Enkronaskonsulterna är tillbaka

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 41 – 2016

Hej!

Nu är de här igen – enkronaskonsulterna. I Arbetsförmedlingens stora konsultförhandling var det flertalet av de vinnande konsultbolagen som hade konsulter från 0 till 15 kronor i timmen. Tråkig utveckling även om det största felet kanske ligger hos upphandlaren. Vad tycker du?

Denna vecka uppmanar jag er också att tänka efter kring; Varför finns ditt konsultföretag?

/Mattias Loxi

Förvärv/Etableringar

Innofactor, med säte i Helsingfors, förvärvar svenska Microsoftspecialisten Lumagate med 70 medarbetare. Länk.

Sofigate förvärvar Daymark med 25 medarbetare i Stockholm. Daymark är specialister inom IT Service Management, projektledning samt förändringsledning. Länk.

Projektengagemang har som mål att dubbla sin omsättning till 2020 och då nå en omsättning på två miljarder kronor. Länk.

Medarbetare

Altran Scandinavia utser Fredrik Nyberg till posten som vd och styrelseordförande. Fredrik har tidigare bland annat varit varit vd för Alten Sweden samt för Timeplan. Länk.

Technogarden har rekryterat Camilla Rosenius som ny konsultchef för Växjökontoret. Camilla var senast produktionschef för Anebyhusgruppen. Länk.

Avensia:s nya utvecklingschef för huvudkontoret i Lund heter Mia Moström. Hon kommer närmast från Sony. Länk.

OnePartnerGroup har rekryterat Magnus Olausson till rollen som konsultchef vid kontoret i Göteborg. Magnus var senast konsultchef på Tranpenad Bemanning. Länk.

U&We har värvat Cecilia Näsman som ny partner och konsult. Cecilia har tidigare arbetat på Oikocredit, SEB och Fair Trade samt har flera styrelseuppdrag. Länk.

Mason Management rekryterar Anna Feuk till tjänsten som ny Sales Director i Malmö. Anna lämnar därmed rollen som platschef på Mentor Sweden i Malmö. Länk.

Set-up expanderar i Malmö genom att rekrytera Jayne Helmersson och Philippe D’Aboville. De kommer närmast från Schneider Electric respektive Projective Space Management i Paris. Länk.

Projektengagemang värvar Anders Attelind, tidigare Ramböll och AECOM, till tjänsten som ny chef för miljöavdelningen. Michael Ohlsson, tidigare Sweco, har rekryterats som ansvarig för vattenavdelningen. Båda tillhör affärsområdet PE Infrastruktur. Länk.

Evry:s nya marknads- och kommunikationschef heter Lena Ottosen. Lena har tidigare bland annat arbetat på IFS. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Norconsult vann årets stadsmiljöpris när Kungsbacka delade ut sitt Arkitekturpris. Länk.

Avtal/Uppdrag

Knowit har tecknat avtal med finländska Statskontoret inom test och kvalitetskontroll av sina ICT-tjänster. Uppdraget är fram till 2019. Länk.

Norconsult har genomfört uppdrag åt Naturgas Nord genom utredning av distributionskedja för LNG-gast till industrier i norra Skandinavien. Länk.

Acando har tecknat avtal med Electrolux om införande av ny digital arbetsplats. Avtalet är på tre plus två år. Länk.

Sigma IT Consulting har utvecklat en ny webbplats för Ljungby kommun. Länk.

Radar Ecosystem har tecknat ett utvidgat avtal med ”ett av Nordens ledande IT-företag” om utvärdering och analys i leverans mot kund. Länk.

Cognizant har tecknat avtal med Standard Life om migrering av i stort sett alla plattformar till en molnlösning. Länk.

Softronic har tecknat avtal med Kommunals a-kassa om ett nytt medlemssystem byggt på Microsoft Dynamics CRM. Länk.

Rejlers har tecknat avtal med Karlastaden i Göteborg om systemhandlingar för el, tele och hotellhissar vid det 240 meter höga Karlatornet. Länk.

Prevas medverkar som enda konsultbolag i ett nytt forskningsprojekt, delfinansierat av Vinnova, inom IoT-säkerhet. Länk.

Tyréns har fått i uppdrag att se till att Gustaf Vasa kyrka och Trygg Hansahuset i Stockholm bevaras vid nya byggnationer. Länk.

Tieto har tecknat avtal med finska Kesko om modernisering av applikations- och infrastrukturtjänster. Avtalet är på fem år. Länk.

Tactel har digitaliserat Quesada:s verksamhet genom att bland annat ha implementerat Salesforce Financial Service Cloud. Länk.

Evry har tecknat avtal med Posten Norge om drift av deras IT-infrastruktur. Avtalet är till 2025 och är värt cirka 700 MNOK. Länk.

Tieto skriver kontrakt med Svenska kyrkan om digitalisering av organisationens dokument- och ärendehantering. Länk.

Caperio har tecknat avtal med Fria Läroverken om Managerade tjänster inom IT-infrastruktur. Avtalet är på fyra år och värt 8,8 MSEK. Länk.

Trust-IT har vunnit upphandlingen med Samsung och blir därmed deras IT-partner i Sverige, Norge, Danmark och Finland inom IT-drift, övervakningssystem och teknisk on-site-bemanning. Bolaget räknar med att anställa ytterligare ett tiotal personer. Länk.

Globalt

Is the tide turning in the German consulting market? Den tyska konsultmarknaden skiljer sig från andra men något håller på att hända. Länk.

Övrigt

Rekrytera som en marknads­förare med inbound. Alexander Tonelli från iStone berättar hur de rekryterar som en marknadsavdelning. Länk.

Konsult tar ledningen och fortsätter växa. G.R Elkonsult:s vd Gustaf Richt i längre intervju i Di.se. Länk.

Konsultbolagen skriker efter folk – här är kompetenserna som är hetast. Länk.

Enkronasbuden är tillbaka – ”Spelreglerna blev som de blev”. Flera vinnande konsultbolag offererade konsulter från 0 till 15 kronor per timme för att på detta sätt få ner snittpriset och vinna upphandlingen. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-40/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Varför finns ditt konsultbolag?

Kampen om talangerna pågår. Men en vinnare är redan utsedd – talangerna. Det är i allra högsta grad arbetstagarnas marknad. Kompetensbristen är tydlig. Konsultbolagen sitter med höga beläggningstal och det svåra är istället att attrahera rätt personer till konsultföretagen. Vinnarna blir de som kan skapa rätt företagskultur och kanske framförallt har ett tydligt syfte där medarbetarna känner meningsfullhet. Läs mer.

Kompetensinventering – 7 tips för att lyckas

Kompetensinventering ligger ofta till grund för ert konsultföretags strategi framåt. Vilka kompetenser besitter ni idag och vilka kommer marknaden att efterfråga framöver? Dessutom behövs det exempelvis vid ramavtalsupphandlingar. Men hur skapar ni en lyckad kompetensinventering? Läs mer.

Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.