökande per uppdrag. Bolaget har idag cirka 6500 konsulter ute på uppdrag och personalstyrkan har växt till 214 (185). Länk.


Förvärv/Etableringar

Altran förvärvar tyska BENTELER Engineering med totalt 700 medarbetare inom konstruktion samt produktutveckling för fordonsindustrin. Bolaget har verksamhet i främst Tyskland men även Nederländerna samt Sverige. Länk.

Sweco förvärvar tyska arkitektföretaget Jo. Franzke med 40 medarbetare i Frankfurt. Sweco räknar med en fortsatt  stark närvaro i Tyskland. Länk.

UDK (Umeå Datakonsulter) förvärvar Advitech som också har bas i Umeå. Ludvig Henningsson tar plats i UDK:s ledningsgrupp i rollen som affärsområdeschef. Länk.

Knightec har hittills under året växt med ytterligare 50 konsulter. De senaste fem åren har bolaget växt med i snitt 15 procent per år. Länk.

Acando förvärvar majoriteten i i tyska Brickmakers med 25 medarbetare. Bolaget är specialiserade inom mobila lösningar samt webbapplikationer. Länk.

Consid satsar på Sitecore genom att i Malmö etablera Sitecore Center of Excellence. Idag har kontoret 12 certifierade sitecorekonsulter men målet är att växa till 20 inom kort. Länk.

Norconsult etablerar sig i Halmstad. Teamchef är Tony Strandberg. Kontoret kommer inledningsvis ha fyra medarbetare och inrikta sig på spår- och järnvägsteknik. Länk.


Medarbetare

ÅF:s vd Jonas Wiström har meddelat styrelsen att han har för avsikt att lämna vd-rollen under 2017. Jonas har varit vd för ÅF i 14 år. Länk.

Preeras vd Ulrika Tiverman går vidare mot nya utmaningar och bolaget letar för närvarande efter en ny vd. Länk.

3gamma har rekryterat Carin B. Warming som ny ”Director” i den danska verksamheten. Länk

iStone har utsett Anders Nordgren som ny CFO. Anders kommer från rollen som Business Controller på företaget och har tidigare även arbetat för PWC och Tradedoubler. Länk.

Eyevinn rekryterar Kennet Eriksson, specialist och föreläsare inom videokomprimering. Kennet kommer närmast från eget bolag. Länk.

Sweco och Typsa har för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och Söderort nominerats till ”Innovation in Rail and Transit” i Be Inspired Awards. Länk.

Xtranet tillsätter Hafsteinn Jonsson som ny vd. Hafsteinn har tidigare varit vd för MittNät. Länk.

Forsen värvar Jörgen Hultmark från NCC som ny affärsenhetschef för East Sweden. Länk.

Webstep rekryterar Marianne Styrman som ansvarig för IoT-lösningar. Marianne lämnar därmed sin tjänst hos Texas Instrument. Länk.


Utmärkelser/Certifieringar

Bland de nominerade på EpiServer Awards Nordics 2016 finns bland annat Valtech, Consid, Sogeti, Knowit, Esatto, nearU, Cloud nine samt Creuna. Länk.

Prevas har nominerats för två bidrag till Swedish Embedded Award i kategorin ”Företag”. Länk.

Ramböll, tillsammans med två samarbetspartners, har valts ut till en av tre tävlande för utformning av nytt förslag på stadsdel i Varberg. Länk.

Tyréns har vunnit pris för byggnationen av ett hotell på den norska Atlantön Lovund. Länk.


Avtal/Uppdrag

Sigma har vunnit ramavtal med Västra Götalandsregionen inom leverans av it-konsulter inom systemutveckling. Ramavtalet är på minst två år. Länk.

Consid har tecknat avtal med Vinnova om förvaltning och vidareutveckling av deras intressentportal. Avtalet är på två plus två år. Länk.

Viati har tilldelats ramavtal inom IT- och Managementkonsulter hos CSN. Avtalet är på två plus två år. Länk.

B3IT har också tilldelats ramavtal med CSN inom IT- och Managementkonsulter. Länk.

Acando har tecknat underleverantörsavtal med Sopra Steria inom arkitektur och systemutveckling för norska myndigheten NAV. Avtalet är på tre plus fyra år. Länk.

Tieto har tecknat avtal med Fortum om införande av nytt kundinformationssystem för 1,5 miljoner kunder. Länk.

Evry har tecknat partneravtal med tyska Giesecke & Devrient inom mobila betalningslösningar. Länk.

Cygate har tecknat avtal med STIM inom it-drift. Länk.

Norconsult Fältgeoteknik har vunnit ramavtal med InterCity-banan  i Norge. Länk.

Verisec godkänns som underleverantör till Tieto inom ramavtalet Informationsförsörjning vid Kammarkollegiet. Länk.

Rejlers har tillsammans med de fyra stora teleoperatörerna tagit fram ett koncept för lösningen att få mobiltäckning i alla delar av fastigheter. Länk.

Addnode har tecknat avtal med tågtillverkaren Stadler om ett nytt PLM-system. Länk.


Övrigt

Den svenska outsourcing-marknaden inom it uppges växa med 15-18 procent i volym under året men bara 3-4 procent i värde. Länk.

Nio av tio chefer anser att deras arbetsprocesser är komplexa. Simplification står högt upp på chefernas önskelista. Länk.

Tieto har som första nordiska bolag förstärkt sin ledningsgrupp med AI-medlemmen ”Alicia T”. Alicia kommer fungera som främst rådgivare men ses som en fullvärdig medlem med rösträtt. Länk.

20 år av agilt hantverk – Citerus firar 20 år. Vd:n och grundaren Patrik Fredriksson ger en intressant tillbakablick av bolagets historia och it-Sverige. Länk.


Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-42/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Kunden kommer alltid först – eller?

Under mina 15 år i konsultbranschen har jag nästan alltid mötts av styrelser, vd:s och ledningsgrupper som proklamerar att ”kunden kommer alltid först” á la Harvard Business School anno 1960-tal. Till viss del finns det en sanning i detta påstående. Om inte kunderna vill köpa våra tjänster finns det inget berättigande för verksamhetens existens. Det som dock alltid har förvånat mig är att väldigt få av ovanstående grupper har pratat om medarbetarna på samma sätt. Läs mer.

If You Dig It, Gig It!

Möjligheterna att skapa det professionella liv du önskar har aldrig varit större. Digitaliseringen gör att vi kan jobba var vi vill, när vi vill och med vem vi vill. Det spelar ingen roll att du verkar i en smal nisch, idag kan du nå din marknad globalt. Fler och fler väljer tillfälliga ”gig” snarare än anställningar. Gig:arna har världen som sin spelplan och förändrar arbetslivet. Läs mer.


Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.