Över 75 procent av konsultbolagen växte förra året

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 36 – 2016

Hej!

I veckan släppte vi äntligen Konsultkollen 2016 – där kan du jämföra ditt konsultföretag med över 160 andra bolag inom bland annat omsättning, vinst, marginal, tillväxt och antalet medarbetare.

Det finns fortfarande platser till torsdagens föreläsning om Styrelsearbete i ägarledda företag. Föreläsningen ”Trenderna i konsultbranschen” är fullbokad i Göteborg den 23:e september (men det går att ställa sig på väntelistan), i Malmö den 30:e september finns det fortfarande några platser kvar.

/Mattias Loxi


Rapporter

Över 75 procent av konsultbolagen växte förra året och det är bara några få som visar negativa siffror. Lilla uppstickaren Ascend visar både högst tillväxt och bäst rörelsemarginal under året. Annars ligger McKinsey och Netlight högt upp när det gäller marginal. Länk.

Alten har slagit internt rekord genom att för första gången ha 1000 heltidsbelagda konsulter samtidigt i Sverige. Länk.


Förvärv/Etableringar

Connecta:s förra ledning har förvärvat Procure It Right från Tele2 med ett 20-tal medarbetare och dessutom en större underkonsultaffär. Bolaget kommer ingå under samma samlingsbolag som Influence och Aurentor. Visionen är att bygga upp flertalet mindre nischade aktörer på marknaden. Länk.

ÅF förvärvar Ingenjörsprojekt Sverige med ett 60-tal medarbetare i Karlshamn, Växjö samt Lund. Bolaget bildades 1985 och är specialister inom produkt- och produktionsutveckling samt projektledning till industrin. Länk.

Candidator förvärvar norska Netit med fokus på IT-drift, kommunikation, övervakning samt försäljning av mjuk- och hårdvara. Efter förvärvet har Candidator 220 medarbetare. Länk.

Technogarden etablerar sig nu i Västerås. Det nya kontoret kommer ledas av nyrekryterade Henrik Lindkvist. Bolaget har över 120 medarbetare på totalt 8 orter. Länk.

Tyréns förvärvar Pyramiden Arkitekter och Pyramiden Projektledning med totalt 55 medarbetare i Göteborg samt Uddevalla. Länk.

COWI etablerar den nya avdelningen Education inom Byggnad & Fastighet. Anders Wahll, från P&L Nordic, kommer leda satsningen. Länk.


Medarbetare

Avalon Innovation har utsett Peter Mattisson till vd. Peter var grundare av bolaget och tidigare vd fram till 2011. Sedan dess har Peter varit vd för Avalon:s ägarbolag Cimon group, vilket han även framöver kommer att vara.

Capgemini Norge har utsett Anil Agarwal till ny vd. Anil var tidigare affärsområdeschef för Application Services i Capgemini Sverige. Länk.

Teknikhusetgruppen har rekryterat Anders Forsberg som vd och delägare för teamen i Teg. Länk.


Utmärkelser/Certifieringar

iStone har blivit utsedd till årets Microsoft Partner inom kategorin ”Affärslösningar stora företag”. Länk.

HiQ har nominerats till svenska designpriset, dels för tjänsten CarPay samt för HiQ Magazine. Länk.

Norconsult har nominerats till arkitekturpriset Bästa stadsmiljö i Kungsbacka. Länk.

Findwise har blivit nominerade till “Årets arbetsgivare” i European Business Award… Länk.
…precis som även bland annat Chas, Ecru Consulting, Centiro, Netlight samt Polar Cape. Länk.

Caperio vann IT-SM i fotboll där de slog Koneo i finalen. Tieto och Atea kom till semifinal. Länk.

DQC har som första svenska bolag blivit utnämnda till Nintex Premium Partner. Länk.

ÅF Lighting har vunnit Svenska Ljuspriset för King:s nya kontor i Stockholm. Länk.


Avtal

Addnode har efter att i mars fått tilldelningsbeslut om nytt IT-stöd för Göteborgs stad nu kunnat skriva kontrakt. Affären, som beräknas vara värd 35 MSEK över en fyraårsperiod, har överklagats sedan dess men där prövningstillstånd nu ej har givits. Länk.

Fujitsu har tecknat ett sexårsavtal med Grönland om ett digitalt omvandlingsprojekt för deras offentliga IT-system. Länk.

C.A.G Mawell har tecknat avtal med Mittvaccin om utveckling av ett nytt digitalt journalsystem. Länk.

Norconsult har fått del i uppdraget att bygga och utveckla en ny energi- och miljöanläggning utanför Borås. Länk. 

WSP har blivit kontrakterad som generalkonsult för att avsalta vatten från Kalmarsund för att säkra tillgången på dricksvatten till Öland. Länk.

Etteplan har tecknat avtal med tyska myndigheten för befolkningsskydd och krishantering genom leverans av ny mätteknik i fordon. Länk.

CGit har tecknat driftavtal med Smart Eye. Avtalet är på tre år. Länk.

ÅF har fått en större order av Region Gävleborg om tekniska konsulttjänster för modernisering av sjukhusen i Hudiksvall samt Gävle. Länk.

Netrelations har skapat Svenskt Tenn:s nya webbplats med e-handelslösning. Länk.

Enfo Sweden har tecknat ett partneravtal med programvaran Novacure Flow. Länk.

Consid har tecknat ramavtal med Bixia om förvaltning och utveckling av intranätet. Länk.

Data Ductus har tillsammans med Rajd Systech levererat ett logistik- och säkerhetssystem till SHPG i Nya Zeeland. Samtidigt går Data Ductus in som huvudägare till Rajd Systech. Länk.


Övrigt

I friska företag har cheferna i snitt 16 personer under sig, medan mindre hälsosamma företag låter cheferna hantera upp emot 40 medarbetare.” Länk.

”There’s No Such Thing as Corporate DNA”. För att överleva måste företagen vara beredda på att förändra allt. Länk.


Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-36/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Konsultkollen 2016: Se vilket konsultbolag som växte mest och vilket som hade bäst marginal

Vill du veta vilka konsultföretag som har högst marginaler? Eller vilket bolag som växte mest under 2015? Vi på Cinode har sammanställt bolagens senaste årsredovisningar. Jämför ditt företag med hundratals andra. Läs mer.

Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.