Är konsultföretagen för trygga?

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 40 – 2016

Hej!

Det är full fart i konsultbranschen men hur bra går den egentligen? Missa inte vår jämförelse med 2008. 

Denna vecka tipsar jag också om krönikan av Anders Barnå. Om skillnaderna mellan att sälja nyproducerade lägenheter jämfört med försäljning av it-system. Är konsultföretagen för trygga?

/Mattias Loxi

Förvärv/Etableringar/Nedläggningar

Ericsson planerar att minska antalet konsulter med 900 i samband med sin neddragning som presenterades under veckan. Länk.

Rg19 förvärvar LOAD med 45 medarbetare som är specialister inom bland annat IBMs Power & Storageprodukter samt SAP HANA. Länk.

ÅF förvärvar resterande 49 procent av norska Reinartsen. Totalt har verksamheten 400 medarbetare. Länk.

ÅF förvärvar också norska Solid Engineering med 70 medarbetare som omsätter cirka 100 MNOK. Bolaget är specialister inom projektledning, byggledning, kvalitets- och säkerhetskontroll av högspänningsledningar. Länk.

Lumagate etablerar sig nu i USA. Pete Zerger har rekryterats för att leda satsningen. Länk.

Brainteam Syd (numera benämnt ELSNB02) har per den 12 september inlett konkurs. Bolaget hade 14 medarbetare vid årsskiftet.

CGI Finland har gått ut med uppsägningar av 215 medarbetare. Totalt arbetar 3200 på CGI Finland. Länk.

Estniska Nortal förvärvar svenska Element med 17 medarbetare inom marknad och it. Länk.

Sopra Steria förvärvar Solid Group med 17 medarbetare i Norge, Sverige och Danmark. Bolaget är specialister inom SAP. Länk.

COWI etablerar nu även elteknik i Västerås genom att rekrytera fem nya medarbetare. Länk.

Tyréns etablerar ett nytt affärsområde i Västsverige – utredning och strategi. Carita Sandros blir chef för affärsområdet. Målet är att växa från 20 medarbetare till 40 under det närmaste året. Länk.

Medarbetare

BeamonPeople har utsett Daniel J:son Lindh till ny vd. Daniel kommer närmast från rollen som konsultchef och har även arbetat på bland annat HiQ. Länk.

Enfo BI & Analytics har rekryterat Jakob Hartzell till ny Senior Vice President. Jakob var senast Sverigechef på IBM Analyti Solutions. Länk.

EG har rekryterat Mikkel Bardram, som ersätter Leif Vestergaard som koncernchef. Mikkel lämnar därmed vd-rollen på Satair. Länk.

Sogeti har utsett Andreas Claesson till ny chef för kontoret i Nyköping. Andreas kommer närmast som teamchef på samma kontor. Länk.

iProspect har rekryterat Niklas Annerstedt som ny Account Director vid Stockholmskontoret. Niklas var senast Head of Nordic Digital Marketing Management på Eniro. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Det finns många konsultbolag över listan på Superföretagen 2016, som Veckans affärer släppte i veckan. Länk.

Sweco står bakom Strömkajen som har nominerats till Sienapriset. Länk.

Dynabyte, Bengt Dahlgren, Sigma, Forsen samt Consid är några av de arbetsplatser som är nominerade till Sveriges snyggaste kontor. Länk.

WSP Vattenbyggnad har vunnit Tekla BIM Awards för sitt projekteringsarbete av ett nytt flodutskov vid Edensforsens kraftverk. Länk.

Avtal/Uppdrag

36 konsultföretag stod som vinnare i Arbetsförmedlingens upphandling av it-konsulter.  Länk.

Kentor har vunnit avtal med operatören 3 för implementation av ny CRM-plattform byggd på Microsoft Dynamics. Länk.

Etteplan har tecknat avtal med Outokumpu i Torneå inom ingenjörstjänster samt teknisk dokumentation. I avtalet kommer 22 medarbetare gå över från Outokumpu till Etteplan. Länk.

Sweco har tecknat avtal med Region Gävleborg om tjänster för ombyggnaden av Gävle sjukhus. Länk.

Caperio har tecknat avtal med Malmö stad om Affärsrådgivning, Software Asset Management samt Licensförsörjning. Avtalet är på tre plus ett år och värt 50 MSEK per år. Länk.

Endeavor har tecknat avtal med Acne Studios om införande av ny CRM-lösning baserad på Microsoft Dynamics. Länk.

Eitech har vunnit projekteringsuppdrag för samtliga tekniska installationer vid den nya centralen i Göteborg. Länk.

Teknikhuset har tecknat avtal med Norra Skogsägarna om utveckling av nya webbplatser. Länk.

Norconsult har vunnit uppdrag inom Landskap, VA samt Arkitektur för den nya skolbyggnaden vid Furulidsskolan i Vallda, Kungsbacka. Länk.

Consid har vunnit upphandlingen för digitala kanaler hos Vaggeryds kommun. Länk.

Övrigt

Tieto krävs på 1,8 MSEK av Landstinget Värmland för att ej ha levererat it-system enligt ingående avtal. Tieto hävdar å sin sida att de levererat enligt avtal och att Landstinget bland annat haft fel version av Internet Explorer. Länk.

Consid erbjuder sign-on-bonus på 50 000 kr för Ericsson:s varslade medarbetare. Länk.

Om man inte är snäll får man inte jobb hos oss.” Carl Berge, vd på konsultföretaget Berge, i en längre intervju hos IDG. Länk.

What we can learn about the consulting market from Tony Soprano.”. Länk.

How to Earn Premium Consulting Fees”. Så kan du ta mer betalt för dina tjänster. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-40/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Varför så få nyckelfärdiga system?

Jag flyttade för ett år sedan in i en nyproducerad lägenhet i en nybildad bostadsrättsförening. Redan vid min första kontakt med mäklaren fick jag se detaljerade ritningar över hur fastigheten skulle komma att se ut. Jag kunde se min lägenhet på ritning och fick utförliga specifikationer över vad den skulle komma att innehålla som underlag för att göra mina egna tillval.  Läs mer.

Hur bra går konsultbranschen, egentligen?

Enligt förra veckans nya barometer från eWork har efterfrågan på konsulter inte varit så här hög sedan 2008. Priserna är också på väg uppåt igen vilket är väldigt glädjande, då de har legat still de senaste 20 åren. Men hur står det då till med lönsamheten i konsultbolagsbranschen? Riktigt bra såklart om vi ser till läget just nu – men tittar vi längre tillbaka och jämför med 2008 är synen något annorlunda. Läs mer.

Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.