Tietoevry – störst i Sverige och Norden

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Glad midsommar!

Trodde ni midsommarveckan skulle bli lugn i konsultbranschen? Icke. Tieto och Evry går samman och bildar Nordens största konsultbolag. Dessutom blir de störst inom it i Sverige. Samtidigt har Rejlers genomfört ett större förvärv och XLENT är ett annat bolag som förvärvar denna vecka. 

”Tro på din egen drivkraft, kompetens och vilja.” Helene Högberg gick från examensarbete till rollen som vd på Avalon Innovation på mindre än tio år. Denna vecka intervjuas hon av min kollega Julia Thelin. 

”Konsultrollen är som en vandring”. I sista avsnittet av Konsultpodden inför sommaren blir det ett specialavsnitt med livepublik där både gamla och nya gäster medverkar! Vi pratar om alltifrån lågkonjunktur, kompetensbrist och rekrytering till hållbarhet i konsultbranschen. 

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Tieto och Evry går samman under det nya namnet Tietoevry. Bolaget kommer ha 24 000 medarbetare och omsätta 3 miljarder EUR. Förvärvet innebär att Evrys aktier omvandlas till Tieto-aktier där värdet på aktierna i Evry uppgår till 14 miljarder SEK. Sverige blir den största marknaden för det nya bolaget med totalt 4 900 medarbetare. I Norge är det totala antalet anställda 4 300 och i Finland 3 400. Sammanslagningen väntas vara klar runt årsskiftet. Länk.

Rejlers förvärvar verksamheter från Neste Engineering Solutions. De förvärvade verksamheterna har sammanlagt 333 anställda, varav 221 i Finland, 50 i Sverige och 62 i Förenade Arabemiraten. Köpeskillingen för förvärvet uppgår till 21 MEUR. I anslutning till förvärvet har parterna ingått ett femårigt ramavtal. Länk.

XLENT förvärvar Cybernetics som utvecklar verksamhetssystem och är experter inom CRM. Länk.

A Society gör en prioriterad satsning på Life Science med Karolina Schiötz som affärsområdeschef. Länk.

Sigma Young Talent lanserar, tillsammans med PostNord, talangprogrammet FastForward Program, vars syfte är att rekrytera nyexaminerade personer till PostNord. Länk.

Medarbetare

Lexicon IT-konsult Stockholm har rekryterat Lotta Andersen Sbrzesny som ny konsultchef. Lotta kommer närmast som Sales & Business Manager på Time People Group och dessförinnan på Zerochaos. Länk.

Living välkomnar Anders Ramsing som ny affärsområdeschef. Han kommer senast från Sweco Systems där han varit regionchef. Länk.

Forsen rekryterar Mats Kersten som ny underkonsultansvarig. Han var senast senior controller och gruppchef på Forsen. Länk.

Sven Tyréns Stiftelses nya styrelseordförande är före detta vice statsminister, närings- och energiminister och numera entreprenören Maud Olofsson. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

XLENT/Differ tillsammans med Netlight och McKinsey är de bolag som enligt Radar har högst värdeutväxling av de svenska it-konsultföretagen. Länk.

Sweco, Ramboll, McKinsey, BCG, Accenture, CGI, Knowit är några av bolagen som kommer högt upp när Universum sammanfattar Nordens bästa arbetsgivare från ett student perspektiv. Länk.

Sopra Steria har anslutit sig till Google Cloud MSP-initiativet som en av 12 partners och erbjuder Premier Partner Reselling Services för Google Cloud Platform. Länk.

Avtal/Uppdrag

Visolit ansvarar för infrastrukturen i ett nytt tioårigt samarbetsavtal kring ett radiologiskt bildhanteringssystem mellan Agfa HealthCare och Aleris Röntgen. Länk.

Advenica har vunnit en ny order, värd 7,6 MSEK, för produkter samt tjänster från en kund inom den offentliga sektorn i Finland. Länk.

Norconsult Fältgeoteknik har vunnit uppdraget att utföra geotekniska undersökningar och kärnborrning för Göteborgs hamn. Länk.

Sweco ska, på uppdrag av Trafikverket, se över masshanteringen och dess klimatpåverkan på Ostlänken, den nya höghastighetsjärnvägen mellan Järna och Linköping. Länk.

Semcon ingår avtal gällande funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar. Länk.

Tieto ingår avtal med Clavister, en ledande leverantör av högpresterande cybersäkerhetslösningar. Avtalet gäller paketerade lösningar för uppkopplade och självkörande bilar. Länk.

Workforce Logiq har skrivit avtal med Svenska kraftnät gällande hantering av myndighetens inköp av konsulttjänster. Länk.

Etteplan har fått patent för sin uppfinning skapad genom 3D-tryckning (tillsatsproduktion), som är en motorcykelstol med utrustningsmekanism och tillverkningsmetod. Uppfinningen har redan applicerats på sätet för den konkurrenskraftiga motorcykelföraren Ulla Kuljus racermotorcykel. Förutom racing jobbar Ulla som Senior Design Engineer på bolaget. Länk.

Övrigt

Tietoevry blir nummer ett på marknaden – vad ska hända i Sverige? Länk.

Sigma Groups ägare Danir investerar genom Projekt Kaxås i unga familjer för att vända befolkningstrenden samt långsiktigt bygga tillväxt och en levande landsbygd i Kaxås med omnejd. Länk.

Konsultexperten: Alla snackar om matchning – men hur funkar det egentligen? Länk.

Bakläxa för Kammarkollegiet i stor konsultupphandling: ”ingen är vinnare”. HiQ, IT-Huset, Netlight och Ework har fått gehör för sina överprövningar. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2019-25/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

”Tro på din egen drivkraft, kompetens och vilja” – nyckeln till kvinnlig framgång med Helene Högberg, Avalon Innovation

Vad är nyckeln till kvinnlig framgång i konsultbranschen? I min tredje intervju om kvinnlig framgång och ledarskap träffar jag fantastiska Helene Högberg i Humlegården, Stockholm. Helene gick från sitt examensarbete på Avalon Innovation till att bli vd på samma bolag för 180 anställda! Läs mer.

Konsultpodden – live! Med gamla och nya gäster


Under sommarens sista avsnitt av Konsultpodden bjuder vi in våra lyssnare och tidigare gäster till ett specialavsnitt. Vi pratar om alltifrån utveckling, kompetensbrist och lågkonjuktur till mångfald och hållbarhet. Länk.

Så ökar du beläggningen och engagemanget i ditt konsultföretag

Guiden för dig som vill lyckas få ditt konsultbolag att växa. Länk.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Vad innehåller en konsultprofil? Exempel och värdefulla tips. Ladda ner din guide.

Läs tidigare konsultnyheter