”Målet är att normalisera entreprenörskap och revolutionera matchningen”

När det kommer till entreprenörskap och möjligheten att frilansa inom konsultbranschen ligger Finland flera år efter Sverige. Hur landet ska lyckas uppmuntra fler att starta eget utgör en central fråga på ett nationellt plan. Men utvecklingen går framåt och fler finska företagare anammar nya affärsmodeller inom såväl entreprenörskap som företagsledning.

Ett exempel är Thriv, uppstickaren med personlig touch, som med bravur utmanar den finska konsultbranschen. Sedan förra året har företaget nämligen lyckats öka omsättningen med hela 160 procent.

Vi kontaktade Thomas Janhonen, en av grundarna till Thriv, för att höra mer om hur frilansbranschen ser ut i Finland. 

Tanken bakom Thriv var att lösa två uppenbara utmaningar i konsultbranschen. Det ena handlade om möjligheten att effektivisera matchningen mellan kunden och konsulten, att sålla fram ett fåtal cv:n som är relevanta för klienten.

    – Våra experter handplockar en till tre konsultprofiler som vi tror är riktigt intressanta för kunden istället för att de ska gå igenom 100 stycken, vilket är väldigt tidskrävande. Ingen av våra kunder ska behöva lägga tid på att hitta den optimala matchningen, det jobbet gör vi, säger Thomas.

Effektiviserar rekryteringsprocessen 

Den andra utmaningen var att underlätta arbetsmiljön för frilansarna så att de kan fokusera på sina uppdrag och frigöra sin fulla potential. Thriv beskriver sig som en tech talent agency som sammanför ambitiösa frilansande utvecklare med snabbfotade bolag som vill effektivisera sin rekryteringsprocess. Thomas beskriver att den personlig prägeln har varit viktig vid bolagsbyggandet.

    – Jag är utvecklare med många år i branschen och jag vet vad utvecklare efterfrågar. Det handlar inte bara om ”tech stack” utan om bolagets identitet och vad medarbetarna efterfrågar. Hur ser deras team ut? Vad har de för verktyg och hur ser deras arbetsmiljö ut? Vi pratar på utvecklarnas nivå helt enkelt.

Vision om att förändra konsultbranschen

Thomas är ursprungligen från Tyskland men flyttade till Finland för 17 år sedan. Under hela sin tid i Finland har han jobbat med mjukvaruutveckling, inledningsvis för inhouse-bolag. Redan som ung drömde han om att bli företagare och bygga upp något själv. Samtidigt kände han att det var dags att utbilda sig. Det resulterade i dubbla examen från universitet i Finland och därefter i England. Efter studietiden reste han tillbaka till Finland och arbetade återigen i konsultbranschen. Men till slut ville han pröva på något annat och gjorde företagardrömmen till verklighet.

För knappt fyra år sedan grundade han Thriv, tillsammans med sin affärspartner Jaakko Taskisalo. Thriv grundades som är ett dotterbolag till det finska välkända konsultbolaget Futurice. Visionen var att skapa någonting nytt eftersom landskapet inom konsultbranschen såg precis likadant ut överallt, i synnerhet på den finska marknaden eftersom den är ganska liten.

    – Det är olika företag men när allt kommer omkring erbjuder de konsulten samma slags förmåner, flexibilitet och kunduppdragen är snarlika. Jag hade jobbat nästan ett decennium som frilansande konsult då jag träffades med Jaakko Taskisalo, medgrundare av Thriv. Vi var säkra på att vi kunde erbjuda en bättre upplevelse av företagande till frilansande utvecklare genom att stötta och hjälpa dem i alla saker relaterade till entreprenörskap, säger Thomas.

Hittar den perfekta matchningen

Med en gedigen arbetslivserfarenhet och ett brett nätverk hade Thomas ett stabil grund att stå på när han startade företaget, vilket påverkat möjligheten att forma bolaget till vad det är idag. Uppenbarligen har han lyckats. De har fått en fantastisk start med en tillväxt på över 160 procent från förra året och med en omsättning på 7,4 miljoner euro.

    – Målet är att normalisera entreprenörskapet och revolutionera matchningen.

Thirv rekryterar seniora utvecklare med mångårig erfarenhet. På så sätt säkerställer de att utvecklarna besitter bred kännedom om branschen och har hunnit utveckla en djup teknisk kompetens. Det kvalitetssäkrar hela arbetsprocessen med att hitta den perfekta matchningen mellan utvecklare och kund. Dessutom är det viktigt för dem att lyssna till konsultens personliga ambitioner och framtida mål.

    – Vi vill erbjuda personlig service till utvecklarna, inte bara vad de vill göra idag utan vad de vill få ut av sin karriär. Talangen måste ha någon slags drivkraft inom utveckling, som exempelvis att vilja lösa ett problem eller ständigt utveckla nya kompetenser. Det gäller att se vilket affärsproblem vi löser och hur vi gör det på bästa sätt.

På tal om kompetensförsörjning. Undersökningar visar att det kommer krävas allt fler kompetenser för att klara av att utföra sitt arbete i framtiden. Hur arbetar ni med kompetensutveckling?

    – Vi har byggt upp en community där vi sprider relevant och aktuell kunskap inom tech. Dessutom anordnar vi egna tech events och sponsrar med talare i meetup group. Vi har också Slack, såklart. Men det viktigaste är givetvis att konsulterna får rätt uppdrag. Vi trycker även hårt på att hitta rätt personlighet som är nyfiken på ny kunskap. 

Hur ser framtidsplanerna ut för bolaget?

    – Utvecklare kan jobba varsomhelst i världen så länge det finns internet. Framöver kommer vi vilja etablera oss i Centraleuropa, exempelvis i Tyskland, som ligger efter Finland men å andra sidan erbjuder de en stor marknad. Att etablera oss på den svenska marknaden är givetvis intressant för oss. Men en av de stora utmaningarna är att den svenska marknaden ligger före den finska när det kommer till entreprenörskap. Att äntra den svenska marknaden är därför lite mer av en utmaning för oss.

Vill du också revolutionera matchningen?

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg