Så mycket backade de börsnoterade konsultbolagen under Q3

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Hej!

Pandemin har som väntat slagit hårt mot konsultföretagens omsättning under det tredje kvartalet. Majoriteten av bolagen har klart lägre omsättning och färre medarbetare jämfört med föregående år. Det positiva är dock att bolagen ändå har lyckats hålla marginalerna uppe. Missa inte vår nya infographic över hur det går i konsultbranschen.

Prevas har gjort en fantastisk förändringsresa genom att våga släppa lös kraften i organisationen. Johan Strid, vd på Prevas, sammanfattar resan och lärdomarna i veckans Konsultpodden.

Hur kan ni digitalisera era leveranser av förstudier för att öka tillväxten och lönsamheten i ert konsultbolag? På fredag har vi, tillsammans med Per Defalva, ett webbinarium om hur ni nyttjar digitaliseringens krafter i er leverans. Över 200 anmälda!


Allt gott,
/Mattias


PS –
Ta del av fler förfrågningar! Anmäl er gratis till Cinode Partner Network Presentera ert konsultföretag, koppla er samman med hundratals andra konsultföretag och ta del av förfrågningar.

Rapporter/Marknad

De svenska börsnoterade konsultbolagen visade en omsättningsminskning på i snitt sju procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående år. Två av tre konsultbolag har lägre omsättning än förra året och en tredjedel har minskat sin omsättning med över tio procent. Bolagen andas dock optimism när de vittnar om en starkare efterfråga i slutet av kvartalet. Vinsterna hålls uppe men bolagen har betydligt färre medarbetare. Länk.

Prevas har efter extrastämman fått klartecken att gå vidare med förvärvet av Evotech, inklusive dotterbolagen Tritech och Deva Mecaneyes. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Fellowmind förvärvar Microsoft 365-specialisten DQC med 62 medarbetare i Göteborg och Stockholm. Efter förvärvet har Fellowmind 1500 medarbetare fördelat på över 30 kontor i sex europeiska länder. Länk.

Sigma Young Talent och Microsoft lanserar Future Skills program. Syftet är att hjälpa svenska företag med kompetensbristen inom digitalisering. Länk.

Medarbetare

Viati Dalarna stärker teamet genom rekryteringen av Tomas Carlsson i rollen som vice vd. Han kommer även arbeta med konsultuppdrag. Tidigare var han vice vd på Hellman Dynamic. Länk.

Time People Group rekryterar Peter Larsson som ny vd för Efftre. Han har lång erfarenhet av ledande positioner inom bolaget och ingår även i koncernledningen. Peter efterträder Siv Selva. Länk.

Tyréns tillsätter Anders Nilsson som ny affärschef för området Konstruktion och installation i Göteborgsregionen. Anders var tidigare avdelningschef för bolagets VVS- och energisystem. Länk.

Wise Group meddelar att Gunilla Asker tar plats i koncernledningen. Gunilla är sedan maj 2020 vd för dotterbolaget Edge HR och har en bakgrund inom bland annat Unilever och SJ. Gunilla är styrelseledamot i Tinius Trust, Blommenholm Industrier, Knowit samt Teqnion. Länk.

Sigma Young Talent tillsätter Daniel Gyllensparre som ny affärsenhetschef för verksamheten i Stockholm. Han var tidigare Business Manager inom bolaget. Länk.

Castra välkomnar Jenny Karlsson och Peter Ek till bolaget. Båda kommer främst att arbeta med försäljning i region Syd. Jenny kommer närmast från Jurek och Peter från Nordic Choice Hotels. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Swecos medarbetare Anders Carne utsågs till Årets Betongkonstruktör när Betonggalan gick av stapeln. Han fick priset för sitt arbete som uppdragsledare under ombyggnaden av Henriksdal- och Sicklaanläggningen. Länk.

Exsitec har utsetts till Årets Partner av Visma för tredje året i rad. Länk.

Zedcom tilldelades priset Årets tillväxtpartner under Visma Partner Summit. Länk.

