Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så många roller ska bort på Tietoevry

Vecka 37 (2022)

Hej!

Hur löser vi kompetensbristen i Sverige? För att stänga kompetensgapet krävs det att vi tänker annorlunda och bredare när det gäller rekrytering och kompetensutveckling.

Min kollega Johan Haeger, tillsammans med Ola Stafström (Mirovia) och Ana Andric (TechSverige), delar med sig av värdefull kunskap om hur vi stänger kompetensgapet.

”Utvecklare kan jobba varsomhelst i världen så länge det finns internet.” Finska Thriv utmanar branschen i Finland genom hur de arbetar med sin community av utvecklare. Resultatet blev en omsättningsökning på 160 procent under förra året. Vi intervjuar grundaren Thomas Janhonen, som alltid är ute efter den perfekta matchningen.

Lime Technologies och Cinode samarbetar för att göra er ännu  snabbare och effektivare. Nu på torsdag 22:a september kl 12 bjuder vi in dig till ett gratis webbinarium där vi presenterar nyttorna och visar hur den smidiga integrationen fungerar i praktiken.

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Förvärv

Etteplan får tillstånd av Konkurrensverket att förvärva Semcon. Acceptperiod för erbjudandet går ut den 6 oktober. Men Etteplan har förbehållit sig rätten att förlänga acceptperioden samt att skjuta upp likviddagen. Länk.

Forsens huvudägare Broviken Gruppen förvärvar PQ Projektledning, med 40 medarbetare och kontor i Stockholm, Västerås samt Eskilstuna. Länk.

Amero förvärvar Exsitecs dotterbolag iAdvices verksamhet inom kassaapparater och kassalösningar för butiker. Intäkten från verksamhetsgrenen uppgick 2021 till strax under 13 MSEK. Länk.

Human IT går in i en ny fas när avdelningarna i Göteborg och Malmö nu har gått över till nya ägare.
Den kvarvarande Stockholmsbaserade verksamheten har förvärvats av medgrundaren Carl Johan Bernadotte. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Workforce Logiq byter namn till Magnit. Den svenska konsultmäklaren genomförde ett namnbyte så sent som för tre år sedan (från dåvarande Zerochaos) och nu uppdaterar de alltså varumärket igen Bolaget uppger att detta utgör ett steg i omprofileringen av varumärket. Länk.

Berotec
lanserar Berotec Greenhouse. Genom Greenhouse-erbjudandet kan fler företag (plantor) få möjligheten att snabbt växa sig större. Länk.

Nexer Tech Talent lanserar, tillsammans med Afa Försäkring, Alecta och AMF, talangprogrammet Dev @A Program. Länk.

Truesec etablerar sin verksamhet i Finland, med cybersäkerhetsexperten Sami Laiho och den finska vd:n Matti Vainio, i spetsen. Länk.

Consid expanderar sin verksamhet till Danmark, genom att öppna kontor i Köpenhamn. Målsättningen är att vara 30 medarbetare på kontoret inom ett år och ha totalt 130 medarbetare i landet före utgången 2025. Carl Hagberg är ansvarig för etableringen i Danmark. Länk.

Zington startar dotterbolaget Zington Digital Design. Veronica Wallström leder satsningen med målet att skapa framtidens användar- och varumärkesupplevelser. Veronica har arbetat som Digital Designer och Lead Designer i över 15 år och har jobbat inom bolaget sedan 2017. Länk.

Structor startar det nya bolaget Structor Mark Väst, med Björn Sandsundet som vd för det nya företaget och säte i Göteborg. Björn kommer närmast från Structor Uppsala. Länk.

SolidX expanderar till Danmark och tecknar konsultavtal med Alfa Laval. Länk.

Hubbau är det nystartade bolaget i Göteborg och är en del av startup-plattformen Vinngroup. Victoria Sahlberg, Christian Karlsson och Oscar Hällström kommer att leda satsningen. Länk.

Tietoevry gör ytterligare en nedskärning. Denna gång är det affärsområdet Transform som drabbas. Totalt ska 250 roller bort varav 80 roller i Sverige. Resterande planerade neddragningar är 40 i Finland, 20 i Norge och 110 i Indien. Länk.

Medarbetare

Annevo stärker styrelsen med Hans Bergenheim som ny ordförande.  Han var tidigare styrelseordförande för StyrelseAkademien Västsverige och har även varit vd för Ikano Bank och vice vd för Alecta. Länk.

Iver rekryterar Stefan Lager som ny chef för affärsområdet Informations- och cybersäkerhet. Han tar även plats i bolagets koncernledning. Stefan kommer närmast från tjänsten SVP Global Service Lines på Orange Cyberdefense. Länk.

AFRY utser Bo Sandström till Executive Vice President och CFO. Bo kommer närmast från rollen som CFO på ICA-handlarnas Förbund, där han även ingick i styrelsen för ICA Gruppen. Tidigare var han CFO på Telia Sweden samt SATS Group. Länk.

Eficode Sverige utser Therese Lindepil som ny vd medan Christian Johansson axlar rollen som Head of People and Culture. Therese har varit verksam inom bolaget i över sju år och besitter djup branschkunskap samt erfarenhet av ledarskap och bolagsutveckling. Christian var tidigare vd för Riada (som senare förvärvades av Eficode). Länk.

Interim Search välkomnar Nathalie Löfvenmark till verksamheten i Gävle. Nathalie går in i rollen som manager/rekryteringskonsult. Senast hade hon en roll som ekryteringskonsult, med ansvar för rekryteringar mot privat och offentlig verksamhet, med inriktning på chefs- och specialistroller. Länk.
Dessutom presenterar de Johan Linder som Director. Han har över 15 års erfarenhet i ledande roller som vd och försäljningschef. De senaste två åren har Johan arbetat med rekrytering. Länk.
De stärker även organisationen genom rekryteringen av Jessica Frösell. Hon bidrar med mångårig erfarenhet inom rekrytering och HR där hon verkat som konsultchef, rekryterare samt HR-konsult. Jessica var tidigare chefsrekryterare inom interim management. Länk.

COWI rekryterar Emma Rudh som Vice President för nya avdelningen ”Järnväg” på divisionen Samhällsbyggnad. Emma kommer närmast från Vinnergi där hon varit affärsområdeschef för järnväg i Sverige. 
Marcus Andersson blir Vice President på Projekt & Process på divisionen Industri. Marcus kommer närmast från Vattenfall Nordic Services i Stenungsund och har tidigare varit projektchef på Göteborg Energi.
Anesa Divovic-Hadzic är numera rekryteringschef för verksamheteni Sverige, vilket är en ny roll för bolaget som innebär ett stort fokus på att öka tillväxten. Länk.

Utmärkelser

Norconsult belönas med ett internationellt arkitekturpris i kategorin ”Mixed Use Architecture” för CIK, Centrum för Idrott och Kultur i Knivsta. Priset är instiftat av European Property Awards och kommer att delas ut i London 27 oktober. Länk.

Swecos tjänst Carbon Cost Compass, som visar hur olika materialval i ett byggprojekt påverkar koldioxidutsläpp och ekonomi, är nominerad i Business Arena Tech Awards kategori Mest innovativa fastighetsaktör, i CIO Awards som Årets hållbara projekt samt till Miljö & Utvecklings Miljöstrategipris. Länk.

Avtal/Uppdrag

AFRY ingår ett avtal med danska Vejdirektoratet gällande installation av SCADA-system i samband med byggnationen av Nordhavnstunneln. De ska även leverera trafikledningssystem och videoövervakning. Ordervärdet uppskattas till cirka 100 MSEK (70 miljoner DKK) och kontraktet sträcker sig till 2027. Länk.

Advania blir ny leverantör av digitala enheter för pedagogiska verksamheter i Stockholms stad. Avtalet löper under 21 månader och är värt 700 MSEK. Länk.

Semcon hjälper IVISYS, som erbjuder lösningar för machine vision, med att utveckla företagets patenterade lösning för automatiserad visuell inspektion. Länk.

Norconsult har tagit fram förfrågningsunderlag för en klimatskalsrenovering som återställer och moderniserar flerfamiljshus i Göteborg. Länk.

Fujitsu kammar hem ett nytt fyraårigt avtal med Vattenfall gällande leverans av it-tjänster, med en möjlig förlängning på ytterligare två plus två år. Länk.

COWI ska påuppdrag av Trafikverket konstruera en ny stationsentré i Södra Häggvik. Länk.

Övrigt

Stort rekryteringssug i svenska it-branschen – brant uppgång. Länk.

Tyréns har polisanmält en före detta avdelningschef. Till grund för polisanmälan ligger ekonomiska oegentligheter som upptäcktes efter en anmälan till bolagets visselblåsartjänst. Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Så löser vi kompetensbristen: ”Vi måste börja mäta och värdesätta kompetensen mycket mer” 

Kompetensbristen bromsar företagens tillväxt och riskerar att ha en negativ inverkan på innovationstakten. Detta innebär givetvis en ekonomisk förlust för såväl det enskilda företaget som samhället i stort. Sveriges position som en ledande nation inom innovation är med andra ord inte längre självklar.

Läs mer

”Målet är att normalisera entreprenörskap och revolutionera matchningen”

När det kommer till entreprenörskap och möjligheten att frilansa inom konsultbranschen ligger Finland flera år efter Sverige. Hur landet ska lyckas uppmuntra fler att starta eget utgör en central fråga på ett nationellt plan. Men utvecklingen går framåt och fler finska företagare anammar nya affärsmodeller inom såväl entreprenörskap som företagsledning.

Ett exempel är Thriv, uppstickaren med personlig touch, som med bravur utmanar den finska konsultbranschen. Sedan förra året har företaget nämligen lyckats öka omsättningen med hela 160 procent.

Läs mer.

Webinar 22:a Sep 12:00-12:30

Nyfiken på hur Cinode och Lime tillsammans kan göra att ni blir effektivare, snabbare och vinner fler uppdrag?

Med Cinode och Lime får ni en sömlös process från sälj, matchning och CV till vunnet uppdrag.

I detta webinarie presenterar vi nyttorna och visar hur den smidiga integrationen samt flödet fungerar i praktiken.

Anmäl dig gratis!

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev