Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Oförändrade timpriser inom it-konsultsektorn

Hej!

Hur ser framtidens konsultföretag ut? Kan konsultbolag arbeta och utveckla sina affärsmodeller i likhet med Saas-bolag?

Johan Wallquist, Centigo, utmanar befintliga affärsmodeller och beskriver hur konsultbolag kan närma sig en digital leveransmaskin som kännetecknas av skalbarhet samt tjänster on-demand.

Hur går det i konsultbranschen och hur löser vi kompetensbristen? I höstens första avsnitt av Konsultpodden gästas vi av Magnus Höij, förbundsdirektör på Innovationsföretagen. 

I veckan gjorde min kollega Johan och jag även en kortare videoanalys över halvårsresultaten i branschen.

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Rapporter

Ramboll växte med 13,4 procent under första halvåret i Sverige. Globalt var tillväxten 24 procent med en rörelsemarginal på 2,6 (3,2) procent. Totalt har bolaget 15 679 medarbetare. Länk.

AGREAT, som startades 2017 i Göteborg, omsatte förra året 30 MSEK och har nu vuxit till 55 medarbetare inom it, management samt ingenjörstjänster. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

WSP förvärvar teknikkonsultföretaget Orbicon, med verksamhet inom miljö, VA-teknik, infrastruktur samt anläggning. Orbicon har sitt huvudkontor i Danmark, med 435 medarbetare samt kontor i Sverige med 60 medarbetare respektive 20 medarbetare på Arktis. Länk.

Rejlers förvärvar teknikkonsultbolaget Pondra, som ingår i it-koncernen Empir Group. Pondra har 18 medarbetare med  erfarenhet inom försvar och samhällssäkerhet. I förvärvet ingår även delägarskap i Network Enabling System Partner, med 40 procent. Köpeskillingen landar på 8,5 MSEK.  Länk.

ÅF Pöyry förvärvar CTT Systems elektronikenhet i Gustavsberg, med omkring tio medarbetare samt en omsättning på 12 MSEK under 2018. Länk.

ÅF Pöyry förvärvar även elkonsultbolaget Sonny Svenson Konsult, med en årlig omsättning på 14 MSEK och tio medarbetare baserade i Stockholm. Länk.

One Group är ett nyetablerat it-konsultbolag som nu har siktet inställt på att expandera till Göteborg, Malmö, Linköping, Karlstad och Västerås. Länk.

Etteplan förvärvar finska Mikoplan med fyra specialister inom mekanikdesign samt produktutveckling. Länk.

Norconsult öppnar kontor i Sollentuna. Länk.

Claremont Accelerate grundades för tre år sedan och riktar sig till personer som är i början av sin karriär. Nu välkomnas 23 nya medarbetare till bolaget. Länk.

Tieto och Evry kliver närmare ett sammangående då båda bolagens aktieägare har accepterat budet under de extra bolagsstämmorna. Det som återstår är godkännande från konkurrensmyndigheterna i Norge, Sverige, Finland och Ukraina. Länk.

XLENT etablerar sig i Jönköping, vilket blir bolagets 15:e ort. Björn Hättström, tidigare konsultchef på ett större internationellt it-företag, kommer leda satsningen. Länk.

Medarbetare

inUses grundare Johan Berndtsson lämnar vd-posten, som han haft under de senaste 17 åren. Jonas Ehrling kommer ha titeln som Head of inUse, som Johan Berndtsson tidigare haft. Vid hans sida kommer David Dinka verka i rollen som Vice Head of inUse. David var tidigare Business Director på bolaget. Länk.

Forsen utsåg under bolagsstämman i augusti Åsa Söderström Winberg till ny styrelseordförande. För närvarande är hon ordförande i Delete OY och Scanmast. Åsa är också ledamot i Vattenfall, Balco Group, Fibo AS, OEM International samt Nordic Home Improvement. Länk.

Hifab meddelar att Jessica Petrini lämnar sitt uppdrag som ledamot i bolagets styrelse eftersom hon tillträder en ledande befattning i ett annat företag med verksamhet inom samma bransch. Länk.

Wise Group meddelar att Boel Sjöstrand på egen begäran valt att avgå som vd för dotterbolaget Wise Professionals. I samband med avgången tillträder en interim ledning bestående av tf vd Ingrid Höög, vd Wise Group AB, samt Sofia Ahlgren, COO Wise Professionals. Länk.

