Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Fortsatt god efterfrågan på konsulttjänster

Hej!

Efterfrågan på konsulttjänster är fortsatt god. Åtminstone enligt de två första boksluten som släpptes nu i veckan (se nedan). Både Rejlers och Addnode imponerar stort.
I nästa vecka kommer ytterligare nio bolag in med sina rapporter, spännande. 🙂

Morgondagens talanger kommer inte acceptera företagsvärlden i sin traditionella form. Antingen måste cheferna anpassa sig, alternativt kommer de unga talangerna utnyttja er tills de har tillräckligt inflytande för att själva genomdriva förändring.

Roos Bottema och André Hansson från Lunicore Student Consulting skriver om hur förutsättningarna och kraven för konsultbolagen att attrahera den nya generation förändras.

Ta del av den kunskap och erfarenhet som finns i Europa för att möta kompetensbristen som it-Sverige står inför. Tack vare att remote-arbete blivit allmänt accepterat och att en stor del av kommunikationen sker på engelska spelar det inte längre någon roll var du sitter. Martin Hultqvist, vd på Rebtech, gästbloggar denna vecka om hur vi kan hitta alternativa lösningar för att motverka kompetensbristen i Sverige.

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Rapporter

Rejlers växte med 18,5 procent under det fjärde kvartalet, med en organisk tillväxt på 8,5 procent. Rörelsemarginalen ökade till 8,0 (4,5) procent. För helåret växte bolaget med 21,2 procent och rörelsemarginalen ökade till 6,7 (4,5) procent. Företaget har inte sett någon avtagande efterfrågan på marknaden under det sista kvartalet. Samtidigt har bolaget höjt debiteringsgraden (80,7 jämfört med 79,2 procent), ökat priserna samt lyckats rekrytera framgångsrikt. Länk.

Addnode växte med 60,3 procent under Q4. Den organiska, valutajusterade, tillväxten blev 13 procent. Rörelsemarginalen landade på 8,3 (9,5) procent. Återkommande intäkter står för 68 procent av intäkterna. För helåret växte bolaget med 52,7 procent med en marginal om 8,5 (7,5) procent. Bolaget ser en god efterfrågan på digitala lösningar. Länk.

Castra växte med 64 procent under 2022 till en omsättning om 325 MSEK. Koncernen som grundades för 10 år passerade även 350 medarbetare. Länk.

Förvärv

Rejlers förvärvar Three Kings av Flamia Oy i Finland. Det förvärvade bolaget är specialiserade på säkerhetslösningar inom förnybar energi och kommer att ingå i divisionen för energi och infrastruktur, med omkring 250 medarbetare i Finland. Länk.

Etableringar

Gibon öppnar dörrarna till sitt nya kontor i Jönköping. Jens Williamsson, som tidigare arbetat på Canon Business Center och Koneo, leder satsningen. Han får hjälp av Martin Arvidsson och Mats Rydell, båda med ett förflutet inom Koneo. Länk.

Bengt Dahlgren utökar affärsenheten Brand & Risk med en större satsning inom forskning och hållbarhet. Cecilia Wetterqvist, idag verksam som brand- och riskkonsult samt hållbarhetsansvarig inom företaget, kommer att fokusera mer på forskning och utveckling inom hållbarhetsområdet. Länk.

Venn Consulting öppnar kontor i Östersund, vilket blir ett första steg i att växa på olika orter i Norrland. Dan-Erik Nordin och Simon Hjelm har rekryterats för att leda expansionen i Norrland. Länk.

Medarbetare

Tyréns Group utser Olof Dedering till ny CIO. Han var senast Vice President, Credit Solutions på TietoEvery och har dessförinnan haft ledande roller i bolag som Tieto, Emric, Opus Capita och Itella. Länk.

Time People Groups dotterbolag Efftre och Olingo har tidigare haft Jeanette Jealmo som vd. Men när hon nu väljer att sluta tar ledningen sikte på att tillsätta nya ledare för respektive bolag. Maarten Merckx blir bolagschef för Olingo. Maarten arbetar på Olingo sedan 2014 och har varit med och utvecklat bolaget som medlem i ledningsteamet. Peter Larsson blir tillförordnad bolagschef för Efftre till dess att den nya ledaren är på plats. Länk.

tretton37 meddelar att nuvarande vd:n Micael Holmström lämnar bolaget efter fyra år på posten, samt tre år dessförinnan som medlem i styrelsen. Han har tidigare även grundat och varit vd för Academy inom Academic Work-koncernen. Länk.
Deniz Yildirim, som var vd på bolaget från starten 2010 fram till 2016,  tar över vd-posten. Han har sedan dess varit styrelseordförande, en roll som nu kommer axlas av Lars Björk, delägare och före detta styrelseledamot. Länk.

Structor Projektledning Dalarna får en ny vd i Joachim Engberg. Han är delägare i bolaget och har arbetat inom verksamheten sedan 2009. Joachim tar över rollen efter Mikael Hansson, som varit vd för bolaget sedan 2015. Mikael är dock kvar som delägare och seniorkonsult. Länk.

Norconsult vässar sin kommunikation med Ida Dahlbäck som ny kommunikationschef. Hon tar över rollen från Catharina Johansson, som istället ska arbeta mer operativt med kommunikation. Ida var tidigare kommunikationsansvarig för Väg och anläggning på Skanska Sverige. Länk.

Bjerking tillsätter Lena Furuhovde som marknads- och utvecklingschef. Hon har i sin nya roll även ansvaret att stärka företagets varumärke i Luleå-regionen. Lena har tidigare arbetat med marknads- och utvecklingsfrågor på NCC. Länk.

Certifieringar/Utmärkelser

Exsitec har för femte året i rad utsetts till Årets Partner av Visma Software. Länk.

Consids varumärkesbyrå Paradigm är nominerade till Årets Arbetsgivare 2023. Bakom utmärkelsen står fackförbundet DIK samt Regi. Länk.

Avtal/Uppdrag

Norconsult har installerat ett digitalt mätsystem som kontrollerar markens stabilitet i samband med ombyggnationen av den gamla fiskemarknaden Feskekôrka i Göteborg. Länk.

Accenture,Chas Visual Management, Consid, Differ Strategy Consulting, Ernst & Young, Knowit Capacent, Magello Group, Netlight, Nox Consulting, Pro4u samt System Verification har samtliga vunnit tilldelning i Svenska spels konsultupphandling. Ramavtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning i ett plus ett år.

Redpill Linpro hjälper Nordic Choice Hotels att ansvara för och genomföra integrationsarbetet när hotellkedjan byter hotellsystem. Länk.

Enfo assisterar foodtech-bolaget Ljusgårda att säkra processer för underhåll av utrustning och driftsäker produktion inför en framtida uppskalning. Länk.

Sogeti blir primär ramavtalsleverantör av systemutvecklare till Transportstyrelsen. Även Combitech och CGI vann tilldelning i den nya upphandlingen. Avtalet är värt 400 MSEK och gäller under två år, med möjlig förlängning på ytterligare två år. Länk.

AFRY får i uppdrag av Trafikverket att projektera och upprätta en järnvägsplan för en del av Ostkustbanan. Länk.

Softhouse har levererat en mjukvaruplattform för projektet Cool Roofing. Föreningen ”Sätt färg på” står bakom projektet som syftar till att rekrytera unga som står långt från arbetsmarknaden och ge dem yrkeskompetens. Länk.

HiQ hjälper investmentbolaget RCL Holding med risker och utmaningar i samband med förvärven av Sefina Pantbank och HPO OY. Länk.

Övrigt

Det rör på sig hos Tietoevry – snart kan halva bolaget vara avknoppat. Länk.

Nu kommenterar IBM-chefen nedskärningarna.Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Cinode reviews sourced by G2

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Så lockar ni morgondagens talanger

Lunicore_Student_Talanger

Morgondagens mest begåvade kommer inte acceptera företagsvärlden i sin traditionella form. Antingen måste chefer anpassa sig efter detta, eller så kommer unga talanger utnyttja er tills de har tillräckligt inflytande för att själva genomdriva förändring.

Stora konsultfirmor och renommerade bolag som inte är proaktiva riskerar att reduceras till en stämpel på LinkedIn-profilen i de ungas ögon. En stämpel de utnyttjar för att öppna dörren till en framtid som förkastar samma bolags traditionella syn på arbetsplatsen.

Läs mer.

Nearshore – ett sätt att övervinna kompetensgapet

Martin_Hultqvist_Rebtech kompetensgapet

Ta del av den kunskap som finns i Europa för att möta kompetensbristen som it-Sverige står inför. I och med att de flesta organisationer är vana vid remote-arbete och att mer av kommunikationen sker på engelska spelar det inte längre någon roll om du sitter på Södermalm, i Eskilstuna eller Bukarest för att utföra dina arbetsuppgifter.

Läs mer.

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev