Bortom metaforerna finns 13 nycklar till engagemang och lönsamhet

februari 20, 2024 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Malin Ingevall

Metaforer använder vi gärna för att peppa och engagera medarbetare. Vi är ett lag, en familj eller en orkester. Vi ska jobba som ett väloljat maskineri eller ro åt samma håll…

Känns något igen? 

Peppsnacket på konferensen blev mer som tomtebloss. Det sprakade till och vi tänkte Yes – nu kör vi! Men det resulterade sällan i någon långvarig effekt som skapar förändring. Istället föll vi tillbaka i gamla hjulspår, för att använda en metafor till…

I min roll som vd (jodå, jag använde dem också) undrade jag varför det inte ledde till mer?

När jag senare började coacha andra byråer såg jag att fler hade samma utmaning. Och jag kom på en lösning.

Tänk om vår lönsamhet inte mäts i siffror?

Många tror att det är engagemang för lönsamheten som saknas. Jag anser att det är HUR:et. De flesta medarbetare jag träffar tycker tvärtemot att det är viktigt, oavsett vilken roll de har. Och de vill bidra men vet inte hur. 

Kanske gör vi det mot oss själva när vi pratar om siffror ”som det tråkiga” och ”det som dödar kreativiteten”? Så fel och onödigt. Det finns fler perspektiv.

Skicklighet att samarbeta är mätbart

Visst håller du med om att när samarbetet fungerar får vi långsiktiga, välmående och lönsamma kundrelationer? Att de till och med överlever missförstånd eller en dålig leverans då och då?

Ett dåligt samarbete slutar nästan alltid i skilsmässa oavsett hur bra leveranserna är. Stress, missförstånd och konflikter är både dyrt, dåligt och smittsamt.

Bra samarbeten skapar däremot en arbetsmiljö där människor trivs, är engagerade, glada och har full tillgång till sig själva, varandra och all erfarenhet samt kompetens. Vi kan prestera och leverera på topp.

Modellen 13 rätt för ökad lönsamhet

Det är en modell som engagerar medarbetare i alla olika roller. Den ger inte bara förståelse för konsultmodellen utan även insikter i 13 mjuka lönsamhetsfaktorer. Dessa faktorer kan varje medarbetare påverka och bidra till.

När du jobbar med modellen identifierar du styrkor och utvecklingsområden i samarbetet internt och med kunden. Gemensamma mål samt aktiviteter som tar oss dit blir tydliga. När det blir mätbart får vi möjlighet att se att det vi gör verkligen gör skillnad över tid.

När vi utnyttjar den kollektiva intelligensen stärker vi vårt team och jobbar mer effektivt. Vi körde och effekten kom direkt med en mångdubbel ROI. 

Redan vid första tillfället hittade teamen nya erbjudanden och rutiner som effektiviserar. De upptäckte hur onödiga missförstånd uppstod och hur de behövde bli bättre på att synka förväntningar. Engagemanget och kreativiteten gick att ta på. Det var knappt så att jag kunde återsamla dem för en summering och ett tack och hej. 

När jag hörde av mig ett par månader senare fick jag höra att de aldrig haft en sådan medvetenhet eller ett så positivt engagemang kring lönsamhetsfaktorer som efter vår halvdag. Så kan det gå när vi gör det tydligt, inkluderande och begripligt.

Win win win. Och win.

Genom att se hur samarbetsskicklighet, kommunikation, förväntningar och förutsättningar hänger ihop med både välmående och lönsamheten får vi en samsyn. Med en samsyn och dialog skapar vi ett sammanhang där både kunder och medarbetare känner sig viktiga, behövda, trygga, engagerade och glada.

Och glädje smittar. Glädje attraherar. Lite som att vilja vara med i den där orkestern, fotbollslaget eller känslan när man klickar med andra, lite som kugghjulen i ett maskineri…

Hur kan ni bygga välmående samarbeten?

Vad skulle vara möjligt om alla dina medarbetare såg minst 13 sätt som de kan bidra till att bygga trygga, transparenta och välmående samarbeten? Och med den insikten prioriterar att faktiskt skapa den möjligheten genom att göra jobbet?

Hör av dig om du vill ha tips på hur du kan göra för att få alla dina medarbetare att ro åt samma håll. Tips, läs även det finstilta nedan…😉


Hälsningar, Malin Ingevall
Som verkar gilla metaforer ändå…

Gästbloggare: Malin Ingevall

Gästbloggare: Malin Ingevall

Malin har över 25 års erfarenhet av att leda team, projekt och som vd samt delägare i konsultbranschen. Hon utbildar på företag och Berghs SoC sedan över 20 år. Som utbildad coach och certifierad NLP Business practitioner får hon rätt saker att hända. Hon drivs av och är expert på katalysera utveckling bland annat genom utbildande workshops. Kanske är det hos er 2024 års högsta ROI finns?

 Du som nu läst ända hit får 20% rabatt på en workshop. Maila direkt till malin@onedrop.space före Malins födelsedag den 15 april för att säkra rabatten. :) Du kanske också gillar...

Alla inlägg