Sigma har, tillsammans med systemleverantören CatalystOne, utsetts till Årets HR-systemprojekt. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Avanade Sweden ingår partnerskap med Microsoft och Accenture för arbetet med att etablera hållbara datacenter i Sverige. Länk.

Avtal/Uppdrag

Norconsult projekterar återuppbyggnaden av Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Uppdraget omfattar tjänster inom mark-, bygg-, el- samt VVS-projektering. Länk.

B3 tilldelas ett nytt ramavtal med Svenska Spel. Det tvååriga ramavtalet omfattar tjänster inom operativ design. Länk.

B3 ingår även ramavtal med Jordbruksverket gällande systemutveckling samt systemförvaltning. Avtalet gäller under två år. Länk.

Sigma har, tillsammans med bilmärket Lynk & Co, skapat en digital användarhandbok som nås från bilens mittdisplay eller via en mobilapp. Länk.

Rejlers får i uppdrag av Trafikverket att projektera en temporär järnvägsstation i Sundbyberg. Uppdraget är en del av projekt Mälarbanan, Trafikverkets satsning på att bygga ut järnvägen mellan Tomteboda och Kallhäll. Länk.

Knightec har hjälpt Rawstraw att säkerställa produkttillverkningen. Rawstraw producerar naturliga och nedbrytbara sugrör som inte är lika energikrävande att ta fram som papperssugrör. Länk.

Data Ductus ingår ramavtal med Folkhälsomyndigheten. Avtalet gäller under ett år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Länk.

Övrigt

Vd:n kliver av efter 85 lyckade kvartal. Och ett misslyckat. Lars Stugemo sammanfattar sin resa som vd för HiQ under 25 år. Länk.

AFRY ska, inom ramen för sitt hållbarhetsfokus, inte ta nya kolrelaterade CAPEX-projekt från och med januari 2021. Bolaget avsäger inte existerande energiprojekt som innefattar kol. Länk.

Tre år efter #teknisktfel – branschen har fortfarande mycket kvar att lära. Länk.

Pandemin får fler IT-konsulter att överväga fast anställning. En färsk undersökning från WiseIT visar bland annat att 48 procent av egenkonsulter överväger nu att bli fast anställda. Länk.

Slutligen säger vi grattis till AFRY som fyller ett år. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2020-48/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!


Q3 – Kraftig minskad tillväxt men bättre marginaler (Infographic/Video)

Pandemin har som väntat slagit mot konsultföretagens omsättning under det tredje kvartalet. Majoriteten av bolagen har klart lägre omsättning jämfört med föregående år. Bolagen har dock lyckats parera en lägre försäljning med sänkta kostnader vilket medfört att marginalen för de flesta företag faktiskt till och med är bättre än förra året. Detta visar Cinodes nya sammanställning över konsultbolagens Q3-rapporter. Länk.

Så skapas framgångsrik förändring

Prevas har gjort en fantastisk förändringsresa under de senaste två åren. Ett högpresterande konsultföretag där individen har släppts lös. Konsultpodden gästas denna vecka av Johan Strid, vd på Prevas, som ligger bakom många av förändringarna. Nu tar de även nästa steg genom förvärven av Tritech, Devas Mecaneyes och Filo Process. Länk.

Webinar 4:e december – Så skapar du digitala assessments för ökad tillväxt och lönsamhet i ditt konsultbolag

Många konsultbolag har en lång resa framför sig för att lyckas nyttja digitaliseringens krafter i leveransen. Men samtidigt finns det fantastiska möjligheter att bygga skalbarhet, bolagsvärde och skapa nya digitala affärer. Läs mer och anmäl dig idag.

77 viktiga tips om kompetensförsörjning…


Ladda ner guiden.

Få fler förfrågningar – Bli en del av Cinode Partner Network!

Presentera er kostnadsfritt i Cinode Partner Network för att ta del av publika och privata förfrågningar. Koppla er samman med andra konsultföretag och hitta nya partnersamarbeten för fler förfrågningar och större leverans kapacitet. Logga in i Cinode eller Registrera er kostnadsfritt.

Läs tidigare konsultnyheter