Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så motverkas kompetensbristen

Hej!

Kompetensbristen i Sverige är akut – 70 000 personer saknas inom it. Att hantera kompetensgapet är en utmaning för it-bolagen i Sverige, men också för företag och organisationer med egna it-avdelningar. Så hur gör vi? Fredrik Jacobsson, vd på Lexicon Akademi, gästbloggar denna vecka om hur vi kan motverka kompetensbristen.

”Mångfald och inkludering innebär många positiva effekter inom såväl innovation och ökad lönsamhet, som samarbete på arbetsplatsen.” Möt Vladimir Ruzic, grundare av Eeze Consulting, som såg en lucka på marknaden att fylla när det gäller mångfaldstänk.

På tal om kompetensgap – med enkla medel kan du både sänka dina kostnader och öka chansen att lyckas med kompetensutveckling och rekrytering. Fredagen den 3:e februari går jag, tillsammans med TA-experten Per Tjernberg, igenom hur du lyckas! 

Nästan hundra anmälda nu till detta gratis live-webbinarium. Anmäl dig du också och tipsa dina kollegor.

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Förvärv

Radar förvärvar den strategiska rådgivaren Sourcing Professionals Nordic. Bolaget ingår i Radar Group som ett eget dotterbolag med fokus på sourcingrelaterade tjänster. Länk.

Rapporter

Rebtech, som grundades hösten 2021, har gjort sitt första hela bokslut. De omsatte 18 MSEK med en vinst på 3,3 MSEK och är idag 14 medarbetare på kontoret i Stockholm. Verksamheten fokuserar på Business Intelligence. Länk.

Etableringar

Solitas affärsområde Health har nu passerat 300 medarbetare och målet är att bli ännu fler. Affärsområdet är sedan tidigare stort i Finland och nu gör bolaget en ny satsning även i Sverige. Länk.

SolidX inleder 2023 med att ha rekryterat nio nya konsulter. Länk.

Simplitude hade under 2022 en tillväxt på över 100 procent. Företaget från Borlänge har vuxit från nio till 21 medarbetare med bibehållen lönsamhet och medarbetarnöjdhet. Mattias Rytterkull blir vd för Simplitude Dalarna. Tidigare vd Fredrik Hoel axlar rollen som koncern-vd och leder expansionen utanför Dalarna. Länk.

Medarbetare

Secify rekryterar Jonas Stewén, tidigare affärsområdeschef inom Cyber Security på Combitech, till bolaget. I den nya rollen som försäljningschef kommer Jonas även vara en del av ledningsgruppen för Secify by Sweden samt Secify Group. Länk.

Tyréns presenterar Emma Ekdahl som ny affärschef, med fokus på kontoret i Malmö. Hon var senast Vice President Civil South på Cowi och har dessförinnan haft ledande chefs- och uppdragsledarroller på AFRY, Sigma Civil och Reinertsen. Länk.

Addnode föreslår att Petra Ålund väljs in i styrelsen i samband med årsstämman i maj. Sigrun Hjelmquist har avböjt omval. Petra är Head of Technology samt medlem i koncernledningen för SEB.
Länk.

Iver tar in Maria Lagerstam som ny chef för People & Culture. Hon ingår även i ledningsgrupp. Maria kommer närmast från rollen som P&O Director på AniCura. Länk.

Consid ägda varumärkesbyrån Paradigm får en ny vd i Jonas Ydkvist. Jonas har tidigare arbetat för byrån mellan åren 2016 och 2020. Men för två år sedan bytte han riktning för att fortsätta sin resa som kommunikationskonsult i egen regi. Länk.

CombinedX välkomnar Boel Sjöstrand som ny vice vd. Under de senaste tre åren har hon varit vd för health tech-bolaget Linkura. 2006 – 2017 var Boel med och byggde upp Netlight där hon satt i koncernledningen som COO. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Knightec, Scania och Granitor står tillsammans bakom integrations- och mångfaldsarbetet Let’s Uptech. Nu utökar de samarbetena i Botkyrka kommun. Länk.

