Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så mycket tjänar konsult-vd:arna

Vecka 50 (2022)

Hej!

Konsultåret 2022 går mot sitt slut. Det har varit ett händelserikt år där konsultbranschen visat styrka trots oroligheter i både ekonomin och världen. Den stora utmaningen är fortfarande kompetensgapet, i kombination med en hög personalomsättning. 

Vi har sett en fortsatt hög förvärvstakt, där Ratos utköp av Semcon från börsen utmärker sig som det största.

2023 blir troligtvis tuffare men konsultbranschen spås klara sig bättre än andra branscher. Behoven av digitalisering, säkerhet, energi och mer hållbarhet är drivande faktorer. 

Nu tar vi några veckors paus från Veckans Konsultnyheter och är tillbaka i januari igen. 

Tipsar även om Konsultpodden, som i veckan gästades av Karolina Roslund. Hon har lång erfarenhet av ledande roller och arbete med att växa bolag under kristider. Tillsammans med bland andra min kollega Gregor Waldner framhöll de ledarnas betydelse under kristider. 

För tredje året i rad är vi stolt sponsor till Team Rynkeby. Givetvis vill vi stötta deras livsviktiga insamling och arbete för att öka medvetenheten om barn med allvarliga sjukdomar.

Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi ses 2023! Ta hand om dig!

Allt gott, 
/Mattias Loxi


Ps: Du missar väl inte guiden om hur du arbetar mer datadrivet med er kompetens för att stänga kompetensgapet?

Rapporter

SolidX växte med 135 procent för kvartalet första augusti till sista oktober. Rörelsemarginalen steg till 13,2 (0,7) procent. Bolaget, som även gjort affärer i Norge och Danmark, ser en fortsatt stark expansion. Länk.

Förvärv

Rejlers förvärvar ClimaConsult Finland Oy, som arbetar med inomhusklimat, energieffektivisering och hållbara lösningar i fastigheter. Det förvärvade bolaget har en årlig omsättning på drygt 1 miljon euro och består i dagsläget av 14 medarbetare. Länk.

Engage Group tar in investmentbolaget Standout Capital som partner. Engage Group omsätter 160 MSEK med 80 experter inom Microsoft Dynamics 365. Grundarna Henrik Christenson, Henrik Hasselblad och d Stefan Jegbert tillsammans ExGo AB kommer fortfarande äga majoriteten av bolaget. Länk.

Etableringar

Forsen öppnar ett nytt kontor i Jönköping. Projekt- och byggledaren Christian Bergklint ansvarar för uppbyggnaden av den nya verksamheten. Länk.

Pipelabs är ett nytt bolag med experttjänster inom Talent Acquisition (TA). Bolaget hjälper företag att förbättra TA-avdelningen samt nå sina anställningsmål på ett mer kostnadseffektivt och datadrivet sätt. Bakom bolaget ligger Per Tjernberg och Deaniel Dudek. Per har tidigare varit ansvarig för Knightecs TA-avdelning samt Chief Innovation Officer på RecPro. Daniel har bland annat varit Head of TA på Securitas och VOI samt arbetat på Klarna och Serendipity Group. Länk.

Medarbetare

Stratvise presenterar Lise-Lotte Janson som ny vd. Hon ersätter Krister Arnell, som nu frigör tid för andra uppdrag i företaget. Lise-Lotte har tidigare varit styrelseledamot i bolagsstyrelsen. Länk.

HiQ meddelar att Janne Ahonen utses till Managing Director för Helsingforsbaserade HiQ Finland och e-handelsspecialisten Lamia, som förvärvades 2021. Janne var senast Country Manager Finland & Baltics på Atos. Dessförinnan har han varit Partner EMEIA Financial Services på Ernst & Young, samt arbetat 17 år på Accenture. Länk.

Certifieringar/Utmärkelser

Swecos landskapsarkitekter Arvid Wedlin och Amanda Smedberg, som har skapat ett verktyg som visualiserar klimatpåverkan i uppdrag, finns med i Tidskriften Aktuell Hållbarhets lista över personer som på olika sätt utmärker sig inom hållbarhet. Länk.
Det gör även projektledaren och hållbarhetsledaren Niklas Carlborg. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Sweco ingår partnerskap med intresseorganisationen DataTjej med syftet att inspirera fler tjejer och icke-binära till en karriärväg inom systemutveckling samt programmering. Länk.

Avtal/Uppdrag

Norconsult har projekterat betongutskovet för den nya delen av anläggningen vid Graninge Kraftverk i Sollefteå kommun. Länk.

Norconsult har tagit fram planhandlingar för ombyggnationen av området söder om Wieselgrensplatsen i Göteborg på uppdrag av Stadsbyggnadskontoret. Detaljplanen rymmer en ny simhall, ishall samt ett nytt närsjukhus. Länk.

Symetri väljer QD som ny partner och leverantör av it-lösningar. Länk.

Fujitsu blir ny outsourcingpartner till Södertälje kommun och ett antal kommunala bolag. Avtalet gäller under fem plus fem år. Tietoevry hade tidigare uppdraget för kommunen. Länk.

Sweco får i uppdrag av Göteborgs stad att ta fram en genomförandestudie för hur den nya gång- och cykelbron över Göta älv ska byggas. Det sammanlagda ordervärdet är cirka 20 MSEK. Länk.

Iver ingår ett nytt treårigt avtal med Nordic Choice Hotels. Uppdraget omfattar, förutom hållbara tjänster och agila arbetssätt, även rådgivande tjänster, servicedesk samt förvaltning av Azure-plattform. Länk.

Knowit blir digital byrå för Skatteverket. Uppdraget omfattar  idéutveckling, strategisk planering, kreativ digital produktion och analys. Avtalet omfattar en takvolym om 70 MSEK, under maximalt fyra år. Länk.

Sweco ska tillsammans med brittiska Zaha Hadid architects och danska Tredje natur rita en ny idrottsarena i Aarhus. Länk.

AFRY hjälper Jervois, en finsk leverantör av koboltprodukter, med tekniska konsulttjänster, samordning av arbetet med att erhålla miljötillstånd samt att göra en genomförbarhetsstudie inför att företagets processanläggning i finska Karleby ska byggas ut. Länk.

CGI får fortsatt förtroende när avtalet med AMF Tjänstepension och AMF Fastigheter förlängs. Länk.

A Society ingår ramavtal med Kammarkollegiet inom delområdena ”arkitektur och utveckling” samt ”ledning av it-projekt”. Det tvååriga avtalet går att förlänga med ytterligare två år och har ett uppskattat värde på 3,6 miljarder SEK. Länk.

Övrigt

Här är årets stora lönelista – så mycket tjänar 200 it-höjdare i månaden. Många konsult-vd:ar på listan bland toppen återfinns bland annat vd:arna på HiQ, Afry, Atea, Cybercom, Sogeti och Knowit. Länk. (Registrering krävs)

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Konsultpodden – Snabbt ut ur krisen

Konsultpodden med Karolina Roslund

Att leda en verksamhet genom en kris är en utmaning och säkerligen något många chefer och ledare bävar inför. Samtidigt är det just i kristider som företagets sårbarhet blir extra synlig. Då finns det tillfälle att stärka sin beredskap.

”Det intressanta med en kris är att du behöver kliva fram lite mer som ledare”, säger Karolina Roslund, investerare, affärsrådgivare och konsult.

Läs mer.

Cinode är för tredje året i rad stolt sponsor till Team Rynkeby

Team_Rynkeby

Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetscykellag som cyklar till Paris varje år för att samla in pengar till barn med kritiska sjukdomar och deras familjer. Cinode är hedrade över att för tredje året i rad uppmärksamma och stötta den livsviktiga insamlingen.

Läs mer.

Work more data-driven with your skills – how to get started with Skills Management!

Ny guide!

Ladda ner gratis.

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev