Konsultkollen 2018 – stark tillväxt men lägre marginal

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 37 – 2018

Hej!

Fyra av fem konsultbolag växte under förra året men ”bara” 45 procent av bolagen lyckades höja sina rörelsemarginaler och genomsnittsmarginalen föll. Det och mycket mer kan du läsa i vår nyligen publicerade Konsultkollen 2018 där över 200 konsultbolag kan jämföras utifrån olika nyckeltal.

Vad är Work Life Balance egentligen? Helena Torhage från Berotec kommer med värdefulla reflektioner denna vecka. 

Allt gott,
/Mattias Loxi

 

Rapporter

Castra ökade sin omsättning med 50 procent för det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Den totala omsättningen landade på 90 MSEK. Bolaget startades för fem år sedan. Länk.

Norconsult växte med 14 procent under Q2. Rörelsemarginalen ökade till 8,7 (8,1) procent. Länk.

 

Förvärv/Etableringar

Norconsult förvärvar Arkitekthuset Monarken med 170 medarbetare inom arkitektur, inredning, byggkonstruktion, landskap och stadsplanering. Magnus Kieri blir teamchef för Arkitektur & Byggkonstruktion. Länk.

Addnode har förvärvat brittiska Cadassist med 23 medarbetare och en omsättning på 110 MSEK. Bolaget levererar programvara, utbildning och konsulttjänster till arkitekter, ingenjörsverksamheter och byggindustrin. Länk.

Atea köper Sherpa Consulting. Bolaget är baserat i Oslo och har 47 anställda. Atea betalar 60 MNOK. Länk.

Forefront Consulting öppnar kontor i Karlstad, under ledning av kontorschefen David Lassing. Länk.

Advania har sålt 30 procent av aktierna till VIA equity samt till det danska pensionsbolaget PFA. Länk.

 

Medarbetare

Softronics styrelse utser Per Adolfsson till ny vd. Han har under de senaste två åren varit vd för Avega Group. Anders Eriksson, bolagets grundare och vd sedan 34 år tillbaka, går i pension vid årsskiftet men kvarstår i styrelsen. Länk.

Tyréns har utsett Simon Giles till chef för bolagets verksamhet i England. Han kommer närmast från Accenture, där han varit globalt ansvarig för segmentet Digitala Städer. Länk.

Tyréns nya affärschef blir Tove Karnstedt, före detta biträdande regionchef på Sweco. Hon ansvarar för att bygga och driva ett nytt affärsområde, mark & vatten, i region väst. Länk.

Consid tillsätter Marcus Olivelund som ny chef för affärsområdet Business Intelligence. Han har under de senaste två åren arbetat som konsultchef på bolaget. Länk.

Castra Syd välkomnar Andreas Hadelöv som ny konsultchef. Andreas kommer närmast från en liknande roll på bolaget, där han jobbat med både sälj och rekrytering. Länk.

CRM-Konsulterna tillsätter Veronica Kamph som ny operativ chef. Hon ingår även i ledningsgruppen. Veronica har tidigare varit verksamhetskonsult och projektledare på bolaget. Länk.

 

Certifieringar/utmärkelser

Ramboll tilldelades europeiskt bropris när European Steel Bridge Awards i Prag avgjordes. Länk.

Centric vann IT-SM-bucklan när årets branschturnering i fotboll avgjordes på Stockholm Stadion. Länk.

 

Samarbete/partnerskap

Acando ingår strategiskt partnerskap med teknikbolaget Sonata. Länk.

CGI och Verisec samarbetar inom digitala identiteter. Avtalet innebär att Freja eID+ ska kunna användas hos de kunder och Service Providers som är anslutna till CGI:s eID-tjänst. Länk.

 

Avtal/Uppdrag

Sweco tar fram strategisk analysmetod för stadsutveckling, tillsammans med VärmdöBostäder. Länk.

Sweco har även agerat generalkonsult för framtagandet av en lösning för att åtgärda snölastproblematiken på Nordichallen i Sundsvall. Länk.

Ramboll, Lunds Universitet och VTI, Statens Väg samt Transportforskningsinstitut, ska i ett samarbete studera interaktionen mellan trafikanter på cykel och i motorfordon. Länk.

Ekan utökar antalet ramavtal med Stockholms Stad. Avtalet gäller i två + två år. Länk.

Acando hjälper Trustly Group med implementation av ERP-systemet NetSuite för effektivisering samt för att förenkla en internationell expansion. Länk.

Hifabs finska dotterbolag, Hifab Oy projektleder ett driftoptimeringsprojekt i Dhaka, Bangladesh. Länk.

Etteplan hjälper PiezoMotor med teknisk produktinformation. Länk.

 

Övrigt

Swecos vd: ”Jag är en enkel person”. Swecos nya vd Åsa Bergman intervjuas i podden Förnuft & Känsla. Länk.

USA-succé lyfter Sigma Connectivity över halvmiljarden. Länk.

 

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2018-37/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Konsultkollen 2018 – stark tillväxt men minskade rörelsemarginaler


2017 var ännu ett toppenår för konsultbolagen. 80 procent av bolagen växte i omsättning och 70 procent ökade antalet medarbetare. Höga beläggningstal men även många förvärv drev på tillväxten.
På marginalsidan var det dock ”bara” 45 procent av bolagen som lyckades öka rörelsemarginalerna. Genomsnittsmarginalen sjönk exempelvis från 7,2 till 6,5 procent. Det och mycket mer kan du läsa i Konsultkollen 2018 där över 200 konsultbolag kan jämföras utifrån olika nyckeltal. Läs mer.

Vad är work-life balance egentligen?


Återhämtning är nyckeln till att klara stressiga perioder med alltför mycket att göra. Det digitala samhället innebär att arbetet oftast går att sköta var som helst, så länge du har tillgång till dator och uppkoppling. Det öppnar även upp för att arbeta dygnets alla timmar. Det som den digitala arbetaren inte levererar i fysisk närvaro vill vi gärna ge tillbaka i tillgänglighet. Det är ett av dagens stora problem. Många företag säger sig erbjuda work-life balance men vad innebär det egentligen? Läs mer.

Hur du ökar försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.


Ladda ner din guide!

 

Guider om konsultbranschen!

Ladda ner våra populära White papers som hjälper er att bli mer framgångsrika som konsultföretag.

  • Talent Management i konsultföretag.
  • Talent Management och försäljning i konsultföretag.
  • Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Läs mer och ladda ner våra whitepapers här

Läs tidigare konsultnyheter