If You Dig It, Gig It!

Okt 20 2016 · Entreprenörskap

Skrivet av: Per Frykman och Kristina Närman

Möjligheterna att skapa det professionella liv du önskar har aldrig varit större. Digitaliseringen gör att vi kan jobba var vi vill, när vi vill och med vem vi vill. Det spelar ingen roll att du verkar i en smal nisch, idag kan du nå din marknad globalt. Fler och fler väljer tillfälliga ”gig” snarare än anställningar. Gig:arna har världen som sin spelplan och förändrar arbetslivet.

Reputation & Trust – globala möjligheter

Gig-ekonomin bygger på nya framgångsfaktorer. Vi ser ett annorlunda arbetssätt växa fram där vi som entreprenörer tar uppdrag och kan samarbeta med de vi vill, var de än befinner sig och arbeta från attraktiva platser. En global marknad växer fram där ditt genombrott kan komma var som helst ifrån i världen. Vårt reputation som konsulter kommer att vara inkörsporten och vi bygger förtroende genom att leva upp till det. Den egna kunskapen om dessa nyckelfaktorer blir avgörande.

Förväntningarna styr

I Gig-ekonomin behövs ett nytt mindset med fokus på de förväntningar som du skapar. Ditt reputation styr förväntningarna kring vad du kan åstadkomma och hur du gör det. Kan något vara viktigare? Det är anledningen till varför du blir anlitad i intressanta projekt och uppdrag i Sverige eller globalt.

Som konsult och entreprenör kommer man att hyra in dig, vilja arbeta med dig eller investera i dig baserat på ditt reputation och de förväntningar som detta skapar. Det är så enkelt och så komplicerat.

Glöm balans – tänk integration

Gig-ekonomin ger unika möjligheter att jobba på ett sätt som passar dig. Du kan välja var, när, hur och med vem du vill jobba. Ofta problematiserar vi denna ständiga tillgänglighet och trycker på vikten av balans mellan arbete och fritid. Tid för återhämtning och vila är givetvis viktigt men ibland verkar jakten på balans skapa stress snarare än utrymme för att varva ner. Kanske är det inte balans vi ska jaga utan snarare integration? Som gig:are har du en unik möjlighet att skapa en tillvaro där du älskar det du gör och kan jobba på ett sätt som tillåter dig att prestera på topp över tid.

Bli nörd

Vi lever i en tid med exponentiell förändring och utan en genuin nyfikenhet och passion kommer den främste experten att stagnera med gårdagens svar. En viktig del i Gig-ekonomin blir att omfamna en nisch och bli den synlige experten och nörden – den som alla lyssnar på, litar på och anlitar. Det är den genuina glädjen att bli riktigt, riktigt bra och inte nöja sig med mindre.

Din expertis kan inte längre stå ensam eftersom den i sig inte garanterar något. Du behöver något som överför den i handling med ett framgångsrikt resultat, en perfekt mix av expertis, erfarenhet och unika kvaliteter. Allt detta samlas i ditt reputation där du får ”hela paketet” presenterat på ett trovärdigt sätt. En resumé eller konsultpresentation gör inte längre jobbet.

Du, en betaversion

Förändring har aldrig gått så långsamt som nu. Det betyder att från och med nu kommer det bara att gå snabbare. Givet att vi alla lever och verkar i en ständigt och snabbt föränderlig värld behöver vi inse att det varken finns tid eller utrymme för att skapa perfekta strategier eller planer som sedan ska omsättas i handling. Istället behöver vi omfamna det faktum att strategi och planering idag ÄR action.

Det handlar om att börja, även om du inte är redo, och sedan iterera och utveckla allteftersom. Teknikvärlden har länge insett detta och släpper betaversioner av sina produkter; versioner som inte är perfekta utan innehåller en och annan bugg men som hela tiden uppdateras och förfinas. Tänk om vi skulle se oss själva som betaversioner? Ja, vi har alla buggar. Tricket är att bestämma vilka du kan leva med och vilka du vill utveckla till nästa betaversion.

Vinnare är de med crazy missions

Framgångsrika företag byggs inte ”bottom up” utan ”purpose up”. Idag lockas både konsumenter och potentiella medarbetare av företag med ett högre syfte, en anledning till varför vi ska engagera oss i just det här företaget. Och ju galnare mission, desto mer attraktivt. Detsamma gäller dig som konsult, entreprenör eller gig:are. Vilket är ditt crazy mission? Ju galnare, desto mer attraktivt att hänga med på din resa.

If You Dig It, Gig It.

Vi har precis släppt vår nya bok ”If You Dig It, Gig It”. Du hittar mer information och kan beställa den på: http://ifyoudigitgigit.com

Per Frykman

Kristina Närman

 

Per Frykman    070-624 00 58     professionalreputation@gmail.com

Kristina Närman    070-595 09 01    kristina@careofnext.com

 

Gästbloggare - Per Frykman och Kristina Närman

Per Frykman; ”Considered a pioneer in his field, Per takes your professional reputation to a new dimension and challenges you to stand out as unique”

Kristina Närman; ”Kristina is an inspiring trendsetter and charismatic entrepreneur who creates arenas for cutting edge perspectives and action.”

Du kanske också gillar...

Alla inlägg