Vad är work-life balance egentligen?

september 13, 2018 · Konsult

Skrivet av: Helena Torhage

Återhämtning är nyckeln till att klara stressiga perioder med alltför mycket att göra. Det digitala samhället innebär att arbetet oftast går att sköta var som helst, så länge du har tillgång till dator och uppkoppling. Det öppnar även upp för att arbeta dygnets alla timmar. Det som den digitala arbetaren inte levererar i fysisk närvaro vill vi gärna ge tillbaka i tillgänglighet. Det är ett av dagens stora problem. Många företag säger sig erbjuda work-life balance men vad innebär det egentligen?

Under åren 2012–2014 har sjukskrivningar till följd av stress ökat med 70 procent enligt Arbetsmiljöverket.

Innehåller dagen, förutom jobbsamtal, möten, deadlines och mejlande även tid för återhämtning klarar sig de flesta från att bränna ut sig. Behovet av återhämtning styrs till stor del av den belastning som medarbetaren utsätts för. Det handlar om stress såväl i arbetslivet som privat. Även ålder, hälsotillstånd och livsstil påverkar behovet av återhämtning. Vilan kan innebära att ligga på soffan, leka med barnen, ta en löprunda eller titta på träd. Helt enkelt det som får varje person att må bra.

Vikten av balans

I denna tid, med digitala möjligheter, gig och arbetsgivare med höga krav, behöver vi lära oss att hitta en balans. Vi måste hinna med det som är viktigt även utanför jobbet. När vi gör det bör vi inte ha olösta arbetsuppgifter hängandes över oss. Det blir aldrig lika mysigt och återhämtande att lägga pussel när du samtidigt försöker rätta stavfel i ett mejl eller skicka rätt rapport till chefen.

Viktigt att särskilja

Många arbetsgivare använder work-life balance som ett tungt argument när de rekryterar nya stjärnor och det känns på många sätt självklart och rätt. Visst ska du både kunna ha ett heltidsjobb och ändå hinna leka med dina barn, klappa hästen eller vad det nu kan röra sig om. Frågan är vad som faktiskt menas när vi vanligtvis pratar om balans mellan arbete och fritid?

Ofta har jag sett bilden av work-life balance symboliseras av en person som ligger i hängmattan och arbetar på sin dator. Jag håller med om att miljön och hängmattan känns lugn på många sätt men är det verkligen arbete denne ska ägna sig åt när hen ligger där? Skulle inte det vara ett gyllene tillfälle för den livsviktiga återhämtningen? Arbetsgivaren utlovar balans i livet men tyvärr tror jag ofta det förväxlas med att jobba från en mer idyllisk plats än kontoret.

Det är viktigt att särskilja på att kunna jobba var som helst (vilket absolut bidrar till en frihetskänsla) och att helt stänga av till förmån för andra aktiviteter.

Arbeta hållbart

Bolag med ett tydligt syfte som även låter medarbetarna förverkliga sina drömmar på och utanför arbetet lyckas bäst i den stora jakten efter de mest kompetenta, lojala och roliga kollegorna. Men när det handlar om work-life balance, i en värld där alldeles för många bränner ut sig, måste balansen vara genomgående och en del av kulturen.

Vi fokuserar på ett hållbart sätt att jobba för alla och därför uppmuntras återhämtningen, alltså möjligheten att stänga av. Här har jag inte en enda gång behövt fortsätta ett telefonsamtal när jag står utanför förskolegrinden eller tvingats skriva ihop en rapport under kvällen. Väljer jag att göra det ändå, är det 100 procent upp till mig. Det finns en total respekt för fritiden i företagets alla led.

Ett annat bra exempel är min kollega Morten, han har nyligen köpt en gård och ska tillsammans med familjen starta ett lantbruk. Han vill och kan fortsätta vara konsult men behöver som alla andra kunna stänga av den delen emellanåt.

Vår operativa ledare Carin är inte bara Berotecare. Hon är styrkelyftare också och vann EM-guld tidigare i år. Däremellan hjälper hon andra att träna rätt och att prioritera att ta hand om sin kropp. Svårt att kombinera? Det behöver inte vara det, så länge balansen finns där på riktigt.

Här finns många personer med stora fritidsintressen och även om inte alla satsar all sin lediga tid på en hobby, var det väldigt många som tog sju veckor helt ledigt i somras. Undertecknad inkluderad.

Koppla bort arbetet

Att jobba hårt och effektivt är både kul och kan vara väldigt utvecklande. Deadlines inspirerar mig och jag får energi av att ha mycket att göra. Det som räddar mig från att springa rakt in i väggen är just de timmar per dag när jag stänger av och gör annat. För att vända trenden med sjukskrivningar måste fler få den möjligheten, att verkligen kunna få balans!

Sen hjälper det som bekant att sova ordentligt, äta bra mat och att röra på hela kroppen ofta också. ????

Gästbloggare - Helena Torhage, kommunikationsansvarig på Berotec

Gästbloggare - Helena Torhage, kommunikationsansvarig på Berotec

Helena Torhage är kommunikationsansvarig på teknikkonsultbolaget Berotec där de förverkligar ingenjörers entreprenörsdrömmar. Hon driver även Konsultpodden tillsammans med Berotecs grundare Håkan Mildh Svensson och Mattias Loxi, medgrundare av Cinode. Podden är branschens största podd och har funnits i fem år.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg