Rangordning förstör konsultbranschen

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 48 – 2016

Hej!

Konsultbranschen är fortsatt stark med höga tillväxtsiffror. Rörelsemarginalerna ökar också för de flesta av bolagen. Missa inte vår sammanställning av Q3-rapporterna.

I veckan lanserades Cinode även internationellt genom engelskt språkstöd. I den nya versionen går det även att matcha uppdrag, inte bara mot bolagets medarbetare men även mot kandidater. 

/Mattias Loxi

Förvärv/Etableringar/Nedläggningar

Briab, specialister inom risk, etablerar sig nu även i Malmö. Fredrik Nystedt har rekryterats för att bygga upp den nya satsningen. Länk.

LANCom etablerar sig också i Stockholm. Marcus Fredler har rekryterats från Xtranet-gruppen för att leda satsningen. Länk.

4C Strategies, specialister inom risk- och krishantering med både konsulter och mjukvara, har fått kapitaltillskott från Priveq Investment. Tillskottet kommer möjliggöra nyrekryteringar till nyckelpositioner samt satsningar på nya marknader. Länk.

Prevas gör neddragningar med 10 medarbetare i verksamheten i Oslo för att spara kostnader. Marknadssituationen i Norge, med lågt oljepris har påverkat verksamheten negativt. Länk.

Sweco:s förvärvsplaner framöver är främst inriktade mot Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Storbritannien. I Sverige är det främst organisk tillväxt som gäller. Finanschefen ser ökade skalekonomiska fördelar med att vara stor. Mellanstora bolag kommer möta fler utmaningar. Länk.

Rapporter

B3IT och Rejlers Sverige växte mest under kvartalet medan HiQ visade klart bäst rörelsemarginaler. På medarbetarsidan är det Projektengagemang samt Tieto som ökat mest. Sammanställning över konsultbolagens Q3-rapporter. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

HiQ har sedan starten varit med i teamet som utvecklat In-Car Delivery vilket har tilldelats Volvo Cars Technology Award. Länk.

Brightcom har blivit utsedda till årets Microsoft Dynamics NAV-partner i Sverige av QBS Group. Länk.

C2 Management har tilldelats utmärkelsen Svensk Kvalitet 2016. Bakom utmärkelsen står SIQ. Länk.

Exsitec har valts till Årets Partner för verktyget Effectplan. Länk.

Dynabyte, Softhouse, HiQ, Iteam, Omegapoint, Detectify, ActiveSolution, Squeed, Valtech och Factor10 är några av konsultbolagen som är med på topplistan ”Sveriges bästa utvecklare”. Länk.

Medarbetare

Findwise har rekryterat Fredrik Moeschlin som Senior Data Scientist, ansvarig för Sökdriven Analys på bolaget. Fredrik kommer närmast från Knowit som områdeschef för analytics. Länk.

Sigma IT Consulting har rekryterat Fredrik Hallonsten som ny försäljningschef. Fredrik kommer närmast från CBG Konsult & Information. Länk.

Advania har rekryterat Beda Grahn som ny regionchef i Stockholm på infrastruktursidan. Målet är att tredubbla styrkan i Stockholm. Länk.

IT-Total har rekryterat Louise Köster till rollen som ny marknadschef. Louise kommer närmast från Erfator Projektledning. Länk.

2Secure har utsett Anders Lennerman som ny styrelseordförande. Anders kommer närmast från Swedavia där han varit säkerhetsdirektör. Länk.

WSP har rekryterat Magdalena Frisk som ny avdelningschef för Samhällsbyggnad i Karlstad. Magdalena kommer närmast från Sweco. Länk.

Partnerskap

Etteplan har utsetts till National Instruments Gold Alliance Partner. Länk.

Basefarm har blivit konsultpartner med Amazon Web Services. Länk.

Avtal/Uppdrag

B3IT, Consid och Frontit har vunnit ramavtal med CSN gällande it- och managementkonsulttjänster.

Rejlers Finland har tecknat avtal med fastighetsbolaget LAK om nytt servicecenter i Aviapolis. Bolaget ansvarar för el-, tele- och säkerhetssystem. Länk.

CGI har blivit IT-partner med Handicare. Partnerskapet innebär att modernisera befintlig IT-miljö och optimera hela IT-leveransen. Länk.

Evry har utfört uppdrag åt New Wave Profile genom utveckling och lansering av en ny digital webbplattform. Länk.

WSP har tecknat ramavtal med PTS inom kvalitativa studier och utredningar inom samhälle och marknad. Avtalet är på ett plus fyra år. Länk.

WSP har även fått uppdrag att renovera och utveckla Göta kanal. Avtalet är på fem år och gäller ett brett utbud av konsulttjänster. Länk.

C.A.G har utfört uppdrag åt Scania genom att stödja utveckling och implementering av bolagets säljapplikation. Länk.

Rejlers har bidragit med en solenergilösning för Aron Andersson som förste rullstolsburne person ska skida till Sydpolen i projektet Pole of Hope som samlar in pengar till Barncancerfonden. Länk.

Globalt

Finansiell Management och Risk-konsulting stod för ungefär 23 procent av konsultmarknaden i världen. Riskområdet väntas växa med hela 8 procent men där cybersecurity växer betydligt snabbare. Länk.

Övrigt

Nordenchefen känner ingen sorg för HCL i Göteborg – men personalen tycker annat”. Artikel i CS om stämningen och hur det går för HCL efter övertagandet av Volvo IT. Länk.

Rangordning förstör konsultbranschen”. Beställarna är förlorade när ramavtal tecknas med leverantörer och rangordning måste följas. Nu ska dock LOU reformeras. John Hane på Inköpsrådet förespråkar nytänkande. Länk.

”What would you do if you couldn’t hire anybody for the next five years?” Länk.

Bemanningsbranschen växte med sju procent under Q3. Totalt omsatte branschen 6 600 MSEK. Länk.

Storbolag missgynnas av att samordna konsultinköp genom en partner!” Henrik Andersson, vd på House of Test i debattartikel. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-48/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Cinode på engelska och matcha kandidater direkt mot uppdrag

Vi har nu släppt en större och uppdaterad release av Cinode med många nya features och optimeringar. Läs mer.

Q3 – Fortsatt stark efterfrågan i konsultbranschen

Omsättningen fortsätter att växa för de börsnoterade konsultbolagen under det tredje kvartalet. Dock börjar tillväxten för flera bolag, framförallt på tekniksidan, att avmattas. Läs mer.


Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.