Nearshore – ett sätt att övervinna kompetensgapet

februari 2, 2023 · IT, Konsult

Skrivet av: Martin Hultqvist

Ta del av den kunskap som finns i Europa för att möta den kompetensbrist som it-Sverige står inför. I och med att de flesta organisationer är vana vid remote-arbete och att alltmer kommunikation sker på engelska spelar det inte längre någon roll om du sitter på Södermalm, i Eskilstuna eller Bukarest för att utföra dina arbetsuppgifter.

Efter det att järnridån föll 1989 och det kalla kriget tog slut har det skett en explosionsartad utveckling i de forna öststaterna avseende utbildning och tillgång till kompetens. Utbildningsnivån inom it är i många länder mer utvecklad än motsvarigheten i Sverige. Polen är ett bra exempel som målas upp som ett it-mecka med omkring 400 000 it-specialister.

Hur kan vi använda nearshore för att stänga kompetensgapet?

Nearshore innebär att företaget nyttjar resurser från länder som ligger nära geografiskt i förhållande till företagets huvudsäte. Tjänster som levereras från exempelvis Polen, Ukraina och Rumänien brukar benämnas som nearshore.

Vi på Rebtech, som verkar inom Business Intelligence/Data Analytics, ser följande fördelar med att använda nearshore-tjänster för svenska bolag i syfte att täcka upp för kompetensbristen:

Tillgänglighet och skalbarhet

Jämfört med den svenska marknaden är tillgången till kompetens betydligt större. Detta gäller i de flesta kategorier inom it- och systemutveckling. Möjligheten att snabbt kunna skala upp ett större utvecklingsteam går att förbättra avsevärt. Dessutom är möjligheten att hitta enstaka resurser med sällsynta kombinationer av kompetens betydligt mer gynnsam.

Kostnadsfördelar

Timpriserna är betydligt lägre jämfört med svenska konsulter – inom Data Analytics 30-50 procent lägre.

Kompetensutveckling i Sverige

I tidigare gästbloggsinlägg skrev Fredrik Jacobsson från Lexicon Akademi om företagens behov av att fortbilda befintliga medarbetare samt att locka nya talanger till it-marknaden för att stänga kompetensgapet. Och visst är situationen akut då det i Sverige saknas 70 000 personer inom it. Det är nödvändigt att anpassa färdigheter efter de nya kraven från kunderna. Men problemet är ofta mer akut. Bolagen behöver kompetensen idag och det som finns att tillgå matchar inte efterfrågan fullt ut.

Inom en snabbrörlig it-bransch bör varje organisation se till att fortlöpande kompetensutveckla sin personal. Men det tar tid att komma i kapp – varför då inte överbrygga detta kompetensgap med välutbildade experter från våra närliggande länder?

Kartlägger kundens behov

Vi har byggt ett partnernätverk av konsultbolag och ensamkonsulter inom Data Analytics i Europa. När vi får en förfrågan från kund tar vi fram lämpliga kandidater genom att bedöma cv:n, intervjua och kunskapstesta. Vi kartlägger vilka behov kunden har och matchar med lämpliga kandidater. Med vår kunskap inom Data Analytics tar vi skyndsamt fram kompetens som kommer att kunna leverera de resultat kunden önskar. Dessutom hjälper vi till med onboarding och håller löpande kontakt för att säkerställa kvalitet i leverans samt att konsulten blir en del av teamet.

På detta sätt hjälper vi både större internationella bolag och mindre kunder att hitta konsulter som de har behov av för både förvaltning och projektuppdrag.

Gästbloggare - Martin Hultqvist, CEO/Founder Rebtech

Gästbloggare - Martin Hultqvist, CEO/Founder Rebtech

Martin Hultqvist är vd och grundare av Rebtech, som erbjuder ett helt nytt alternativ för kostnadseffektiv utveckling och förvaltning av BI-lösningar med nearshoring. Är ditt bolag i behov av kompetens redan idag? Kontakta Martin på telefon 0708-666318 eller e-post martin.hultqvist@rebtech.se

Du kanske också gillar...

Alla inlägg