Konsultbolag borde dansa vals med kunden för att uppnå bemanningsflexibilitet

november 30, 2017 · Konsult

Skrivet av: Stina Koskijev

På en arbetsplats förväntas du vara flexibel. Jag har inte läst ett enda cv utan det ordet. Men det är inte bara arbetstagaren som ska vara det. Den svenska arbetsmarknaden är i förändring. Tidigare strävade företag efter stabilitet – att ha en jämn utvecklingskurva och medarbetare med långa anställningstider. Fokus i dag verkar istället vara att verksamheter ska genomsyras av flexibilitet.

Marknaden är inte i ett statiskt tillstånd vilket leder till att företag vill att materialåtgång, personal, lokaler och även kompetenser ska reduceras till exakt åtgång.

Hur lyckas företag då reducera resurser till exakt åtgång i en föränderlig marknad? Svaret tycks vara att ligga steget före. Men är inte det egentligen en önskan om stabilitet? Att veta vad som komma skall, att ha kontroll? Med denna frågeställning i bakhuvudet tog idén om att göra en utredning kring företags behov av flexibilitet fart.

Föränderlig personalkapacitet

I min roll som rekryteringskonsult och konsultchef på Infinity HR valde jag att under mina samtidigt pågående studier inom sociologi undersöka företags behov av flexibilitet. Bemanningsflexibilitet innebär att företag har flexibel bemanning. Genom att hyra in konsulter önskar företagen att öka sin bemanningsflexibilitet genom att få en justerbar personalkapacitet som kan förändras vid behov. Personalkapaciteten kan också förändras efter vilka typer av kompetenser som kundföretaget har behov av för tillfället.

Jag undersökte bemanningsflexibilitet hos tre företag som valde att hyra in konsulter. Samtliga gjorde detta för att få en anpassningsbar personalkapacitet för att säkerställa att de var rustade för produktionstoppar men också att de hade rätt kompetenser vid rätt tid och på rätt ställe i verksamheten.

Konsultinhyrning

Samtliga företag hävdade att de hyrde in konsulter för kortare uppdrag. Men gemensamt för dem alla var att konsultinhyrningen i verkligheten bestod över tid. Det som instinktivt var en ”snabb lösning” för att nå flexibilitet blev något bestående och mer stabilt över tid.  Tidigare forskning menar att detta är naturligt och ofta förekommande – att konsulter blir en naturlig del av verksamheten och därmed svåra att göra sig av med. Den önskade bemanningsflexibiliteten försvann hos de tre företag jag undersökte och inhyrningen av konsulter blev istället det motsatta. Men känslan bestod. Bolagen upplevde att de genom att hyra in konsulter blev anpassningsbara på ett sätt som de annars inte hade kunnat bli.

Hur kan konsultbolag tillgodose kundföretag med bemanningsflexibilitet?

Enligt min undersökning är svaret; genom kompetensutveckling. Studien visar att om konsultbolaget dansar vals med kundföretaget och hela tiden ligger steget före vinner konsultbolaget kundens förtroende. Det är viktigt i den aspekten att konsultbolaget blir en del av kundföretaget och kan med kritiska ögon se vilka kompetenser de borde erbjuda klienten.

Nyckeln till framgång för konsultbolag är alltså att dansa vals med kundföretagen. Konsultbolagen ligger steget före och kan på så vis erbjuda kunden flexibilitet, eller var det stabilitet?

Gästbloggare - Stina Koskijev, rekryteringskonsult och konsultchef på Infinity HR

Stina Koskijev, 29 år från Stockholm. Rekryteringskonsult och konsultchef på Infinity HR. Efter många år inom mode och retail bestämde hon sig för att avancera med ytterligare en utbildning, personalvetenskap. Med sina erfarenheter samt tidigare utbildningar vill hon förändra och förbättra arbetsplatsers psykosociala arbetsmiljö, utveckla och motivera personal samt kompetensutveckla chefer. Hon tror på rätt person på rätt plats och har själv erfarit vilka effekter det kan ge. Genom att fokusera på utvecklande HR är det möjligt för företag att stärka sin varumärkesprofilering och samtidigt öka intäkterna. 

Du kanske också gillar...

Alla inlägg