iStone köps upp.

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 48 – 2017

Hej!

Nästan var femte Stockholmare ligger på gränsen till skadlig stress. Istället för att sjukskriva oss byter vi jobb. Anna Ahrenfel gästbloggar denna vecka om hur du i ledande position arbetar strategiskt med denna fråga.

Hur tillgodoser konsultföretagen bemanningsflexibiliteten? Stina Koskijev från InfinityHR är vår andra gästbloggare denna vecka.

#Metoo inom konsultbranschen? Många branscher rapporterar om övergrepp och sexuella trakasserier. Jag har själv mottagit anonyma tips om sexism inom konsultbranschen. Är du som konsult extra utsatt hos kunden? Vad är dina erfarenheter?

/Mattias Loxi

 

Förvärv/Etableringar

Columbus, danskt börsnoterat it-konsultbolag med 1300 medarbetare, förvärvar svenska iStone med 600 medarbetare och kontor i 13 länder. Prislappen landar på cirka 500 MSEK där de första 51 procent av aktierna köps direkt för 230 MSEK och resterande under kommande tre år. Länk.

Addnode förvärvar MCAD Sverige AB, med 22 medarbetare och en omsättning på omkring 31 MSEK. MCAD är specilister inom design- och tillverkningsprocesser. Länk.

C.A.G expanderar med det nya bolaget C.A.G Next, som hjälper sjukvården att effektivisera sin digitalisering. Länk.

Rejlers Finland har förvärvat Insinööritoimisto R.J.Virta Oy, ett teknikkonsultföretag inom VVS, bygg och automation. Bolaget omsätter 850 000 EUR. Länk.

HiQ öppnar nytt kontor i Lund. Länk.

HiQ etablerar sig i Polen genom att utöka sitt samarbete med Eltel. Länk.

4C Strategies öppnar kontor i Visby. De anställer även Joakim Martell som principalkonsult/leveranschef. Han var senast strategisk rådgivare inom försvarsområdet. Länk.

Tieto startat affärsenheten Blockchain Solutions och inleder ett samarbete med Evernym för lansering av ett globalt nätverk för identitetshantering. Länk.

Alten expanderar och passerar nu 2000 anställda i Norden. Länk.

ÅF har etablerat sig i EOS-huset i Nässjö, som i dagsläget bemannas av en signalprojektör. Länk.

Altran förvärvar amerikanska Aricent med 10 500 medarbetare inom design- och ingenjörstjänster. Köpesumman uppges vara 1 73o MEUR Länk.

 

Marknad

Cybersäkerhetsmarknaden påstås vara värd nio miljarder i Sverige. Tillväxten är hög och inom ”de mjukare bitarna” är tillväxten 30 – 50 procent enlig en ny rapport från Radar. Länk.

 

Utmärkelser/Certifieringar

Sweco tilldelas Sienapriset för Stenpiren resecentrum vid Skeppsbron i centrala Göteborg. Länk.

Antrops vd Katarina Walter är Årets VD 2017 i kategorin mindre företag. Länk.

 

Partnerskap

Sigma och Ides ingår partnersamarbete. Tillsammans erbjuder de tjänster och system för svensk samt internationell anläggningsindustri. Länk.

 

Medarbetare

Sigmas nya CFO blir Stefan Johnston. Han kommer närmast från Vinci Energies Nordic AB, även där i rollen som CFO. Länk.

Ramboll Sverige tillsätter chefsjuristen Anders Skytte Olsson som ska leda det befintliga juristteamet. Senast var han chefsjurist inom fastighetsbranschen. Länk.

Aon rekryterar Fredrik Elmlund. Han kommer närmast från Willis Towers Watson i rollen som regionchef samt försäljningsansvarig. Länk.

byBrick välkomnar Kim Silvasti som senior projektledare. Han var senast verksamhetsansvarig på Innovation Pioneers. Länk.

byBrick välkomnar också Anders Dudley som ny försäljningschef och partneransvarig för Microsoft på bolaget. Han kommer närmast från B3IT. Länk.

LAN Assistans tillsätter nya delägare. Länk.

Secure State Cyber har nu fem styrelsemedlemmar. Mats Olofsson (styrelseordförande), Tobias Töpel (styrelsemedlem) och Charlotte Korssell (vice vd). Ulrika Nilsson och Jan Karlsson är bolagsägarna. Länk.

WSP rekryterar EvaHelena Dahl som ny regionchef. Hon har tidigare arbetat på WSP och efter en period på Trafikverket är hon nu tillbaka. Länk.

 

Avtal/Uppdrag

Det treåriga ramavtalet för IT Drift till myndigheter är nu klart där Atea, Axians, Cygate, CGI, Fujitsu DGC, Evry, Excanto, INVID, IT-Mästaren, Proact, Zetup samt Tieto blir leverantörer. Avtalet har dessutom en option på fyra år. Länk.

B3IT ingår treårigt ramavtal med Preem. Länk.

B3IT skriver även avtal med en av Sveriges ledande kapitalförvaltare gällande samordning av utvecklingsprojekt. Länk.

4C Strategies har av MSB fått i uppdrag att implementera gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Länk.

Acando hjälper ett globalt industriföretag med projektledning och rådgivning vid införandet av processer och it-stöd för strategiskt inköp. Länk.

Consid ingår ramavtal med Skandia. Tvåårsavtalet innefattar samtliga av bolagets affärsområden. Länk.

Cloud Nine lanserar nya poolia.se. Länk.

Semcon har utvecklat dörrvarnaren Lifesticker som ska förhindra cykelolyckor. Länk.

Knowit och Toxic ska tillsammans skapa LÖFs nya intranät. Länk.

Capgemini ska utveckla Svenska Försvarsmaktens SAP-plattform. Kontraktet är på tre år, med möjlighet till förlängning. Länk.

Eitech ska uppföra en ny tågdepå för Öresundstågen i Hässleholm. Uppdraget genomförs tillsammans med NCC och Region Skåne. Länk.

Accenture ska hjälpa lyxbilstillverkaren Maserati att förstärka kundupplevelsen inom digitala kanaler. Länk.

Rejlers blir samordnare för geografisk datahantering för stamnät. Länk.

 

Globalt

Konsultsektorn inom bank och försäkring växte globalt med 8,4 procent under förra åretLänk.

The world’s fastest growing consulting market. Länk.

 

Övrigt

Consid erbjuder Nordeas medarbetare som börjar på bolaget en weekendresa till Polen. Länk.

Konsultexperten: Satsa rätt i högkonjunktur och bli en långsiktig vinnare. Artikel från idg. Länk.

Utvecklarbolaget erbjuder sina konsulter att starta egna aktiebolag där bolaget bistår med hjälp.

”Vi mäter primärt vår framgång i hållbarhet, alltså hur mycket vårt arbete bidrar till ett mer hållbart samhälle.” Katarina Walter, Antrop, Årets VD 2017 i intervju. Länk.

Evry fick inte prövningstillstånd i Högsta förvaltningsrätten för överklagandet av avtalet till Stockholm stad som nu Tieto tar hem. Länk.

Representanter för ett stort antal konsultföretag inom It&Telekomföretagen kräver att åtgärder vidtas för att råda bot på it-kompetensbristen. Debattartikel i Svd. Länk.

 

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2017-48/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

För stressad för ditt eget bästa?


Väldigt många går runt med en tickande bomb inom sig utan att ens vara medveten om det. En ohälsosam bomb och ett resultat av den samhällsförändring som vi befinner oss mitt i just nu. Jag tror till och med att vi står inför en utmattningsepidemi om vi inte aktivt börjar tänka på och adressera den egna hållbarheten. Läs mer.

Konsultbolag borde dansa vals med kunden för att uppnå bemanningsflexibilitet


På en arbetsplats förväntas du vara flexibel. Jag har inte läst ett enda cv utan det ordet. Men det är inte bara arbetstagaren som ska vara det. Den svenska arbetsmarknaden är i förändring. Tidigare strävade företag efter stabilitet – att ha en jämn utvecklingskurva och medarbetare med långa anställningstider. Fokus i dag verkar istället vara att verksamheter ska genomsyras av flexibilitet. Läs mer.

Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.

Läs tidigare konsultnyheter