Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Nya riktlinjer för mellanhänder vid offentlig upphandling.

Konsultnyheter vecka 3 – 2017

Hej!

Hur skapar vi ett sunt konsultklimat tillsammans? Vilket ansvar har vi? Missa inte Jeanette Rumenius krönika denna vecka.

Planerar ni eller har ni nyligen gjort ett förvärv i branschen? Denna vecka guidar Thomas Petersen om hur du lyckas genom att bland annat mäta integrationsindex. 

/Mattias Loxi

 

Upphandlingsregler

Mellanhänder i offentlig upphandling – Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverkets nya rapport anger riktlinjer för bland annat konsultmäklare vid upphandlingar. Rapporten konstaterar att det inte är olagligt att använda mellanhänder men ger däremot tydliga riktlinjer och vägledningar tillsammans med ansvaret. Länk.

Välkomna riktlinjer vad gäller användandet av konsultmäklare. Magnus Höj, vd Svenska Teknik&Designföretagen, kommenterar och gläds åt de nya riktlinjerna. Länk.

 

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Tieto har inlett förhandlingar om personalneddragningar av 250 medarbetare i Finland. 180 av dessa tillhör Technology Services and Modernization och resten inom Public, Healthcare och Welfare samt support. Länk.

Unicus etablerar sig nu i Sverige. Det norska bolaget är inriktade på kvalitetssäkring och test av IT-system, där alla konsulter har ASD/Aspergers syndrom. Anders Barnå har rekryterats för att leda satsningen i Sverige. Anders var tidigare vd och koncernchef för Konsultbolag1 samt även verksam hos Connecta. Bolagets kontor kommer att ligga i Stockholm. Länk.

Projektengagemang förvärvar Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB med 50 medarbetare. Bolaget är specialister inom konstruktion, byggteknik och byggfysik. Länk.

Ingenio Consulting Group etablerar nu ett nytt dotterbolag; Incopio Sverige som ska specialisera sig inom inköp, logistik och kvalitet. Bolaget siktar på att anställa ytterligare 30 medarbetare under året. Länk.

Ontrax AB byter från den 16:e januari namn till Seavus Stockholm AB. Seavus förvärvade Ontrax  under 2015. Totalt har bolaget 700 medarbetare varav 100 i Sverige. Länk.

 

Medarbetare

2Secure:s nya vd är Jeanette Lesslie. Jeanette kommer närmast från Swedavia och har också varit säkerhetschef för Grand Hôtel i Stockholm. Länk.

Delete har rekryterat Lars-Gunnar Almryd som ny direktör för verksamheten i Sverige. Lars-Gunnar kommer även vara vd för Delete Sweden AB och Delete Service AB. Han var tidigare vd och koncernchef för IL Recycling AB. Länk.

Ekan Management har rekryterat Ulrika Antonsson som coach och managementkonsult till Stockholmskontoret. Länk.

Ramböll:s nya affärsområdeschef för Samhällsbyggnad Nord heter Mattias Broström. Mattias var senast produktionschef hos NCC. Länk.

 

Utmärkelser

Tieto:s Vahid Zohali har nominerats till Årets chef 2017 av tidningen Chef. Länk.

Knightec:s vd Dimitris Gioulekas har blivit nominerad till Årets Mångfaldschef 2017 av samma tidning. Länk.

 

Partnerskap

Sigma har tecknat ett partneravtal med Artvise om att sälja, implementera, förvalta och vidareutveckla Artvise:s produkter inom kundtjänst, kontaktcenter och e-tjänst. Länk.

Pdb Datasystem har blivit partner med Episerver. Länk.

Evry har ingått partnerskap med Rancher Labs för att öka DevOps-implementeringen i Norden. Länk.

 

Avtal/Uppdrag

Knightec har blivit utsedd av Scania till preferred supplier. Avtalet gäller inom FoU och är flerårigt. Länk.

Decerno, dotterbolag till Addnode, har som ensam leverantör vunnit ramavtal inom systemutveckling för Åklagarmyndigheten. Avtalet är på fyra år och väntas vara värt 80 MSEK. Länk.

WSP har vunnit uppdraget som generalkonsult av Region Skåne och Regionfastigheter/Regionservice för projekteringen av Lunds nya spårvagnsdepå. Länk.

Ecenea har vunnit konsultuppdrag hos Upphandlingsmyndigheten. Men detta genom att ha ett utvärderingspris som sticker ut där tricket är att räkna extremtsnålt på tiden som upphandlingsprocessen väntas ta. Länk.

Kontract har genomfört uppdrag åt Sjöfartsverket inom marknadsprövning för it. Länk.

Frontit har tecknat ramavtal med Sundvalls kommun inom verksamhetsutvecklingstjänster. Avtalet är på två plus två år och hela upphandlingen är värd 24 MSEK. Länk.

Iteam har tecknat avtal med Arbetsförmedlingen för utveckling av digitalt verktyg för asylsökande att kartlägga sin kompetens. Länk.

Norconsult har genomfört uppdrag inom riskanalys för Lisebergs nya projekt av hotell och vattenpark. Länk.

iStone har tecknat avtal med NCC för implementation av Microsoft Dynamics. Länk.

Sweco har fått i uppdrag att leverera tjänster inom design och byggnad för modernisering av forskningsanläggning på Antarktis. Länk.

Combitec har vunnit upphandling från Swedavia om leverans av automatiserade väderinformationssystem till flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter och Sturup samt option för ytterligare fyra flygplatser. Länk.

 

Övrigt

Under Q4 gjordes 631 förvärv i konsultbranschen globalt sett enligt den nya rapporten från Equiteq. Det är 6 procent mer än förra året. Länk.

Sverige rankas som 5:e landet som är bäst på att attrahera talanger där teknologin står i fokus. Länk.

Fler och fler konsultbolag tar in underkonsulter – det är resultatet av den stekheta marknaden och svårigheten att bemanna projekten. Länk.

Gig-ekonomin ritar om arbetsmarknaden helt – är du redo för det? Marianne Olsson förklarar Gig-begreppet och ger råd för att bli framgångsrik. Länk.

Så maximerar konsultföretag sin Content Marketing-satsning. Länk.

 

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2017-03/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Hur skapar vi ett sunt konsultklimat?

Det är trevligt att blicka tillbaka på 2016 och känna att det var ett bra konsultår. Nu är det nytt år och dags att förnya löften. Det mesta upplevs mer värdefullt om jag också känner mig som en del av något större som har ett högre syfte. Läs mer.

Skapa rätta förutsättningar för ditt förvärv

För många konsultföretag är det svårt att växa organiskt. Det blir naturligt med förvärv av kompletterande bolag för att utöka kapaciteten eller bredda tjänsteerbjudanden.
I konsultbranschen är den viktigaste tillgången medarbetarnas kompetens, relationer och erfarenhet. Ofta förbises dock detta. Trots att det är just dessa faktorer som ska ge bästa förutsättningar att leverera önskade värden av förvärvet. Läs mer.

Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.

Alla nyhetsbrev