Sigma IT förstärker teamet med Håkan Jegebo som Senior Agile Advisor och Coach för att öka satsningen inom affärsområdet Agile WoW. Håkan har lång erfarenhet från områden som IT/telecom, automotive, detaljhandel och offshore, i både Europa och Brasilien. Länk.

Tyrénskoncernens nya HR-chef (CHRO) heter Jessica Petrini. Hon har gedigen erfarenhet av strategiskt HR-arbete i internationell miljö, bland annat som HR-direktör på Sweco och som rådgivare i omfattande utvecklingsarbete. Jessica tillträdde den 1 september och ingår i bolagets koncernledning. Länk.

Keybroker välkomnar Ida Hällkvist till sin nya tjänst som vd för bolaget. Tidigare var Ida Head of Commercial Development på företaget och dessförinnan marknadschef på Fyndiq. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Semcons kampanj Add Perspectives lyfter vikten av fler kvinnor i teknikbranschen. Nu uppmärksammas kampanjen i internationella tävlingar. När European Diversity Awards offentliggjorde finalisterna var bolaget nominerad till både årets marknadsföringskampanj samt årets team. Länk.

Swecos Arkitekter har vunnit Svenska Ljuspriset för studiesalarna på Ekonomikum i Uppsala.. Länk.

Partnerskap

NetNordic har uppnått högsta partnerstatus hos Mitel – Platinum Partner. Länk.

Avtal/Uppdrag

Sweco ska ta fram programhandlingar för moderniseringen av Gävles sjukhus enligt en förnyad förfrågan. Kunden är Region Gävleborg och uppdraget gäller framtagning av förstudie och programhandling samt en option på systemhandling. Länk.

Tyréns ska ta fram miljökonsekvensbeskrivning avseende kajförstärkningsåtgärder samt ansökan om dispens för dumpning av muddermassor till havs i samband med att Göteborgs hamn expanderar. Länk.

Sweco bidrar med expertis när två stora stora vindkraftsparker planeras på Island. Länk.

Rejlers Embriq ingår avtal med Jönköping Energi Nät gällande det nya centralsystemet Quant, som ger en plattform för flexibel hantering av all data från el, fjärrvärme, vatten och gasmätare. Länk.

Knowit tecknar avtal med Ambulanssjukvården i Region Stockholm. Ramavtalet omfattar bland annat en ny externwebb med en uppdaterad varumärkesprofil. I uppdraget ingår också att utreda behoven kring digitala samarbetsytor för de som arbetar inom AISAB. Avtalet löper två år med option på ytterligare två år. Länk.

Norconsult har anlitats av Skövde kommun för att synliggöra Kulturhusets torg mot omgivande gatumiljö och stärka det som träffpunkt i staden. Länk.

Övrigt

Norska Unicus har anställt ett 50-tal personer med asperger. ”Vi har lärt oss saker och slagit hål på myter”, säger Lars Johansson-Kjellerød, i en intervju med Dagens industri. Länk.

Beläggningsgraden är god i it-konsultbranschen, dock uppvisar industri & logistik och verksamhetstjänster/services lägre värden än it, teknik och ingenjörer. Genomsnittspriset är oförändrat på 97€/h. Detta går att utläsa från senaste E-workbarometern. Länk.

Konsulternas feta år är över – nu väntar tuffare tider. Undertecknad intervjuas i Di angående halvårsrapporterna. Länk (inloggning krävs)

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2019-36/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Så löser vi kompetensbristen – Magnus Höij gästar Konsultpodden

I höstens första avsnitt av Konsultpodden intervjuar vi Magnus Höij, förbundsdirektör på Innovationsföretagen. Hur går det för konsultbranschen? Och hur löser vi kompetensbristen? Läs mer.

Så kan konsultbolag bli en molntjänst

Är det bara jag som drömmer om att kunna erbjuda konsulttjänster som ett SaaS-bolag?
Leverera när och var som helst, till hur många kunder som helst utan att behöva tänka på prispress samt timarvode. Är det en utopi? Går det att bygga ett konsultbolag till en digital leveransmaskin som kännetecknas av skalbarhet och tjänster on-demand? Läs mer.

Cinode på 1 minut!

Nyfiken på Cinode och se hur ni också kan effektivisera er konsultaffär! Se videon!

Så ökar du beläggningen och engagemanget i ditt konsultföretag

Guiden för dig som vill lyckas få ditt konsultbolag att växa. Länk.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Vad innehåller en konsultprofil? Exempel och värdefulla tips. Ladda ner din guide.

Alla nyhetsbrev