Konsultpriserna stiger!

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 39 – 2016

Hej!

Stort tack till alla som var med på frukostseminariet i Malmö. Det var riktigt kul att prata med er om konsultbranschens framtid.

Mycket intressant i veckans nyhetsbrev med undersökningar som visar på fortsatt hög beläggning samt att priserna (äntligen) ser ut att stiga. Dessutom rankas konsultbolag högst bland unga civilingenjörer.

/Mattias Loxi

Rapporter

Närmare hälften av konsulterna har höjt sina priser det senaste året visar den nya eWork-barometern. Konsultpriset i Sverige har stigit från 871 kr (från i våras) till 900 kr/timme. Beläggningen är också väldigt stark – 80 procent av de tillfrågade konsulterna har samma eller bättre beläggning jämfört med i våras. Länk.

CGI har 9,1 (10,5) procent av it-konsultmarknaden i Sverige enligt en ny rapport från IDC. IBM tappar också andelar men är fortfarande näst störst med 7,2 (7,7) procent. Den svenska it-tjänstemarknaden omsatte 59 400 MSEK, en uppgång med 3,4 procent. Länk.

 

Förvärv/Etableringar

Sigma It Consulting förvärvar Konsultbolag1 Väst i Göteborg med 14 medarbetare. Bolagen har också tecknat ett samarbetsavtal om utbildning inom test och krav. Länk.

Projektengagemang förvärvar Mariestads Elautomatik med 11 medarbetare inom automation och styrning. Länk.

Tieto förvärvar rättigheterna och mjukvarutillgångarna till norska Oppad som förklarades i konkurs tidigare under september. Oppad utvecklade administrativa lösningar för skolor och förskolor. Länk.

COWI börjar nu även erbjuda tjänster inom energikartläggning. Länk.

Konsultbolag1 flyttar till nya lokaler i Falun vid Trotzgatan 29 och firar dessutom tre-årsjubileum på orten. Länk.

Konsultbolag1 lanserar även ett nytt ramverk inom Krav och test – ”Redefining Quality”. Länk.

Lexicon IT-konsult lanserar en ny metamodell för Digital kravhantering, REM – Requirement Evolvement Model. Länk.

 

Medarbetare

Sigma Recruit har rekryterat Sandra Szepesi som ny vd. Sandra kommer närmast från Wise IT, där hon har varit strategiskt ansvarig för rekryteringen. Länk.

Sogeti har rekryterat Henrik Hagberg som ny ansvarig för kontoret i Borlänge. Henrik kommer närmast från Loxondonta. Länk.

 

Utmärkelser/Certifieringar

ÅF rankas som den mest attraktiva arbetsgivaren bland unga civilingenjörer. Sweco kommer tvåa före trean Google. Andra konsultbolag på listan är Tyréns (8:a), WSP (11:a) samt Ramböll (12:a). Bland it-studenter hittar vi Accenture (18:e), IBM (21:a) samt HiQ (26:a). Inom ekonomi ligger BCG bäst på en 16:e plats, före McKinsey på plats 18. Länk.

System Verification bibehåller sin certifiering inom ISO 9001, vilket bolaget har haft sedan 2009. Länk.

TCS har blivit guldcertifierade enligt CSR -rådgivaren EcoVadis. Dessutom är de med på Dow Jones Sustainability Index 2016-lista. Länk.

Cygate utnämndes till ”Årets innovatör” inom Employeer branding på Universum-galan. Länk.

Sweco:s projektledare Mattias Rundberg har vunnit COWI:s pris för Årets projektledare. Länk

Consid står bakom Elsäkerhetsverkets webbplats som har nominerats till Svenska Publishingpriset för bästa webbplats inom offentlig verksamhet. Länk.

 

Avtal/Uppdrag

Evry har tecknat partneravtal med Google. Samarbetet gäller produkterna Google for Work, Google for Education samt Cloud Plattform. Länk.

Tactel har utvecklat en ny generations In-Flight Entertainment-system för några av världens största flygbolag. Vilket bland annat kommer att presenteras på APEX i Singapore under oktober. Länk.

Cygate har tecknat avtal med Zitius om it-drift i ett privat moln. Uppdraget startades i juni i år. Länk.

Atea har utfört uppdrag åt Tyréns om införande av Azure och Office365 för bolagets medarbetare. Länk.

4C Strategies har tecknat avtal med en militär kund från ett Nato-land om  en mjukvarulösning för förmågeutveckling genom träning och övning. Avtalet är på två plus två år och initialt värt 46 MSEK. Länk.

Softronic har tecknat avtal med Finansinspektionen om ett nytt institutregister baserat på Microsoft Dynamics CRM. Länk.

Softronic har också tecknat IT-partneravtal med UC inom leverans av applikationsförvaltning, applikationsdrift och teknisk drift. Länk.

Consid har utfört SEO-uppdrag åt klädföretaget Trend House. Länk.

Itero tecknar avtal med Blå stjärnans Djursjukhus om leverans av nytt affärssystem byggt på Microsoft Dynamics Nav. Länk.

Rejlers tecknar ramavtal med JM Norge inom bland annat energirådgivning samt tjänster inom elektroteknik. Länk.

Rejlers har även tecknat avtal med Lindbäcks i Piteå om leverans av ny montagelinje. Länk.

Forsen har tecknat avtal med Humlegården om tjänster inom projekt-, projekterings- och produktionsledning för det nya Hotell Hagagatan. Länk.

Deloitte har inlett ett globalt samarbete med Apple för att hjälpa företag att maximera nyttan med iOS. Bland annat kommer 5000 konsulter att specialutbildas. Länk.

 

Globalt

Den italienska konsultmarknaden växte bara med 1 procent under 2015. Länk.

Den australienska konsultmarknaden växte dock med hela 4,4 procent under förra året. Den finansiella sektorn är nu den största konsultmarknaden i landet. Länk.

 

Övrigt

Sigma startar satsningen #1000jobb för att råda bot på kompetensbristen inom it. Målet är att skapa 1000 nya jobbtillfällen. Länk.

Jag blev chockad och förbannad över Migrationsverkets agerande”. Dynamo:s vd Mathias Plank i längre intervju med Breakit. Länk.

Unga akademiker anser att trevliga arbetskollegor och bra stämning är viktigast när de letar efter ny arbetsplats. Näst viktigast är goda utvecklingsmöjligheter följt av bra lön och förmåner. Detta enligt en ny undersökning av Academic Work. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-39/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

5 nycklar för framtidens konsultföretag

Det händer mycket i konsultbranschen. Just nu går det riktigt bra med full beläggning hos de flesta av bolagen. Samtidigt råder det stor brist på kompetens och de verkliga utmaningarna ligger i att attrahera kandidater och få rekryteringen att fungera. Men vad är det som krävs för att lyckas? Läs mer.

Säg inte till Zlatan hur han ska dribbla bollen

På Findwise är vi experter inom sök, big data och informationshantering. Alla är högutbildade, engagerade och handplockade utifrån sin unika kompetens. Varje konsult är alltså expert men viktigare är vår samlade expertis, byggd på en mångfald av individer med förmåga att arbeta självständigt med komplexa frågor. Läs mer.

Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.