Att vara snäll på jobbet lönar sig

november 23, 2023 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Visionite (tidigare One Group) har haft en fantastisk tillväxt under de senaste åren och toppar Konsultkollen 2023. Dessutom utsågs de nyligen till Sveriges bästa arbetsgivare av Universum. Vi kontaktade bolagets medgrundare och vd, Mattias Matsson, för att höra mer om framgångsresan.

När Mattias Matsson och Erik Jonsson grundade One Group 2018 var deras uttalade mål att skapa en arbetsplats som medarbetarna aldrig vill lämna

– Det mest grundläggande för att lyckas med det är att skapa en kultur där vi är snälla så det känns som att man jobbar med vänner och inte ”bara” kollegor. Vi har också fått in väldigt spännande kunder och utvecklande arbetsuppgifter för att säkra upp långsiktigheten, säger Mattias.

Därtill erbjuder de en lönemodell som främjar livsbalans. Livsbalans är något som är högst individuellt och genom bolagets lönemodell har de full frihet att styra sin egen tid och ersättning.

– I jämförelse med ”klassiska” lönemodeller ligger vi fram tills idag i genomsnitt på 42 procent högre ersättning och med samma tryggheter.    

“Snällhet” värderar ni väldigt högt hos era medarbetare och kandidater. Hur präglar det företagskulturen? 

– Vi är otroligt noggranna i alla våra rekryteringar. Tidigt i rekryteringsprocessen pratar vi om att vara snäll och vad det innebär för oss. Vi bryr oss om varandra, vi hjälper varandra och delar kunskap, men framförallt har vi riktigt kul tillsammans. 

Toppar Konsultkollen 2023

Bolaget har haft en fantastisk tillväxt under de senaste åren och toppar Konsultkollen 2023. Så vad är anledningen till framgången? Mattias menar att det är en kombination av flera faktorer.

– Vi har otroligt duktiga chefer som har ett helhetsansvar för våra it-specialister. De ansvarar för att rekrytera rätt medarbetare, hitta ett uppdrag och sedan vara personens närmaste chef. Vi ser också till att ofta göra saker tillsammans, det kan vara allt ifrån en after work till en konferensresa utomlands.

Dessutom stärker vår lokala närvaro vårt varumärke enormt. Vi finns på 15 olika orter runt om i Sverige och fokuserar både på privata och offentliga kunder. Målet är att ha 35 kontor i Sverige inom tre år.

 “Det viktigaste vi har är våra medarbetare”

Företagets personalomsättning är extremt låg, vilket i och för sig inte kan ses som en överraskning eftersom de nyligen blev utsedda till Sveriges bästa arbetsgivare av Universum. Men frågan är ändå hur de har lyckats attrahera, och framförallt behålla, talanger i ett så konkurrensutsatt fält? 

– Vi har inte lagt stora summor på marknadsföring utan det absolut bästa sättet för oss att växa är genom word of mouth, alltså medarbetare som trivs hos oss och kunder som är nöjda med våra tjänster. Det i sin tur leder till att de talar gott om oss och ger sina varmaste rekommendationer. När våra medarbetare tipsar om snälla och duktiga människor, som vi senare lyckas rekrytera, blir det lite av ett självspelande piano.  

Något som särskiljer Visionite från andra it-konsultbolag är att deras medarbetare har en stor påverkansgrad och frihet i sitt arbete. 

– Vi har kompetenta och duktiga chefer i organisationen men it-konsulterna väljer själva sin ersättning, om de vill jobba remote, hos kunden eller på något av våra kontor och framförallt hur mycket de vill arbeta. Det viktigaste vi har är våra medarbetare och vi jobbar hela tiden för att se till att det finns spännande och roliga uppdrag och att vi gör många roliga aktiviteter tillsammans.  

Hur ser ni på marknaden nu och närmaste året? Vad har ni för mål 2024? 

– Jag tror stenhårt på en stor efterfrågan på våra tjänster och medarbetare. Jag vet att många andra bolag har haft det tuffare med beläggningen av sina medarbetare. Men vi har en beläggning på 98 procent och söker därmed flera medarbetare på samtliga orter vi finns på. Vi kommer att starta kontor på fler platser, både i Sverige men även utomlands. Framtiden är ljus och vår resa både inom och utanför Sverige har bara börjat, avslutar Mattias.  

Bildtext: Mattias Matsson, medgrundare samt vd på Visionite.

Vill du ha koll på vad som händer i svenska konsultbranschen?

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg