Volvo Cars görs sig av med 500 konsulter samt andelen kvinnor i svenska konsultbolag

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej!

Att rekrytera fler kvinnor står högt upp på många konsultbolags agenda. Men vilka bolag har lyckats bäst? För femte året i rad granskar vi andelen kvinnor i svenska konsultbolag med över 50 medarbetare.

Ett av de bolag, som genom att ha satt frågan på agendan, har gått från en andel på 25 till 39 procent på bara två år är Curamando. Frida Lundh beskriver hur det har gått till.

Hur kan du utvecklas i ditt konsultbolag genom olika roller och ansvar? Helene Högberg har gått från exjobb till att idag axla rollen som vd på Avalon Innovation. Detta inom loppet av tio år!  
Konsultpodden får du inspireras och ta del av många tips på hur du kan forma din egen karriär.

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

B3 Consulting Group förvärvar 58 procent av konsultbolaget Nuway, med 50 medarbetare och verksamhet i Malmö samt Stockholm. Nuway blir en del av B3-koncernen från och med 1 juli 2019. Länk.

Solita förvärvar det svenska it-konsultföretaget Sparks, med en nettoomsättning på 32 MSEK 2018/2019. Solita är finskt men etablerades i Sverige under förra året. Totalt har bolaget 820 medarbetare. Länk.

Candidator, DGC, Solid Park, Exeo och Ismotec, som tidigare slogs ihop av EQT, har nu fått namnet Iver. Redan från start omsätter Iver drygt 1,5 miljarder SEK och har cirka 900 medarbetare i Sverige samt Norge. Länk.

Exsitec förvärvar CRM-experterna Ark Systems och etablerar sig i Karlstad. Exsitec har idag omkring 200 anställda och en omsättning på cirka 250 MSEK. Länk.

Eurocon startar nytt dotterbolag i Karlstad inom engineering. Sedan tidigare finns ett dotterbolag inom it. Vd blir Christer Karlsson som närmast kommer från Sweco Industry. Länk.

Lexher har startat ett nytt affärsområde, Lexher Training Center, tillsammans med Red Hat. Lexher Training Center kommer att vara platsen där samtliga öppna Red Hat-kurser genomförs i Sverige. Länk.

Etteplan expanderar i Nederländerna genom att öppna ett nytt kontor i Rotterdam. Bolaget har sedan tidigare ett kontor i Best, med omkring 100 medarbetare i landet. Länk.

Capacent Holding har per 21 maj 2019 avyttrat sin majoritetsandel i Dividuals till nuvarande minoritetsägare. Länk.

Qamcom har förvärvat andelar i Eicorn, som är specialiserade på att hjälpa företag att lyckas med bland annat innovationsprogram och digitala affärsomvandlingar. Länk.

Prevas lanserar ett nytt affärsområde med fokus på användarupplevelsen (UX), under ledning av nya medarbetaren Helena Gautam. Under de senaste åren har hon jobbat med större e-handelsprojekt. Länk.

Tyréns har växt till 40 medarbetare i Uppsala och kommer även flytta till nya lokaler på Kungsängsgatan. Länk.

Softhouse etablerar ett nytt kontor i Karlshamn med fem medarbetare. Anna Bäcklin, som driver kontoret i Karlskrona med 65 medarbetare, kommer även leda kontoret i Karlshamn. Länk.

Havtorn Management & Consulting är ett nygrundat konsultbolag i Skellefteå som är specialiserade inom återvinnings- och metallbranschen. Grundare av bolaget är Fredrik Lindkvist, Olov Boman samt Anders Tånger, alla har tidigare varit verksamma inom bland annat Boliden. Länk.

Medarbetare

Forefront Consulting rekryterar Mats Alerius och Anders Sjökvist för att stärka upp managementverksamheten. Mats kommer närmast som vd för Acandos dotterbolag Itch. Han har även varit partner på EY samt PA Consulting. Han kommer även axla rollen som vice vd på Forefront. Anders var senast ansvarig för management-verksamheten på Acando, även han har varit partner på EY samt PA. Länk.

Projektengagemang rekryterar Linda Lönneberg, tidigare affärsområdeschef VVS-Design, som chef för affärsområdet Infrastruktur i samband med att bolaget växlar upp sin satsning inom området. Linda tar även plats i koncernledningen. Länk.

Hifab har rekryterat Johan Bäckström som ny avdelningschef för bolagets kontor i Linköping och Jönköping. Länk.

Sigma rekryterar Kristina Lindgren som affärsområdeschef för Serve. Hon ingår även i ledningsgruppen för bolagets drift- och applikationsutveckling OneIT. Kristina kommer närmast från Frontit och har bred erfarenhet av it från både privat och offentlig verksamhet i olika ledar- och chefsroller. Länk.

CGI rekryterar Charlotta Wark från Tieto. Hon ska leda CGI:s verksamhet inom banksektorn.

Knowit välkomnar Henrik Rundblom till rollen som områdesansvarig för samhällssäkerhet. Henrik kommer närmast från PwC och har dessförinnan arbetat under en lång tid på Säkerhetspolisen. Länk.

B3 Consulting Group förstärker styrelsen med Kristin Lindmark, Chief Information Officer för SPP Pension & Försäkring, samt Anna Hjertstedt, vd för Impact Executives. Länk.

Tyréns nya styrelseordförande är Johan Dennelind, vd samt koncernchef för Telia. Johan valdes in i styrelsen på bolagsstämman i maj. Håkan Larsson avböjde omval efter sex år som styrelseordförande. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

C.A.G fick ett hedersomnämnande i kategorin Småbolag – Kvalitet när SvD Börsplus Årets IPO 2018 gick av stapeln. Länk.

Avtal/Uppdrag

Advania är ny it-leverantör till skol- och behandlingskoncernen Magelungen. Uppdraget består av att effektivisera arbetssätt, förbättra it-stödet för elever och personal samt skapa en bättre överblick av it-miljön. Länk.

Capgemini har på uppdrag av Skandiabanken lanserat LUX (Lending User Experience), bankens nya lösning för digitala hypotekslån. Länk.

Tieto fördjupar avtalet med Lassila & Tikanoja. Tieto ska leverera it-tjänster för applikationshantering, serviceintegration samt tjänster för hybrid infrastruktur till Lassila & Tikanoja för att påskynda företagets data-drivna digitaliseringsinitiativ. Avtalet omfattar också 23 anställda hos Lassila & Tikanoja, 20 i Finland och tre i Sverige, som flyttas över till Tieto. Länk.

B3 hjälper Clowner utan Gränser med effektivisering av internkommunikation, strukturering av dokumenthantering samt etablering av bättre samarbetsformer. Länk.

Advenica ingår avtal med ett av Sveriges större energibolag gällande totallösning för cybersäkerhet. Ordervärdet uppgår till cirka 29 MSEK. Länk.

Fujitsu har slutit ett avtal med Statens Tjänstepensionsverk (SPV) om att leda arbetet med att modernisera myndighetens mainframe-baserade it-infrastruktur. Avtalet är på 18 månader. Länk.

Övrigt

Qamcom har valt att bli helt självorganiserade utan vd och chefer. Länk.

Consid etablerar nu sin jämställdhetsplattform Q Rendezvous även i Örebro. Plattformen finns på nästan samtliga av de 18 orter där bolaget är verksamt. Länk.

Nu ska Atea jobba med integration på riktigt. Länk.

”Konsultupphandlingar kringgår LOU och sker utan insyn.” Länk.

ÅF vann skiljeförfarandet som påkallats av Danir gällande ytterligare köpeskilling vid förvärvet av Epsilon 2012. Länk.

Volvo Cars drar i bromsen – gör sig av med 500 konsulter. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2019-21/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Konsultbolagen med högst andel kvinnor 2019

Vilka konsultbolag lyckas rekrytera flest kvinnor?
För femte året i rad har Cinode gått igenom de senaste årsredovisningarna för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur könsfördelningen i styrelserna ser ut. Läs mer.

Utmanas och utvecklas genom olika roller i konsultföretag – Konsultpodden avsnitt 14

Helene Högberg har gått från examensjobb till rollen som vd för Avalon Innovation på tio år. Genom denna period har hon haft en mängd olika roller och ansvar, med både utmaningar och möjligheter. I detta avsnitt får du inspiration och ta del av många tips från Helene om hur du kan forma din egen karriär. Läs mer.

Attrahera fler kvinnliga konsulter

Den där känslan. När du kliver in genom dörren till ett bolag och möts av ett genuint gott intryck. Vad är det som skapar den känslan? Läs mer.

Så ökar du beläggningen och engagemanget i ditt konsultföretag

Guiden för dig som vill lyckas få ditt konsultbolag att växa. Länk.

Så skapar du vinnande konsultprofiler

Vad innehåller en konsultprofil? Exempel och värdefulla tips. Ladda ner din guide.

Läs tidigare konsultnyheter