B3 Consulting Group förstärker sitt samarbete med molnplattformen AWS. Tommy Liikamaa har rekryterats för att leda satsningen på AWS och för att medverka till att bredda B3s Cloudaffär. Länk.

HiQ blir partner till Women in Tech Sweden 2023. Länk.

Avtal/Uppdrag

Hifab ansvarar för besiktningen när Karlslunds idrotts- och rekreationsområde i Landskrona byggs ut. Målet är att skapa ett attraktivt område som inspirerar stadens invånare till en aktiv livsstil. Länk.

Norconsult agerar ”huskonsulter” och rådgivare på uppdrag av Nordic Iron Ore, som vill återstarta gruvproduktionen i Ludvikaområdet, en verksamhet som avvecklades 1979. Länk.

SolidX meddelar att dotterbolaget SolidX Care ingår avtal med sjukhus i Danmark. I samband med signeringen av det nya direktavtalet har företaget även säkrat en affär med en vårdkonsult som kommer inleda sitt uppdrag på sjukhuset. Länk.

Consid ingår avtal med HallandsHamnar. Avtalet löper över fyra år och omfattar kommunikationsarbete. Länk.

Sopra Steria tecknar tvåårigt ramavtal med Nordic Medtest. Bolaget levererar it-tjänster inom test- och testledning samt mjukvaruutveckling. Dessa upphandlingsområden har ett totalt värde på 120 MSEK. Länk.

Norconsult ingår ett nytt ramavtal inom Bygg & Fastighet med Botkyrka kommun. Avtalet gäller uppdragsledning, VVS, brand, byggkonstruktion, geoteknik, miljöinventeringar, hiss och fjärrvärme. Kontraktet gäller under två år med möjlig förlängning och är värderat till 50 MSEK. Länk.

B3 Consulting Group förlänger samarbetet med säkerhetsbolaget Verisure genom ett nytt ramavtal. Det nya treåriga avtalet innefattar systemutveckling, projektledning, Business Intelligence samt Cloud. Länk.

Advania hjälper flödesteknikbolaget Armatec med tjänster inom arbetsplatstjänst, applikationsdrift samt servicedesk. Länk.

Consid har assisterat bilfirman Hedin Bil inom e-handel. Tillsammans tog de fram Hedin Development Framework, med 15 nya webbplatser. Länk.

Övrigt

Consid vann flest offentliga upphandlingar av it-tjänster i Sverige under 2021. Drygt 400 it-bolag tilldelas kontrakt eller ramavtal årligen.  Länk.

Ny lag kan tvinga kunder erbjuda konsulter anställning. Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Konsultbyrån där människan står i fokus

Eeze Consulting är konsultbyrån som sätter inkludering, mångfald och jämställdhet högst på agendan. Bolaget grundades 2016 och hjälper sina kunder att tillsätta rätt konsult inom ekonomi, marknad och HR, oberoende av kön, etnicitet, sexuell läggning eller bakgrund. Vi kontaktade vd:n Vladimir Ruzic för att höra mer om företaget men även hur de har integrerat Cinode med sina övriga verktyg.

Läs mer.

Kompetensbristen i Sverige är akut

Kompetensgapet_Lexicon

Idag saknar it-branschen drygt 70.000 verksamma personer. Den alarmerande kompetensbristen leder till att kampen om it-proffsen blir riktigt tuff. Samtliga it-områden är i stort behov av fler konsulter. Att hantera kompetensgapet är en utmaning för it-bolagen i Sverige, men också för företag och organisationer med egna it-avdelningar. 

Läs mer.

How to optimize your business with Skills Management and Workforce Planning

Increase your competitive growth while having cost control!

Gratis webinar 3:e feb – anmäld dig idag!

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev